Vijf fietsroutes over de heide

Tussen ongeveer eind juli en half september staat de heide in bloei. U kunt dan genieten van prachtige paarse heidevelden. Deze vijf fietsroutes in verschillende delen van Nederland leiden u door de mooiste heidegebieden.

De grootste heidegebieden zijn op de Veluwe, in Drenthe en op de Utrechtse Heuvelrug. In augustus en september verandert dit landschap in een paarse bloemenzee. Wanneer de hei precies bloeit, hangt af van het weer, de temperatuur en de plek. Wilt u zeker weten of de hei bloeit op het moment dat u erop uittrekt? Zoek of vraag dan informatie bij een natuurorganisatie in de streek waar u naartoe wilt.

Vaak ziet u op de heide ook schapen of koeien. Deze dieren eten het gras dat tussen de heideplantjes groeit. Gras is een gevaar voor de heide, omdat het de heide verdringt. Natuurbeheerders proberen te voorkomen dat het gras zich verder verspreidt, onder andere door dieren te laten grazen. U kunt op de heide heerlijk wandelen en mooie fietstochten maken. Houd er wel rekening mee dat u in sommige heidegebieden ook heuvels tegenkomt. In de volgende vijf heidegebeiden verspreid over heel Nederland, kunt u meerdere fietstochten maken.

1. Nationaal Park De Hoge Veluwe

Provincie: Gelderland

Lengte: Verschillende lengtes

Beginpunt: Parkeerplaats bezoekerscentrum van Nationaal Park De Hoge Veluwe

In het Nationaal Park De Hoge Veluwe ligt 40 kilometer fietspad, over de heide en door bossen. U kunt uw eigen fiets meenemen, maar u kunt ook een gratis witte fiets gebruiken. Witte fietsen staan op verschillende plaatsen in het park. Deze fietsen hebben een lage instap, maar geen versnellingen en geen slot. U kunt ook een fiets of e-bike huren, die u wel op slot kunt zetten. Vlakbij de parkeerplaats van het bezoekerscentrum ligt museum Museonder. Daar kunt u fietsroutes van verschillende lengtes ophalen. Of u gebruikt ANWB-paddenstoelen om het park te verkennen. Voor het park moet u entree betalen (12,30 euro per persoon, 2023).

2. Dwingelderveld

Provincie: Drenthe

Lengte: 30 km

Beginpunt: Bezoekerscentrum Dwingelderveld

Het Dwingelderveld staat bekend als het grootste natte heidegebied van West-Europa. U kunt er fietsen over kronkelende paden tussen heidevelden, langs vennetjes en door bossen. Onderweg komt u misschien ook Schotse Hooglanders tegen die grazen op de heide. Het Nationaal Park Dwingelderveld heeft een fietsroute uitgezet langs interessante plekken in het gebied, zoals het waterrijke Holtveen waar veel vogels leven, de radiotelescoop, een vogelobservatiewand en een vogelkijkhut aan de Davidsplassen. Ook kom u langs Theehuys Anserdennen. Bij het Bezoekerscentrum Dwingelderveld kunt u een gratis folder ophalen over de fietstocht.

3. De Sallandse Heuvelrug

Provincie: Overijssel

Lengte: 31 of 51 km

Beginpunt: Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, Nijverdal

Over de Sallandse Heuvelrug loopt een fietsroute met de naam De Paarse Loper. Deze route neemt u mee over uitgestrekte heidevelden, glooiende heuvels en dichte bossen. U fietst langs de Holterberg, waar u een prachtig uitzicht heeft over de heide. U moet hiervoor flink klimmen, maar uw moeite wordt beloond. Ook kunt u het Natuurmuseum Holterberg bezoeken. U fietst van knooppunt naar knooppunt, zodat u niet kunt verdwalen. U kunt kiezen voor de lange route van 51 kilometer of u kunt de route inkorten tot 31 kilometer.

4. De Loonse en Drunense Duinen

Provincie: Noord-Brabant

Lengte: 32, 42 (te halveren tot 21) of 58 km

Beginpunt: De Rustende Jager

In het gebied rond de Loonse en Drunense Duinen zijn verschillende café-restaurants. Deze horecazaken hebben ook fietsroutes uitgezet, zodat u een mooie tocht kunt maken en onderweg een drankje kunt drinken of iets kunt eten bij een café-restaurant. Maar u kunt de routes ook fietsen als u deze restaurants niet bezoekt en uw eigen eten en drinken meeneemt. Er zijn veel picknickplaatsen langs de route. De uitgezette routes voeren door het stuifzandgebied van de Loonse en Drunense Duinen. Onderweg kunt u ook langs lokale boeren en tuinders komen, die verse producten van het land aanbieden, zoals biologisch fruit, eieren en kaas.

5. Gooise heide

Provincie: Noord-Holland

Lengte: 41 km

Beginpunt: NS Station Hilversum

Het Gooi heeft een paar mooie heidegebieden, zoals de Bussummerheide, Westerheide en de Zuiderheide, die samen één geheel vormen. U kunt op deze route ook een schaapskudde tegenkomen. Aan de andere kant van snelweg de A1 liggen nog twee heidegebieden, de Tafelbergheide en de Blaricummerheide. De Tafelbergheide ligt op één van de hoogste punten van Noord-Holland. Fietsen123 heeft een route uitgezet door al deze heidegebieden langs knooppunten. U komt op deze route niet alleen over de hei, maar ook door het dorp Huizen en langs het Gooimeer.