Vijf leuke manieren om te starten met schilderen

Heeft u zin om te gaan schilderen, maar weet u niet waar u moet beginnen? Er zijn veel manieren om op een makkelijke manier mooie schilderijen te maken met verf en penseel of met gekleurde steentjes. Dat kan ook met hulp via internet of een kant-en-klaar-pakket uit de winkel. Of misschien houdt u meer van meubels beschilderen. Welke schilderhobby past bij u?

1. Leren schilderen met een Youtube-cursus

Op Youtube staan veel Nederlandstalige lessen over schilderen. Of u nu beginner of gevorderde bent, er is voor ieder niveau iets te vinden. Zoek bijvoorbeeld op “schilderen met olieverf” of “schilderen met acrylverf”. Andere handige zoektermen zijn “schilderles”, “schilderen voor beginners” of “schilderen makkelijk”.

2. Meeschilderen met een schilder

De meeste mensen kennen de in 1995 overleden Amerikaanse schilder Bob Ross wel. In zijn tv programma The Joy of Painting gaf hij instructies over zijn unieke en eenvoudige schildertechniek, waarmee hij mooie landschappen op het doek toverde. Veel mensen vinden het leuk om met hem mee te schilderen. Tegenwoordig kunt u zijn tv-programma’s makkelijk terugkijken op Youtube. Er worden regelmatig nieuwe filmpjes aan dit Youtubekanaal toegevoegd, waarin u met een andere schilder mee kunt schilderen in de stijl van Bob Ross.

Er zijn ook andere kanalen waarop u kunt meeschilderen met een schilder. Zo kunt u een prachtige zonsondergang schilderen met Grace J Art

3. Paint by numbers

Wilt u graag schilderen en maakt u het uzelf graag makkelijk? Dan is paint by numbers misschien iets voor u. Het enige wat u nodig heeft is verf, kwasten en een paint by numbers afbeelding. Op het plaatje staat een schilderij afgebeeld met verschillende hokjes met een getal erin. Aan het getal kunt u zien welke kleur het hokje moet worden. Er zijn veel verschillende onderwerpen, zoals dieren, landschappen en mensen. U kunt paint by numbers sets kopen bij de meeste hobbywinkels, in warenhuizen of op internet. Daar kunt u kunt ook gratis paint by numbers afbeeldingen vinden. Zoek op Google naar “gratis paint by numbers”. 

4. Diamond painting

Diamond painting is een nieuwe trend die een beetje op paint by numbers lijkt. Het grote verschil is dat u bij diamond painting gebruik maakt van gekleurde steentjes in plaats van verf. De steentjes geven een mooi effect. Een voordeel is dat u geen last heeft van verfvlekken. U maakt het kunstwerk op zelfklevend canvas waarop een schilderij afgebeeld staat. Op het canvas staat aangegeven welke kleur steentjes u op welke plek moet leggen. U kunt diamond painting sets kopen met verschillende afbeeldingen, van bekende schilderijen tot wereldsteden tot kleurige fantasiedieren. U kunt diamond painting sets kopen bij de meeste hobbywinkels, in warenhuizen of op internet.

5. Meubels

U kunt uw meubels een nieuw uiterlijk geven door ze te verven. Kies als het kan een houten meubel dat uit elkaar kan. Zo kunt u alle onderdelen los schilderen. Als het meubel niet uit elkaar kan, is het fijn als het vooral rechte vlakken heeft. Dat maakt het schilderen een stuk makkelijker. Meestal moet u het meubel eerst schuren, behalve als u krijtverf gebruikt. Krijtverf is een dekkende, matte verf op waterbasis. Het is geschikt voor veel verschillende ondergronden, ook voor hout. Als u het meubel schuurt, moet u eerst een laag grondverf aanbrengen. Als deze droog is, kunt u er met een andere kleur overheen verven. De spullen die u nodig heeft om meubels te schilderen kunt u bij een bouwmarkt kopen of bij goedkope warenhuizen, afhankelijk van de kwaliteit en de prijsklasse die u zoekt.

Wat heeft u nodig?

Als u zelf wilt gaan schilderen, dan heeft u verf, kwasten en papier of canvas nodig. Dat kunt u kopen bij een hobbywinkel. Daar kunt u zich ook laten adviseren over het soort verf en de kwasten die daarvoor geschikt zijn. Als u wilt kunt u ook een palet en een schildersezel kopen. Als u net begint met schilderen en u wilt proberen of het iets voor u is, kunt u ook voor minder geld schilderspullen kopen bij een warenhuis of huishoudwinkel.

Wilt u aan de slag met painting by numbers of diamond painting, dan koopt u een complete set waar alles inzit wat u nodig heeft. Deze koopt u bij hobbywinkels en warenhuizen.