Vogels kijken: gezond en gezellig

Vogels kijken kan iedereen. Het enige wat u ervoor nodig heeft is een verrekijker. Gezond is het ook. Vooral als u eropuit gaat. Alleen of gezellig met andere vogelaars.

Het kijken naar vogels is erg rustgevend. U kunt het overal doen. In uw eigen tuin of vanaf uw eigen balkon. Tijdens een wandeling in het park, door het bos of op het strand. Alleen of met iemand anders. Het helpt tegen piekeren en u wordt er rustig van. Een prima manier dus om in balans te komen en te blijven.

Waar en wanneer?

Begin eenvoudig in uw achtertuin of op het balkon. Het maakt niet uit hoe klein die is. Als er maar wat bloemen en planten staan die vogels aantrekken. Als u eenmaal met aandacht naar vogels kijkt, ziet u ze overal. In het bos zijn de meeste vogels, maar ze zijn daar niet altijd even goed te zien. Ieder gebied heeft zijn eigen vogelsoorten. Op het strand en in de duinen zult u eerder meeuwen zien. In het bos kunt u de specht bewonderen en in het weidegebied de kievit. In de lente en zomer zijn vogels het meest actief, bijvoorbeeld met het bouwen van nesten en het grootbrengen van hun jongen. Maar ook in de herfst en winter is er altijd wat te zien.

Op stap met een veldgids

Wilt u precies weten hoe de vogels heten die u ziet? Daarvoor kunt u een veldgids gebruiken. Hierin kunt u terugvinden welke vogels er allemaal zijn. Dit is een sport die vogelaars beoefenen. Veldgidsen zijn er in allerlei soorten en maten. Als u de natuur intrekt, is een kleine en lichte gids het handigst. Kies een gids die geschikt is voor het gebied waar u vogels gaat kijken. In een goede gids vindt u niet alleen welke vogels er allemaal zijn en hoe u ze kunt herkennen, maar vindt u ook informatie over het leefgebied en het gedrag van vogels. Ook uitleg over bepaalde termen en de namen van verschillende veerpartijen en lichaamsdelen is handig. Op de website van Vogelbescherming Nederland vindt u tips voor het kiezen van een goede vogelgids, een uitgebreide online gids en u kunt een gratis app downloaden voor het herkennen van tuinvogels. Een app kan niet altijd een veldgids vervangen. Vooral als u net begint met vogels kijken is het makkelijker om van de ene vogelafbeelding naar de andere te bladeren. Bij een app heeft u vaak wat meer voorkennis nodig om de juiste vogel te vinden en soorten die sterk op elkaar lijken te kunnen onderscheiden.

Welke verrekijker

Er gaat een wereld voor u open als u vogels door een verrekijker ziet. Daarom is het de moeite waard om een goede verrekijker te kopen. U koopt ze in buitensportwinkels of bij Vogelbescherming Nederland in Zeist. Neem het liefst een kijker met 8x vergroting. Hiermee kunt u meer van de omgeving zien dan met een kijker met 10x vergroting of meer. Dat maakt vogels kijken makkelijker. Ook eventuele bewegingen worden minder versterkt, waardoor het beeld stabieler en rustiger is om naar te kijken.

Samen vogels kijken

Vogels kijken kan prima alleen. Maar in gezelschap van anderen is het nog gezellig ook.  Vogelbescherming Nederland organiseert excursies en vogelreizen, workshops en evenementen. U kunt ook een vogelwerkgroep in (de buurt van) uw eigen woonplaats zoeken. U vindt ze op de website van Vogelbescherming Nederland.