Voorkom diefstal van uw e-bike

De e-bike is populair, niet alleen bij fietsers, maar ook bij dieven. Gemiddeld wordt er van elke tien verkochte e-bikes één e-bike gestolen. Gelukkig zijn er genoeg manieren om het de fietsendief moeilijk te maken. We zetten de beste tips tegen fietsdiefstal op een rij.

In de afgelopen vijf jaar is het aantal geregistreerde fietsdiefstallen met bijna 40 procent gedaald. In 2019 werd in totaal 66.690 keer aangifte gedaan van diefstal. Het werkelijk aantal gestolen fietsen ligt dus waarschijnlijk veel hoger.

Voorkom diefstal van uw e-bike

 • Gebruik altijd meerdere type sloten, ook als u uw fiets alleen maar even bij de supermarkt neerzet.
 • Gebruik sloten met het ART-keurmerk. De stichting ART keurt alle sloten en gebruikt sterren om deze te kwalificeren. Een slot met vijf sterren is het best bestand tegen diefstal.
 • Zet uw fiets in de schuur of in de garage altijd op slot. Als er dan toch wordt ingebroken, kost het de inbrekers te veel tijd om het slot te forceren. De kans is dan groter dat ze de e-bike laten staan.
 • Gebruik minimaal één goed hangslot en zet daarmee uw fiets vast aan een vast object: een lantaarnpaal, een fietsbeugel, een brugleuning. Zo voorkomt u dat een dief uw fiets makkelijk oppakt en achterin een busje gooit.
 • Bevestig een beugelslot niet midden in het frame van uw fiets: de dief kan de fiets als hefboom gebruiken. Een goedkoop beugelslot is op deze manier binnen enkele seconden te forceren.
 • Bevestig een kettingslot hoog en niet te strak, maar laat de ketting ook zeker niet bungelen. Zo wordt het voor een fietsendief moeilijker om een betonschaar of een zaag te gebruiken. Een kettingslot dat op de straat hangt, is met een flinke steen open te slaan.
 • Wikkel uw kettingslot niet alleen door het voorwiel van uw fiets, maar ook door het frame van de fiets zelf.
 • De bekende spiraalsloten (kabelsloten) zijn over het algemeen makkelijk door te knippen. Geen aanrader dus.
 • Gaat u met uw e-bike naar de stad of woont u in de stad? Zet dan uw fiets in een bewaakte fietsenstalling. Vergeet daarbij niet uw fiets goed op slot te zetten! Is er geen veilige fietsenstalling in de buurt, kies dan voor een goed zichtbare plek, bijvoorbeeld tegenover een bushalte of terras. Dieven houden niet van pottenkijkers.
 • Heeft uw accu een slot, gebruik dat dan altijd.
 • Haal het display van uw stuur af.
 • Haal de accu van uw fiets af.

Verzeker uw e-bike

Gemiddeld kost een nieuwe e-bike bijna € 2.000; vandaar dat de e-bike zo populair is onder fietsendieven. Als u niet voor akelige verrassingen wilt komen te staan, is het verstandig een goede fietsverzekering af te sluiten. Een fietsverzekering keert uit bij diefstal, maar ook bij schade aan uw fiets en de accessoires van uw fiets. Een aantal fietsverzekeraars biedt daarnaast hulp als u onderweg een ongeval krijgt.

Bewaar de gegevens van uw fiets

Het is belangrijk om de gegevens van uw fiets goed te bewaren. Wordt uw fiets toch gestolen, dan heeft de politie zoveel mogelijk gegevens van uw fiets nodig. Uw fiets wordt dan ook opgenomen in het fietsdiefstalregister. Met behulp van dit register spoort de politie gestolen fietsen, dieven en helers van gestolen fietsen op. Om de juiste gegevens van uw fiets te bewaren, kunt u de fietsregistratiekaart van de politie gebruiken. Print de kaart uit, vul hem in en bewaar hem, samen met het aankoopbewijs en de reservesleutels van uw fiets, in een mapje.

Is uw fiets toch gestolen?

Doe altijd aangifte. Dat kan tegenwoordig eenvoudig online. Heeft u een fietsverzekering afgesloten, meld de diefstal dan ook direct bij uw verzekeraar. De verzekeraar zal altijd naar de aangifte van diefstal vragen. Denk er daarbij ook aan dat u uw reservesleutel(s) aan de verzekeraar moet kunnen overhandigen.