Vrijwilligerswerk, is dat iets voor mij?

Werken als vrijwilliger kan een fijne manier zijn om nuttig bezig te zijn en contact te hebben met anderen. Er is bijna altijd wel vrijwilligerswerk te vinden dat bij u past. Twijfelt u of u vrijwilliger wilt worden? De vragen en antwoorden in dit artikel helpen we u bij het maken van een keuze.

1. Welk vrijwilligerwerk past bij mij?

Collecteren voor dierenwelzijn, een nieuwkomer helpen met de Nederlandse taal, assisteren in een zwembad of boodschappen doen voor een zieke. Vrijwilligerswerk is er op ieder gebied. Heeft u nog geen idee wat voor vrijwilligerswerk u wilt doen? Kijk dan gewoon eens op de landelijke website NLvoorelkaar.nl naar de mogelijkheden. Wat spreekt u aan? Waar heeft u zelf wat aan, bijvoorbeeld omdat het werk leerzaam is of gezelligheid geeft? Of omdat het aansluit bij uw hobby, zoals koken of tuinieren? Doet u graag iets met kinderen? Steekt u graag de handen uit de mouwen of regelt u liever de administratie voor iemand? Bent u graag binnen of juist buiten? Alles kan!

Om te kijken wat het beste bij u past, kunt u op sommige sites een vrijwilligerstest doen. NLvoorelkaar heeft een aantal tests op een rij gezet. Andere landelijke platforms zijn ikwilvrijwilligerswerkdoen.nl en de vrijwilligersvacaturebank.nl. Met het invullen van uw postcode komt u vanzelf bij vrijwilligerswerk bij u in de buurt terecht. Of zoek naar een vrijwilligerscentrale in uw eigen gemeente.

2. Ik ben bang dat vrijwilligerswerk veel tijd gaat kosten. Hoe kan ik dat voorkomen?

Het is belangrijk dat u zelf weet op welke tijdstippen en hoe lang u wilt werken. Dat kan wekelijks een ochtend of middag zijn, maar er zijn ook eenmalige klussen. In de omschrijving staat hoeveel tijd het werk kost en wanneer u wordt verwacht. Natuurlijk kan de organisatie u na verloop van tijd vragen of u meer wilt werken, maar dat hoeft niet. Als u zelf duidelijk aangeeft hoeveel uren u beschikbaar bent, kan een organisatie dat alleen maar accepteren.

3. Hoe kan ik me voorbereiden op vrijwilligerswerk?

Heeft u een passende vacature gevonden op een vrijwilligerswebsite? Dan kunt u meestal meteen online ‘solliciteren’. Even bellen kan ook, maar bij sommige websites kan dat alleen als u zich online heeft geregistreerd. Als de organisatie of de persoon u een goede kandidaat vindt, kunt u een uitnodiging verwachten voor een kennismaking. Het is verstandig om vooraf een lijstje te maken van vragen die u wilt stellen. Wat verwacht de organisatie precies van u? Is er een proeftijd? Mag u weer stoppen? Met wie werkt u samen? Krijgt u een (reiskosten)vergoeding? Wat gebeurt er als u ziek bent? Of als u het werk te zwaar vindt? Kunt u misschien een keer proefdraaien, zodat u beter weet wat het werk voor u betekent? Allemaal zinvolle vragen, waar een organisatie graag antwoord op zal geven.

4. Kan ik weer stoppen als het tegenvalt?

Vrijwilligerswerk is vrijwillig, dus u kunt er ook weer mee stoppen. Toch zijn er ook soorten vrijwilligerswerk waarin het fijn als u zich voor langere tijd verbindt. Als u met mensen gaat werken, bouwt u een band op en gaan de mensen op u rekenen. Is er een lange inwerkperiode nodig of moet u bijvoorbeeld op cursus? Dan is het voor de organisatie fijn als u ook daarna nog een tijd beschikbaar bent. Het is dus goed om daar vooraf over na te denken en over te praten met uw contactpersoon. Als u twijfelt, kunt u een proefperiode afspreken. Dan legt u zich niet meteen vast en is dat ook voor de organisatie duidelijk.

5. Mag ik ook nee zeggen?

Vrijwilligerswerk moet geen verplichting worden. Vraagt de organisatie u om extra uren te werken? Zeg gerust nee als het u teveel wordt. De organisatie heeft er ook niets aan als u overbelast raakt of met tegenzin gaat werken. Als u vermoedt dat een wekelijkse werkdruk u al snel te veel zal worden, kunt u beter kiezen voor vrijwilligerswerk waarbij u zelf uw werktijden bepaalt. Ook eenmalige klussen kunnen dan iets voor u zijn, zodat u eerst eens wat taken kunt uitproberen.