Vrijwilligerswerk kan mensen met dementie helpen

Mensen met dementie kunnen zich beter gaan voelen als ze hun talenten kunnen gebruiken en samen met anderen actief blijven. Vrijwilligerswerk kan dan een goede oplossing zijn.

Beginnende dementie en toenemende onzekerheid gaan vaak samen. Zeventig procent van de mensen met dementie stopt daarom met activiteiten die ze vroeger graag deden. Veertig procent komt zelfs de deur niet meer uit. Onderzoek van de Britse Alzheimer Society toont dat aan. Het kan ook anders. Vrijwilligerswerk geeft mensen met dementie het gevoel nuttig bezig te zijn. Ze voelen zich daardoor gewaardeerd en dat verbetert hun stemming. Tegelijkertijd vermindert het emotionele problemen, zoals angst, apathie, depressie en onrust. Dat toont onderzoek van de afdeling Psychiatrie van Amsterdam UMC aan. Vrijwilligerswerk kan er zelfs voor zorgen dat mensen langer hun zelfstandigheid behouden en daardoor ook thuis kunnen blijven wonen.   

Vrijwilligerswerk vinden

Mensen met dementie kunnen vrijwilligerswerk doen via het programma DemenTalent. Op 163 locaties in het land zijn er ontmoetingsplaatsen waar DemenTalent op maat gemaakte vrijwilligersactiviteiten aanbiedt voor mensen met dementie. Zo kunnen zij vrijwilligerswerk vinden dat past bij hun talenten, interesse en mogelijkheden. Vaak gaat het om vrijwilligerswerk in de buitenlucht, in de dienstverlening, met kinderen en in het onderwijs. Denk aan fietsen repareren, bomen snoeien in een stadstuin, massages geven, Nederlands praten met anderstaligen of met iemand wandelen. Drie voorbeelden:

1. Erve het Geurts in Hengelo

Zorggroep Erve het Geurts geeft werkbegeleiding aan mensen die houden van het buitenleven. De begeleiders kijken goed naar de talenten die de deelnemers hebben en ontdekken zo samen met de vrijwilliger wat hij of zij nog meer kan. Ze werken bijvoorbeeld in de Kruiderij en kunnen daar stekjes poten, de plantjes verzorgen, snoeien en drogen. Erve het Geurts maakt oliën van de kruiden en verkoopt deze in de winkel. Ook daarbij kunnen vrijwilligers helpen.

2. Radio Kootwijk

In het gebouw en de omgeving van Radio Kootwijk verzorgen vrijwilligers een deel van het onderhoud en de schoonmaak, voeren technische klussen uit en helpen mee met het voorbereiden van evenementen. Zo verzorgt een oud timmerman nu de koffie en thee en de maaltijden voor de groep vrijwilligers en maakt voor iedereen wat leuks van het hout uit zijn eigen schuur.

3. DemenTalent Hoorn

In Hoorn geven vrijwilligers voorlichting en gastlessen op basisscholen, het voortgezet onderwijs en het mbo. Bij sportverenigingen kunnen vrijwilligers helpen bij het groenonderhoud, hekken en bankjes repareren en lijnen trekken op het voetbalveld. Ook kunnen ze helpen in de kantine.
Op de website van DemenTalent vindt u meer informatie over de projecten bij u in de buurt. Ook leest u hoe u zelf een project kunt (helpen) opzetten. Bent u mantelzorger dan kunt u via DemenTalent telefonische coaching krijgen (Dementelcoach). Ook kunt u een online cursus volgen in het omgaan met de gevolgen van dementie en leren beter voor uzelf te zorgen als mantelzorger.

Zelf vrijwilligerswerk zoeken

Gaat u liever zelf op zoek naar passend vrijwilligerswerk voor iemand met dementie? Kijkt u dan eens op Wehelpen.nl. Op deze vraag en aanbod site kunt u allerlei soorten vrijwilligerswerk vinden. Sommige vragen zijn ook geschikt voor mensen met dementie. In dit filmpje vertelt een vrijwilliger met Alzheimer wat hij doet en wat dit voor hem betekent.