Vrijwilligerswerk: niet ontvangen vergoeding is toch aftrekbaar?

Ook als u geen vergoeding of onkostenvergoeding voor uw vrijwilligerswerk krijgt, kunt u deze vergoeding aftrekken bij de Belastingdienst. Hoe zit dat?

Vrijwilligers ontvangen voor hun inzet vaak een vergoeding en/of een onkostenvergoeding. Het kan zijn, dat u die vergoeding niet krijgt. Of dat u een aangeboden vergoeding heeft geweigerd. Het bedrag dat u eigenlijk had kunnen krijgen, kunt u toch aftrekken van uw aangifte inkomstenbelasting. Hoe zit dit precies?

Voorwaarden

belasting belastingdienst

De niet ontvangen vergoeding is onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar voor de belastingen. Allereerst is het van belang dat de organisatie waar u als vrijwilliger werkt is aangewezen als een Algemeen Nut Beogende Instelling, een zogenaamde ANBI. Daarbij geldt het volgende:

  • De instelling heeft een verklaring afgegeven dat u zich hebt ingezet als vrijwilliger;
  • Deze ANBI heeft een regeling getroffen waardoor u in aanmerking komt voor een vergoeding;
  • De financiële situatie van deze ANBI is zo dat zij de vergoeding ook kan uitbetalen;
  • Deze ANBI heeft de bedoeling om de vergoeding daadwerkelijk uit te betalen;
  • U moet zelf kunnen bepalen dat u de vergoeding niet wilt ontvangen en aan deze ANBI schenkt. Leg dit vast in een brief.

Als u wilt controleren of een instelling is aangewezen als een ANBI, kunt u dit opzoeken via 'programma ANBI opzoeken' op de website van de Belastingdienst.