Waarmee kan ik terecht bij het Informatiepunt Digitale Overheid in de bieb?

Steeds vaker moet u zaken met de overheid en andere  instanties regelen via de computer. Denk aan een AOW-uitkering aanvragen of uw belastingaangifte doen. Heeft u hulp nodig bij het digitaal regelen van uw zaken? Dan kunt u terecht bij het Informatiepunt Digitale Overheid in de bibliotheek.

Vanaf 2019 zijn er in diverse bibliotheken Informatiepunten Digitale Overheid geopend. Inmiddels zijn het er zo’n 400. Dat betekent dat er voor iedereen digitale hulp beschikbaar is op minder dan 2 kilometer afstand. De komende jaren gaat het ministerie van Binnenlandse Zaken de informatiepunten uitbreiden en verbeteren.

Het Informatiepunt Digitale Overheid kan u bijvoorbeeld met de volgende onderwerpen helpen.

Ik wil een DigiD aanvragen

Als u op internet iets wilt regelen waarbij u zichzelf moet identificeren, heeft u een DigiD nodig. U gebruikt dit bijvoorbeeld als u iets moet regelen met de overheid of met uw zorgverzekeraar. Voor de aanvraag heeft u uw burgerservicenummer (BSN) nodig.

Ik wil de CoronaCheck-app gebruiken

Met de CoronaCheck-app bewijst u dat u gevaccineerd bent, negatief getest bent of corona heeft gehad. U kunt de CoronaCheck gebruiken voor toegang tot bepaalde plekken of om naar andere landen te reizen.

Ik wil digitaal belastingaangifte doen

Digitaal aangifte doen bij de Belastingdienst lijkt misschien ingewikkeld. Maar veel van uw gegevens zijn door de Belastingdienst al voor u ingevuld. Zijn er geen bijzonderheden, dan hoeft u alleen te controleren of alles klopt.

Ik wil een uitkering aanvragen

Een uitkering vraagt u aan via de website van het UWV. Dit kan een uitkering zijn omdat u ziek of werkloos wordt bijvoorbeeld. 

Ik wil een AOW-uitkering aanvragen

Een AOW-uitkering vraagt u aan op de website van de SVB.

Ik wil zorgtoeslag of huurtoeslag aanvragen

Bij de Belastingdienst kunt u zorgtoeslag of huurtoeslag aanvragen.

Ik wil mijn rijbewijs verlengen

Bent u 75 jaar of ouder en wilt u uw rijbewijs verlengen, dan moet u medisch gekeurd worden. Hiervoor moet u een gezondheidsverklaring invullen. Dat kunt u online regelen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Ook als u zaken moet regelen bij het Centraal Administratiekantoor (CAK), Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ), Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) of de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) kunt u voor informatie terecht bij het Informatiepunt Digitale Overheid.

Wilt u weten waar bij u in de buurt een informatiepunt is? Kijk dan op de website Informatiepunt Digitale Overheid.