Wandelen alsof u in het buitenland bent

Wilt u graag het gevoel hebben dat u in Frankrijk, Marokko of Schotland bent zonder ver van huis te gaan? Dat kan. Het Nederlandse landschap heeft wandelaars veel te bieden, ook tochten langs wijngaarden, over zandvlaktes en met grassen begroeide hellingen. Tijdens deze vijf wandelingen in eigen land lijkt het alsof u in het buitenland bent.

Wijnwandeling in Zuid-Limburg

Wandelen door een glooiend groen landschap met uitgestrekte wijngaarden. Het klinkt als een heerlijke vakantie in Zuid-Frankrijk. Maar wist u dat Nederland haar eigen prachtige wijngebieden heeft? In Zuid-Limburg wandelt u de Route des Vins van Wahlwiller naar Eys bijvoorbeeld. Deze 10 kilometer lange wandeling leidt u langs vijf wijngaarden. Ondertussen leert u op de informatieboren langs de route interessante feiten over de wijngaarden. De routebeschrijving met wandelkaart kunt u gratis downloaden op Visit Zuid-Limburg of ophalen op een Visit Zuid-Limburg Shop of Servicepunt.

Woestijnwandeling in Kootwijkerzand

Heeft u zin in een vakantie in Marokko? Dan is een wandeling in de Sahara van de Lage Landen misschien wat voor u. Het Kootwijkerzand is met 700 hectare de grootste zandverstuiving van Europa. Het gebied heeft verschillende bewegwijzerde wandelingen. Zo kunt u kiezen voor de kortere Wandelroute Kootwijkerzand (3 kilometer) of het Boswachterspad Kootwijk (18,6 kilometer). Tijdens de wandeling kijkt u uit over uitgestrekte zandduinen, heidevelden en hier en daar een groene vliegden. Het voormalige zendstation Radio Kootwijk is een indrukwekkend gebouw middenin de natuur. Beide routes zijn uitgezet door Staatsbosbeheer.

Safariwandeling op de Veluwe

Om wilde dieren te zien hoeft u niet naar Afrika. Ook op de Veluwe kunt u edelherten, reeën, Schotse Hooglanders, schapen en wilde zwijnen bewonderen, de Nederlandse Big Five. En ook als u ze niet alle vijf ziet, u kunt in ieder geval genieten van een prachtige wandeling over heidevelden en zandvlaktes, door bossen en langs oude jeneverbesstruiken. Op de website van Staatsbosbeheer vindt u verschillende wandelroutes met beschrijving, bijvoorbeeld de Wandelroute Boeschoten. De routes variëren in lengte van 1 tot 21 kilometer.

Wandel langs de Schotse meren van Zuid-Kennemerland

Tijdens een wandeling door het heuvelachtige graslandschap van Zuid-Kennemerland is het net alsof u in Schotland bent. U wandelt langs wijde meren, door kleine bossen en over zandduinen begroeid met grassen. Zo nu en dan kunt u een Schotse Hooglander of Shetland pony tegenkomen. Het Vogelmeer is erg geschikt om vogels te kijken, zoals de wintertaling, smient en verschillende soorten eenden. In de zomer ziet u ook wel eens futen met jongen, een zilverreiger of een ijsvogeltje. Op de website van Natuurwegwijzer vindt u een routebeschrijving van een 11,5 kilometer lange wandeling door dit gebied.

Duitse boswandeling in de Kaapse Bossen

De heuvelachtige Kaapse Bossen vlakbij Doorn doen denken aan de wouden van Duitsland. U wandelt over slingerende paadjes langs bijzondere plantensoorten, paddenstoelen en een aantal mysterieuze objecten zoals de stenen tafel en Doornse kei. Ondertussen kunt u allerlei dieren tegenkomen, zoals de specht, de boommarter, ree en eekhoorn. De route is ook leuk voor (klein)kinderen, want u komt veel klimbomen, speelzand en een uitkijktoren tegen. Op de website van Natuurmonumenten vindt u een routebeschrijving van een 5,5 kilometer lange wandeling.