Wandelen in de natuur... óók met een beperking of handicap

Iedereen knapt op van een middagje in de buitenlucht of in de natuur, maar dan moet die natuur wel toegankelijk zijn. Gelukkig besteden verschillende organisaties daar tegenwoordig veel aandacht aan.

Een wandeling draagt bij aan de opbouw van het vitamine D gehalte en helpt bij het tegengaan van geheugenverlies. Twee maal in de week een uur wandelen heeft al effect op het geheugen. Wandelen is nodig en belangrijk. Maar wat als je niet gezond bent of afhankelijk bent van hulpmiddelen als een rolstoel, scootmobiel of rollator? Dan is het niet altijd eenvoudig om ontspannen van de natuur te genieten. Maar er is goed nieuws: er komen steeds meer toegankelijke wandelpaden in Nederland.

Aan de wandel - niets houdt u tegen!

Via de websites van natuur- en landschapsorganisaties vindt u wandelroutes die goed toegankelijk zijn voor rolstoelen.
  • Op de website van Natuurmonumenten vindt u tientallen routes in verschillende gebieden.
  • Op de website van Staatsbosbeheer kunt u in het menu links onderaan “Rolstoelvriendelijk” aanvinken. Ook dan vindt u tientallen routes.
  • Ten slotte kunt u kijken op de website van de provinciale landschappen. U vindt ze allemaal via Landschappen.nl.

Natuurmonumenten: werk in uitvoering

Met het project ‘Natuur voor iedereen! Oók voor mensen met een beperking’ werkt Natuurmonumenten aan een betere toegankelijkheid van veertig natuurgebieden. Zo komen er verharde en extra brede paden zodat ook rolstoel, rollator en scootmobiel er goed terecht kunnen. Ook komen er extra bankjes en worden er bruggen en steigers aangepast. Omdat het project op dit moment in uitvoering is, vindt u op de website van Natuurmonumenten nog geen gedetailleerde informatie. Wel kunt u in de routes al zoeken op rolstoelvriendelijke routes.

Ook handig om te weten: Biowalking

Het IVN is een landelijke organisatie die mensen van jong tot oud wil laten genieten van de natuur. Een van de manieren waarop het IVN dat doet, is biowalking. Biowalking is wandelen in de natuur voor mensen met een chronische ziekte of beperking. De wandelingen worden altijd begeleid door een IVN Natuurgids én een medisch professional. Zodoende is biowalking een unieke combinatie van bewegen, leren over de natuur en leren over uw gezondheid. Zowel voor als na de wandeling wordt zelfs uw bloedsuikerspiegel gemeten, zodat u meteen ziet wat wandelen voor uw lichaam doet. Een overzicht van de komende biowalking-activiteiten vindt u op de website van IVN.