Wanneer begint u met een eigen moestuin?

Een eigen moestuin is leuk en kan u ook nog iets opleveren. De kruiden en groenten die u kweekt, kunt u oogsten en gebruiken voor het eten. Dat scheelt weer boodschappen doen. Lijkt het u leuk om een moestuin te hebben, maar weet u niet waar u moet beginnen? Dit artikel geeft tips waarmee u direct aan de slag kunt.

Bij een moestuin denken veel mensen aan een groot stuk grond in de buitenlucht. Maar wist u dat het ook heel makkelijk is om een klein moestuintje te hebben in uw voortuin of zelfs op uw balkon? En u kunt op elk moment in het jaar beginnen. Het enige wat u nodig heeft zijn een paar plantenbakken, tuinaarde en plantenzaadjes. Gaat u tuinieren in potten of bakken? Houd dan rekening met de grootte van de plant die u erin wilt kweken. De ene plant heeft een veel minder groot en diep potje nodig dan de andere.

Gewassen voor beginners

Makkelijke gewassen om mee te beginnen zijn kruiden (bijvoorbeeld munt, peterselie of dille), prei en boontjes. Boontjes zijn erg leuk om mee te beginnen, omdat u er na een paar weken al van kunt oogsten. De snelste manier om kruiden te kweken is om te starten met een kruidenplantje uit de supermarkt of het tuincentrum. Als u dit plantje in een grotere pot of in de volle grond zet, kan het uitgroeien tot een grote plant waar u weken en soms zelfs maandenlang van kunt oogsten.

U kunt ook zaadjes kopen. Het leuke hieraan is dat u het plantje van begin af aan elke dag groter ziet worden. Het kost wel wat extra werk en aandacht.
Een makkelijke groente om mee te beginnen is prei of bosui. U kunt van een prei of bosui die u voor het eten heeft gebruikt de onderkant met wortels in de grond zetten. In een paar weken groeit dit uit tot een plantje. Dit kunt u oogsten, terwijl u de onderkant laat staan. U heeft dan dus meer prei of bosui voor de prijs van één.

Waarmee beginnen in welk seizoen?

Het maakt niet zoveel uit in welk seizoen u begint. Het is wel belangrijk te kiezen voor plantjes die geschikt zijn voor het jaargetijde. Hieronder een overzicht.

Herfst

De meeste plantjes zullen in de herfst wat minder oogst opleveren dan in het voorjaar. Vanaf oktober is de kans groter dat zaadjes niet meer opkomen. Laat de zaadjes dan tot het voorjaar in de grond zitten. Meestal komen ze in februari of maart alsnog op.

Deze gewassen kunt u in de eerste helft van september zaaien:
•    Spinazie
•    Winterwortelen
•    Knolvenkel

Vanaf oktober/november kunt u deze gewassen nog zaaien:
•    Winter-ui
•    Tuinbonen
•    Veldsla

Winter

Er zijn weinig planten die u in de winter kunt zaaien en oogsten. Wel kunt u alvast beginnen met zaaien voor het voorjaar. Vroeg zaaien betekent namelijk ook vroeg oogsten. Dat geldt onder andere voor de volgende gewassen:
•    Knoflook
•    Aardbei
•    Bonen

Lente

De lente is het perfecte jaargetijde om te beginnen met een moestuin. In dit jaargetijde doen alle gewassen het goed. De beste maanden om te beginnen zijn maart, april of mei.

Zomer

Voor veel groenten is het in de zomer te warm. Deze groenten kunt u in dit seizoen nog wel planten:
•    Bietjes
•    Andijvie
•    Basilicum

Voor meer informatie kunt u ook eens kijken op de Makkelijke Moestuin. Hier vindt u nog meer tips over plantjes die geschikt zijn voor beginners en welke planten bij welke jaargetijden passen.