Wonen zoals u dat wilt
Wandelen is goed voor uw gezondheid. Het helpt ook om uw hoofd leeg te maken. Maar hoe profiteert u het meest van die voordelen? Door iedere dag een lange wandeling te maken? Of door meerdere keren een kort blokje om te gaan?
Regelmatig wandelen is goed voor uw conditie, hart en bloedvaten, botten, spieren en gewrichten. Ook kunt u met wandelen een paar kilo’s kwijtraken. Als u regelmatig wandelt, slaapt u beter en heeft u minder last van stress. Er bestaat geen pil die zoveel voordelen heeft. Niet voor niets noemen artsen wandelen weleens ‘het beste medicijn’.
Wandelt u al? Of bent u van plan ermee te beginnen? Dan vraagt u zich misschien af hoe u dat het beste aanpakt. Is het voor uw gezondheid beter om elke dag één lange wandeling te maken of meerdere korte? En maakt het tempo waarin u loopt ook iets uit? Een eenvoudig antwoord op die vragen is er niet. Uw persoonlijke situatie telt. En het doel dat u voor ogen heeft.
Wilt u conditie opbouwen of gewicht verliezen? Een dagelijkse lange wandeling is dan heel geschikt. Denk aan een tocht van één tot anderhalf uur. Is dat te lang voor u, dan kunt u beginnen met bijvoorbeeld een halfuur. Na een poosje zult u merken dat u het wandelen steeds langer volhoudt en ook uw tempo omhoog gaat.
Gemiddeld loopt een volwassene tussen de drie en vijf kilometer per uur. Begint u net met wandelen, dan kunt u een rustig tempo van drie kilometer per uur aanhouden. Na verloop van tijd kunt u de snelheid verhogen naar vijf kilometer per uur. Daarvoor moet u al wat steviger doorstappen. Getrainde wandelaars lopen nog sneller, gemiddeld zes à zeven kilometer per uur.
Wilt u langere wandelingen gaan maken of sneller lopen? Dan helpen deze tips.
Om een lange wandeling te maken heeft u veel tijd nodig. Lukt dat niet, maar kunt u wel een paar keer per dag een kwartier vrijmaken? Dan kunt u ook een ochtendwandeling, een lunchwandeling en een wandeling na het avondeten maken. Een kwartier wandelen in een stevig tempo is net zo gezond als een halfuur wandelen in een wat lager tempo. Als u kort wandelt, kunt u een hoger tempo misschien beter volhouden. Dat is goed voor uw conditie. Bij een stevig tempo komt er ook meer spanning op uw spieren. Die worden daar sterker van.
Mensen die drie keer per dag een korte wandeling in een stevig tempo maken, kunnen dit over een lange periode vaak goed volhouden. Mensen die iedere dag een lange wandeling maken, houden dat meestal minder goed vol.
Een ommetje maken is extra leuk met de Ommetje-app. Daarmee kunt u bijvoorbeeld een wandelcompetitie starten met anderen, ook als u niet samen loopt. Na iedere wandeling krijgt u een interessant feit over de hersenen van hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder.
Weet u nog niet zeker of wandelen iets voor u is? Dan kunt u het beste met korte wandelingen beginnen. De kans is dan groter dat u met uw nieuwe gewoonte doorgaat. Natuurlijk kunt u lange en korte wandelingen ook combineren. Bijvoorbeeld door per dag te bekijken wat in uw agenda past en waar u zin in heeft.
Maar wat als u bijvoorbeeld last heeft van uw gewrichten? Of als u een slechte conditie heeft? Moet u het wandelen dan maar helemaal vergeten? Zeker niet. Ook dan kunt u uw wandelschoenen aantrekken en gaan. Misschien lukt het om kleine stukjes te lopen in een laag tempo. Het kan ook helpen om onderweg een pauze te nemen. Bewegen is altijd beter dan thuis op de bank blijven zitten. Doe dus wat u kunt!
Korte wandelingen en lange wandelingen zijn allebei goed voor uw gezondheid. U kunt dus zelf kiezen wat u het liefste doet en wat u het beste kunt volhouden. Vindt u wandelen leuk en heeft u tijd voor een lange wandeling? Dan is dat een uitstekende keuze. Maakt u liever korte ommetjes? Dat is ook prima. Misschien kunt u proberen het tempo te verhogen. Dat is even goed voor uw gezondheid.