Wat is tai chi en waarom is het zo populair?

Tai chi is een Chinese vechtkunst, die ook wordt gebruikt als bewegingstherapie. De bewegingen zijn vloeiend en iedereen kan meedoen. Tai chi helpt u om uw spieren soepel te houden en u wordt er blij van. Vooral in Aziatische landen is tai chi erg populair onder senioren, maar ook in Nederland wordt het veel beoefend. Ook iets voor u?

Tai chi komt uit China en staat ook wel bekend als mindful bewegen. Tai chi bestaat uit zachte vloeiende bewegingsoefeningen. De ene beweging gaat over in de andere, zonder dat u daarbij veel hoeft na te denken. Chi betekent energie en tai chi zorgt ervoor dat de energie in uw lichaam gaat stromen. De oefeningen maken de gewrichten los en maken de spieren sterker en soepeler, zonder ze te veel te belasten. Verder bouwt u met tai chi uithoudingsvermogen op.
Tai chi wordt vaak gegeven in combinatie met chi kung, ook wel geschreven als qigong. Chi kung is gericht op ademhaling en ontspanning. Daardoor is de combinatie van tai chi en chi kung heel geschikt voor ouderen.

Waar is tai chi goed voor?

Tai chi kan helpen om te voorkomen dat u valt. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat ouderen die tai chi beoefenen minder vaak vallen dan ouderen die andere oefeningen doen. Dat komt onder andere doordat de benen sterker worden en doordat u oefent in het bewaren van uw evenwicht. Omdat u de oefeningen met aandacht moet doen, kunnen ze u ook in het dagelijks leven helpen om u meer bewust te zijn van uw lichaam en beter uw evenwicht te bewaren.
Tai chi en chi kung zijn ook heel geschikt voor mensen met dementie. De langzame en herhaalde bewegingen die bij tai chi en chi kung horen, doet u vanuit uw gevoel. U hoeft er niet bij na te denken. Mensen met dementie doen de oefeningen vaak vanzelf na. De bewegingen brengen ontspanning en rust en verbeteren de stemming. Tai chi en chi kung worden daarom ook vaak gegeven in verpleeghuizen, zoals te zien is in dit filmpje van de Stichting GeheugenVenster.

Wanneer is tai chi geschikt voor mij?

Iedereen kan tai chi en chi kung beoefenen. De oefeningen zijn niet uitputtend of zwaar, u heeft er alleen concentratie voor nodig. Als u bepaalde bewegingen niet kunt doen, is het altijd mogelijk om de oefeningen aan te passen aan wat u wel kunt. U kunt oefeningen staand, zittend of liggend doen, in een groep of alleen.

Wat heb ik ervoor nodig?

Speciale kleding is niet nodig voor tai chi en chi kung. Gewone kleding waarin u zich vrij kunt bewegen is goed. 

Waar kan ik lessen volgen?

Overal in het land worden cursussen gegeven in tai chi en chi kung. Hiervoor betaalt u gemiddeld tussen de 10 en 12 euro per les. Ook bieden veel tai-chischolen online lessen aan. Op internet kunt u veel filmpjes vinden, waarin u kunt zien wat tai chi is. U kunt vaak meteen meedoen, zoals bij deze oefeningen.