Wat kost een huisdier?

Een huisdier geeft gezelschap en is leuk om naar te kijken. Als u een huisdier wilt aanschaffen, is het goed om te weten wat een huisdier kost. Naast aanschafkosten zijn er ook vaste kosten. Hier leest u de belangrijkste kosten van de vijf populairste huisdieren.

Hond

Een hond is geschikt als u op zoek bent naar een maatje en genoeg tijd aan het dier kunt besteden. Een hond houdt u ook in beweging.

Eenmalige kosten

Honden zonder stamboom van een gemengd ras zijn te koop vanaf 50 euro. Rashonden met een stamboom kosten tussen de 500 en 2000 euro. Een hond uit het asiel kost gemiddeld tussen de 150 en 200 euro. Een hond uit het asiel is gecastreerd of gesteriliseerd, ontvlooid en ontwormd, gechipt, geregistreerd en ingeënt. Als u een hond van een fokker koopt, moet u de kosten hiervoor zelf betalen, ongeveer 400 euro. Chippen en registreren is belangrijk om het dier te kunnen terugvinden als het wegloopt. Verder heeft u een halsband, bench (kooi voor een hond) en speeltjes nodig. Hiervoor moet u ongeveer 100 tot 200 euro rekenen. Als u voor het eerst een hond koopt, is een cursus aan te raden. Daar leert u hoe u het dier zelf kunt trainen. Dit kost ongeveer 100 euro voor 12 tot 15 lessen.

Vaste kosten

Hondenvoer kost 20 tot 80 euro per maand, afhankelijk van het gewicht van de hond en de kwaliteit van het voer. Het kan ook verstandig zijn uw hond jaarlijks te laten ontwormen en ontvlooien voor 40 euro, maar u kunt dit ook alleen doen als u tekenen van wormen of vlooien ziet. Reken erop dat een hond minstens één keer in zijn leven geopereerd moet worden. Dat kan 60 tot wel 700 euro kosten. In ongeveer de helft van de gemeenten moet u hondenbelasting betalen, 80 tot 120 euro per jaar. Steeds meer gemeenten schaffen de hondenbelasting af.

Kat

Wilt u een huisdier dat u kunt knuffelen maar dat zich ook goed alleen kan vermaken? Dan past een kat misschien goed bij u.  

Eenmalige kosten

Soms kunt u jonge katjes gratis afhalen of kunt u een kat overnemen van iemand die er niet meer voor kan zorgen. Bij een fokker kost een kat vaak tussen de 100 en 750 euro. Een kat met een stamboom is het duurste. Een kat van het asiel kost meestal tussen de 100 en 150 euro. Het is verstandig om uw kat te laten castreren of steriliseren, zeker als u het dier naar buiten laat gaan. De kosten voor castratie zijn 50 tot 80 euro en voor sterilisatie 100 tot 150 euro. Verder heeft uw kat twee inentingen van 40 euro nodig en moet het dier ontwormd en ontvlooid worden voor 20 euro. Bij een kat uit het asiel is dit allemaal al gebeurd. Net als bij honden is het verstandig om uw kat te laten chippen, om het dier te kunnen terugvinden als het is weggelopen. De kosten zijn 35 euro. Ten slotte heeft uw kat ook een transportmand, kattenbak en krabpaal nodig, samen tussen de 70 en 150 euro.

Vaste kosten

Kattenvoer kost ongeveer 18 tot 36 euro per maand, afhankelijk van de kwaliteit van het voer. Reken erop dat de kat minstens één keer geopereerd moet worden. Dit kan tussen de 60 en 700 euro kosten. Verder heeft een kat ieder jaar een inenting nodig van 40 euro. Ook ontvlooien en ontwormen moet jaarlijks gebeuren, dat kost 50 euro.

Vissen

Bent u vooral op zoek naar een huisdier om naar te kijken? Dan kunnen vissen een goede keuze zijn.

Eenmalige kosten

Kleine visjes kosten niet meer dan een paar euro, maar er zijn ook vissen van 80 euro. Voor een klein, eenvoudig aquarium kunt u voor 20 euro klaar zijn. Een groot aquarium met verlichting en schoonmaakapparatuur kan wel 3000 euro kosten. Als u een eenvoudig aquarium koopt, moet u zelf schoonmaakapparatuur aanschaffen en kost het schoonmaken meer tijd. Een elektrisch waterfilter en een aquariumstofzuiger kosten samen ongeveer 30 euro. Ten slotte heeft u aquariumbedekking en decoratie nodig. Dit kost samen circa 80 euro.

Vaste kosten

Jaarlijkse kosten voor voer, watertests en waterverbeteraar liggen tussen de 30 en 50 euro.

Konijn

Bent u op zoek naar een huisdier om te aaien, maar wilt u er niet zoveel geld aan uitgeven? Dan zijn konijnen misschien iets voor u.

Eenmalige kosten

Konijnen kosten meestal tussen de 5 en 50 euro. Raskonijnen kunnen duurder zijn. U kunt konijnen aanschaffen bij een dierenwinkel, via Marktplaats of bij het asiel. Sterilisatie of castratie kost 40 tot 70 euro, inenten 20 euro. Een voordeel van konijnen uit het asiel is dat ze al zijn gecastreerd of gesteriliseerd en ingeënt. Ook kunt u professionele hulp krijgen bij het koppelen van konijnen. Konijnen die alleen worden gehouden, kunnen last krijgen van eenzaamheid. Andere eenmalige kosten zijn aanschafkosten voor onder andere het hok, speeltjes en een voerbak. Bij elkaar opgeteld komt dit ongeveer uit op 100 tot 150 euro.

Vaste kosten

Voer, zaagsel en hooi kosten ongeveer 5 euro per maand. Daarnaast moet u rekening houden met kosten voor de dierenarts. Het is belangrijk om uw konijnen elk jaar te laten inenten voor 20 euro per konijn. Konijnen hebben soms onverwacht dure ingrepen nodig, zoals het laten slijpen van de tanden. Dit is nodig als een konijn over- of onderbeet heeft, waardoor de tanden niet meer natuurlijk geslepen worden en blijven doorgroeien. Inclusief verdoving kan dit een paar honderd  euro kosten.

Kanarie

Een kanarie is het perfecte huisdier als u op zoek bent naar een gezellig huisdier dat weinig aandacht nodig heeft. Kanaries kunnen zichzelf vermaken, vooral als ze een maatje hebben en genoeg ruimte om te vliegen.

Eenmalige kosten

Een kanarie kunt u bij een asiel of een fokker kopen. De prijzen liggen tussen de 5 en 50 euro. Een kanariekooi met speeltjes kost tussen de 80 en 100 euro.

Vaste kosten

Voer kost 60 tot 120 euro per jaar. Soms is het nodig om de nagels of de snavel bij te laten knippen. Dit kost 15 euro.

Gezondheidscheck

Voor bijna alle dieren geldt dat het verstandig is hun gezondheid af en toe te laten controleren, bijvoorbeeld één keer per jaar. Dit kost ongeveer 25 euro.