Welke buitenactiviteiten zijn geschikt voor rolstoelgebruikers?

Een dagje uit in eigen land kan u het gevoel geven er even helemaal uit te zijn. Ook voor rolstoelgebruikers is veel mogelijk. Houd u er wel rekening mee dat er voor pretparken, dierentuinen en musea extra maatregelen gelden om de drukte te beperken. Als u een rolstoel gebruikt, is het ook belangrijk om te weten hoe u veilig uw vervoer kunt regelen. De Zonnebloem helpt daarbij.

Een aantal grote dagattracties heeft met elkaar dezelfde veiligheidsregels afgesproken, zoals een beperkt aantal gasten, goede hygiëne en goed getraind personeel. Zo kunt u veilig naar rolstoel- en scootmobieltoegankelijke dierenparken zoals Artis in Amsterdam, de Apenheul in Apeldoorn, Blijdorp in Rotterdam en Burger’s Zoo in Arnhem. Cultuur vindt u bijvoorbeeld in het Openlucht Museum in Arnhem. Andere tips voor een leuk dagje uit zijn het natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden of de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest, één van de grootste tropische tuinen van Europa. Op de website van de Zonnebloem vindt u nog meer ideeën voor rolstroelvriendelijke uitjes.

Houd er rekening mee dat u van te voren via de website of telefonisch kaartjes moet reserveren.

Daguitjes

Een leuk uitje voor rolstoelgebruikers is bijvoorbeeld een bezoek aan museum de Zaanse Schans, waar u molens en oude ambachten ziet zoals ze er in de 17e en 18e eeuw uitzagen. U kunt er rolstoelen reserveren. Ook Archeon in Alphen aan den Rijn is een rolstoelvriendelijk park. U kunt er de prehistorie, de Romeinse tijd en de Middeleeuwen tot na 1350 ervaren.

Een heel verrassend en muzikaal museum is Museum Speelklok in Utrecht, waar uit alle hoeken vrolijke muziek van zelfspelende muziekinstrumenten klinkt. U vindt er speeldozen en -klokken en draaiorgels. Of bezoek het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur, vol antiek speelgoed en 160 verschillende ambachten. Deze musea geven zelf aan dat de toegankelijkheid goed is.

Natuur

Gaat u liever de natuur in met de rolstoel of scootmobiel? Ook dan zijn er genoeg mogelijkheden. Door het hele land zijn er rolstoelvriendelijke wandelroutes te vinden, soms met aparte wegwijzers voor scootmobielen en rolstoelen. Meer informatie vindt u in het artikel De natuur in! Paden en routes voor rolstoel en scootmobiel.

Hoe komt u er?

Bij de Zonnebloem kan iedereen een rolstoelauto huren, ook als u geen lid bent. Met de Zonnebloemauto kunt u voor een betaalbare prijs op pad gaan met uw rolstoel of scootmobiel. Normaal gesproken kunt u ook een vrijwillige chauffeur reserveren. Vanwege coronamaatregelen kan dat nu tijdelijk niet. De chauffeur zult u dus zelf moeten regelen, bijvoorbeeld een familielid of mantelzorger. Iedereen met een gewoon autorijbewijs mag de rolstoelauto besturen. Overig speciaal vervoer voor ouderen en rolstoelgebruikers is in deze tijd nog beperkt.