Welke yoga past bij mij?

Yoga is een manier van bewegen die goed is voor lichaam en geest. Er zijn veel verschillende vormen, van rustig tot uitdagend. Iedere yogastijl heeft zijn eigen kenmerken. Kies de vorm die bij u past.

Yoga is goed voor iedereen. Het fijne aan yoga is dat u niet hoeft te presteren. U neemt verschillende houdingen aan en let daarbij op uw ademhaling. U kunt de oefeningen op uw eigen niveau doen, er bestaat geen goed of fout. Yoga maakt het lichaam soepel en is goed voor spieren en gewrichten. Ook is het goed voor de ademhaling en de bloedsomloop. Ten slotte heeft yoga een belangrijke functie voor uw geest. Bij yoga neemt u ook de rust om stil te staan bij wat er in uw lichaam gebeurt. Ook daardoor kunt u zich beter gaan voelen.

Inspannend of rustig?

Kiest u voor yoga omdat dit een rustige manier van bewegen is? Of houdt u wel van een beetje inspanning? Bij elk van deze voorkeuren horen verschillende yogavormen. Dit artikel beschrijft een paar veel voorkomende yogavormen. We beginnen met de meest rustige en eindigen met de meest inspannende yogavorm.

Yoga Nidra

Yoga Nidra wordt ook wel slaapyoga genoemd. Deze yoga bestaat uit ontspannende oefeningen die ook vaak aan het eind van andere yogalessen voorkomen. Terwijl u op de rug ligt, geeft de docent u instructies waar u uw aandacht op moet richten. Zo komt u in een staat tussen waken en slapen. U komt in een diepe ontspanning terecht waarin tijd, ruimte en denken wegvallen. De spierspanning verlaagt, stress vermindert en de bloeddruk en hartslag worden lager. Slechte slapers kunnen Yoga Nidra gebruiken om in slaap te vallen. Yoga Nidra is geschikt voor iedereen en vooral aantrekkelijk als u op zoek bent naar ontspanning.

Restorative yoga

Deze yogavorm is gericht op het genezen en het herstellen van lichaam en geest. Hiermee helpt u bijvoorbeeld uw lichaam te herstellen na ziekte of blessures. De nadruk ligt op diepe ontspanning en herstel en minder op de oefening van spieren en flexibiliteit. De zittende en liggende yogahoudingen vragen geen inspanning en worden lang aangehouden. Er is veel aandacht voor de ademhaling. Deze vorm van yoga maakt u soepeler en geeft rust en ruimte in uw hoofd en lichaam. Restorative yoga is vooral geschikt voor ouderen en bij chronische aandoeningen zoals reuma.

Yin yoga

Yin yoga is een rustige en meditatieve yoga. Houdingen worden wel vijf tot tien minuten aangehouden in een zo ontspannen mogelijke toestand. Zo kunt u stilstaan bij wat er in uw lichaam gebeurt en mediteren. Deze yogavorm is goed voor de bloedsomloop, voor uw gewrichten en het versterken van uw bindweefsel en belast de spieren minder dan sommige andere yogavormen. Yin yoga is geschikt voor iedereen en vooral aantrekkelijk als u vooral op zoek bent naar geestelijke ontspanning.

Hatha yoga

Hatha yoga is de meest bekende yoga. Het is een vrij rustige yogastijl, waarbij het doel is om het lichaam en de ademhaling te leren beheersen. Hatha yoga bestaat uit losse oefeningen. U blijft langer in dezelfde yogahouding dan bij sommige andere yogavormen. Een serie Hatha-yogaoefeningen wordt afgesloten met een liggende meditatie. Hatha yoga is geschikt voor iedereen die graag wil bewegen. Als u de oefeningen moeilijk vindt, is er altijd wel een aanpassing te bedenken waardoor u toch mee kunt doen.

Vinyasa yoga en Ashtanga yoga

Vinyasa yoga is ook bekend onder de naam flow yoga. U herhaalt in deze stijl opeenvolgende houdingen, die samen een vloeiende beweging vormen. Dit wordt ook wel een flow genoemd. De combinaties zijn geïnspireerd op de avond of de ochtend of op het ritme van bepaalde muziek. Het is een uitdagende vorm van yoga, die ook wel eens yoga in aerobic stijl wordt genoemd. Elke spier in uw lichaam moet aan het werk. Ashtanga yoga lijkt op Vinyasa yoga. Het verschil is dat u bij Ashtanga yoga een vaste serie houdingen in een vaste volgorde uitvoert. Vinyasa yoga en Ashtanga yoga zijn geschikt voor mensen die graag lichamelijk bezig zijn. Het gaat bij deze vorm minder om meditatie.

Bikram yoga

Bikram yoga is een intensieve vorm van yoga bij een temperatuur van minstens 35 graden. Hierbij zweet u veel en worden afvalstoffen afgescheiden. U voert twee keer een reeks van 26 yogahoudingen uit. Warmte maakt de spieren soepel, waardoor het makkelijker is om bepaalde yogahoudingen aan te nemen. Er zijn ook andere vormen die bij een hogere temperatuur worden gedaan, ook wel hot en warm yoga genoemd. De temperatuur kan variëren van 25 tot 40 graden. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer u gaat zweten. Ook de hartslag versnelt.

Bikram yoga en hot en warm yoga zijn geschikt voor mensen die houden van lichamelijke uitdaging. Het gaat bij deze vorm minder om meditatie. Deze vorm is niet geschikt voor mensen met een hoge bloeddruk of hartproblemen.