Wilt u graag een huisdier? Zo maakt u een verstandige keuze

Met een huisdier heeft u altijd een gezellig kameraadje om u heen. Maar sommige dieren vragen veel aandacht en zorg. Deze aandachtspunten helpen u om een goede beslissing te nemen.

Een huisdier heeft een positieve invloed op uw gezondheid. Het dier geeft gezelschap, liefde en troost. Kiest u voor een hond, dan blijft u vanzelf actief en fit, omdat u elke dag een paar keer naar buiten moet, om het dier uit te laten. Maar ook het aaien of knuffelen van een huisdier is gezond. Het vermindert stress en daarmee de kans op hartziekten. Een huisdier verbetert zelfs uw geheugen. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met dementie oplettender worden als er een huisdier is.

Een huisdier heeft ook nadelen. U bent minder vrij om te gaan en te staan waar u wilt. Ook brengt het zorgen voor een dier veel verantwoordelijkheden met zich mee. Het is belangrijk om hier vooraf goed over na te denken om teleurstellingen te voorkomen.

Vrijheid

Een huisdier heeft u nodig. Als u een huisdier heeft, kunt u niet meer zo makkelijk een weekendje weg of op vakantie. Een hond kan geen dag alleen zijn. Denk dus goed na of u die vrijheid wilt opgeven en of er iemand is die voor het dier kan zorgen als u er niet bent. Of kies voor een dier dat u makkelijk kunt meenemen.

Allergieën

Sommige mensen zijn allergisch voor huisdieren. Een kat veroorzaakt het vaakst allergieën. Maar ook honden, cavia’s, konijnen, hamsters en muizen kunnen allergische reacties veroorzaken. Zelfs vogels kunnen een allergische reactie opwekken. Voordat u een huisdier neemt, is het goed om te weten of niemand in uw huishouden allergisch is. Pas extra goed op als u astma of een andere longziekte heeft.

Sommige honden of katten leveren minder snel allergische reacties op. Bij honden zijn dit bijvoorbeeld de poedel, labradoodle en de havanezer. Bij katten de cornish rex of de oosterse korthaar.

Ziektes

Dieren kunnen soms virussen, bacteriën of parasieten overbrengen op mensen. Wanneer er iemand in huis is met een kwetsbare gezondheid, is het verstandig extra aandacht te hebben voor de hygiëne. Was uw handen na contact met een huisdier, raak geen diervoeding aan met uw blote handen en laat iemand anders de kattenbak of vogelkooi verschonen. Geef het dier de inentingen die de dierenarts adviseert en laat het behandelen als het ziek is.

Welk dier past bij mij?

De één is gek op katten, de ander heeft meer met honden of knaagdieren. Natuurlijk wilt u in de eerste plaats een dier waar u van kunt houden, maar een huisdier moet ook bij u passen en andersom. Bedenk dus goed wat u van het dier verwacht, maar ook wat het dier van u vraagt.

Opvoeden

Het opvoeden van een puppy of kitten is erg intensief. Als u daar tegen opziet, kies dan liever voor een ouder dier, bijvoorbeeld uit het asiel. Oudere dieren zijn vaak wat rustiger, hebben minder beweging nodig en zijn graag in de buurt van iemand die ook rustig is.

Kosten

Kijk niet alleen naar de aanschafprijs van het dier, maar ook naar alle bijkomende kosten. U moet eenmalig spullen aanschaffen, zoals een kooi of mand, een riem en speeltjes. Daarnaast zijn er terugkerende kosten zoals voeding, kattenbakkorrels of nestmateriaal. Verder moet u rekening houden met medische kosten. Heeft het dier inentingen nodig? Moet het gesteriliseerd of gecastreerd worden? Hoe groot is de kans dat u een dierenarts nodig heeft? Sluit u daarvoor een verzekering af? Maak van tevoren een rekensom en kijk of u de kosten kunt betalen.

Lichamelijke inspanning

Een hond moet elke dag een paar keer naar buiten. Maar de ene hond vraagt meer van u dan de andere. Er zijn actieve rassen, die het nodig hebben om flink te rennen en te spelen. Er zijn ook rustigere rassen, waarvoor een klein blokje om voldoende is. Ook dieren waarmee u niet naar buiten hoeft, kunnen veel van u vragen. Denk aan het verschonen van een kooi of het onderhouden van een aquarium. Kunt u dat en heeft u er zin in?

Gevolgen voor uw huis

Een hond of een kat in huis maakt een groot verschil. Het dier kan dingen stuk maken of beschadigen. U moet ook wat vaker schoonmaken.

Zorg in de toekomst

Een hond of kat kan wel 15 jaar oud worden. Een grasparkiet of cavia leeft ongeveer 8 jaar. Als uw gezondheid de komende jaren achteruitgaat, kunt u in de toekomst misschien niet meer voor uw dier zorgen. Het is goed om daar een plan voor te hebben. Zijn er buren, vrienden of familieleden die het van u kunnen overnemen? Of kunt u een vrijwilliger regelen die kan bijspringen? Voor honden zijn er betaalde uitlaatdiensten.

Oppassen op een huisdier

Wilt u weten of een huisdier bij u past? Of wilt u graag af en toe het plezier van een huisdier zonder dat u er altijd voor moet zorgen? Denk er dan eens over na om op een huisdier van iemand anders te passen. U kunt dan regelmatig voor een dier zorgen en ervan genieten. Aan het eind van de oppasochtend of -middag draagt u de zorg weer over aan het baasje.

Meer informatie

Denkt u erover na om een huisdier in huis te nemen ? Het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) geeft veel goede tips. U vindt er informatie over de aanschaf en de verzorging van allerlei huisdieren, van katten en honden tot vissen en terrariumdieren.