Wilt u wel wandelen maar niet alleen? Zo vindt u wandelmaatjes

Wilt u graag wandelen, maar gaat u liever niet alleen op pad? In het hele land zijn wandelclubjes waarbij u zich kunt aansluiten. Of zoek een wandelmaatje in uw eigen omgeving, met wie u kunt afspreken om te gaan wandelen wanneer het u uitkomt.

Wandelen is gezond

Er zijn veel redenen om regelmatig een wandeling te maken. Wandelen is goed voor uw lijf, bijvoorbeeld voor uw botten en spieren, uw hart en uw bloedvaten. Maar ook voor uw brein is wandelen gezond. Als u in de buitenlucht loopt, maakt uw lichaam gelukshormonen aan die u een positief gevoel geven. Verder maakt lichaamsbeweging de kans op dementie en Alzheimer kleiner.

Samen is gezellig

Wandelen kunt u heel goed met een maatje of een clubje doen. U loopt gezellig naast elkaar en maakt een praatje, terwijl u bijna ongemerkt een aantal kilometers aflegt. Als u afspreekt met anderen is het makkelijker om de deur uit te gaan, omdat u weet dat er op u wordt gerekend. En wandelen in een groep voelt veilig. Als er iets gebeurt onderweg, bent u niet alleen.

Een langere tocht of een ommetje in de buurt?

Als u met anderen wilt wandelen, denk dan eerst goed na wat u wilt. Hoe lang kunt u lopen? Wat is uw wandeltempo? Hoe vaak wilt u gaan en op welke tijden? Heeft u behoefte aan begeleiding van bijvoorbeeld een wandelcoach of fysiotherapeut? Wilt u rustig van de natuur genieten? Gaat het u vooral om de gezelligheid? Of zoekt u een sportieve uitdaging? Voor alle wandelwensen is er wel een club of maatje te vinden.

Wandelgroep vinden

Een wandelvereniging kunt u zoeken via internet. Veel wandelverenigingen hebben een eigen website. Zoek via Google op ‘wandelvereniging’ en de naam van uw woonplaats of provincie. De website van zo’n vereniging geeft meestal een goede eerste indruk. U ziet wat voor afstanden er gewandeld worden en wat de doelgroep is. Er zijn algemene clubjes, maar ook clubs speciaal voor ouderen.

Misschien kunt u in uw woonplaats een wandelclub vinden via een praktijk voor fysiotherapie. Dat kan fijn zijn als u graag medische begeleiding krijgt. U kunt ook informeren bij een buurtcentrum, sportschool of atletiekvereniging. Veel gemeenten hebben een buurtsportcoach, die u kan helpen bij het zoeken naar een geschikte groep om mee te wandelen. Zoek via Google op ‘buurtsportcoach’ en de naam van uw gemeente, of bel het algemene nummer van de gemeente.

Wandelmaatje vinden

Loopt u liever met een vast wandelmaatje, dan kunt u die ook via internet zoeken. Bijvoorbeeld via Tweevoeter.nl, een website met informatie over wandelen. Onder ‘Samen wandelen’ vindt u per provincie oproepjes van mensen die een wandelmaatje zoeken. U kunt ook zelf een oproepje plaatsen. Verder kunt u een wandelmaatje zoeken via sportpartner.com of tevoetonline.nl.

Meedoen aan evenementen

Als u geen vaste wandelgroep wilt, maar wel graag met andere mensen loopt, kunt u aan georganiseerde tochten meedoen. Denk aan een vierdaagse of een ander wandelevenement. Een overzicht kunt u vinden in de agenda op wandel.nl, de website van de Koninklijke Wandelbond Nederland. Bedenk wel dat het vaak om sportieve tochten gaat, waar u een goede conditie voor moet hebben.

Zelf een club starten

U kunt ook uw eigen wandelclubje starten. Vraag vrienden of buurtgenoten of ze het leuk vinden om samen te wandelen. Of doe een oproepje in een WhatsApp-groep, buurtapp of Facebook-groep waar u lid van bent. Op die manier kunt u mensen zoeken met wie u een goede klik heeft. Het nadeel is dat u zelf de organisatie moet doen.