Zo handig is pechhulp voor de fiets

Gebruikt u graag de fiets als u ergens naartoe moet? Of maakt u graag fietstochten voor uw plezier? Dan kan het gebeuren dat u onderweg pech krijgt. Een lekke band kunt u misschien nog wel verhelpen. Maar als uw ketting breekt of uw rem kapot gaat, kunt u het niet direct zelf repareren. Dan is het fijn als u pechhulp kunt inroepen. 

Fietsen is populairder dan ooit. Of het nu met de e-bike, de racefiets of de mountainbike is, Nederlanders fietsen graag en veel. In 2021 waren er in Nederland maar liefst 23,1 miljoen fietsen in gebruik, waarvan 2,95 miljoen e-bikes.

Vooral bij mooi weer pakken veel mensen de fiets of de e-bike om eropuit te gaan. En misschien gebruikt u de e-bike ook wel als vervanger voor de auto. Afstanden tot zo’n 15 kilometer kunt u met een e-bike prima fietsen. Sterker nog, op de e-bike bent u vaak sneller. U moet alleen geen pech onderweg krijgen.

Met een verzekering bij pechhulp onderweg hoeft u nooit bezorgd te zijn dat u niet verder kunt. U kunt dan altijd een hulpdienst bellen. Als het nodig is, komt er iemand naar u toe om uw fiets te repareren of om u en uw fiets naar huis of naar te fietsenmaker te brengen.

Pech voorkomen

U kunt er zelf veel aan doen om te voorkomen dat u onderweg pech krijgt. Dat begint met goed onderhoud aan uw fiets. Dit kunt u zelf doen.

 • Zorg dat uw banden goed zijn opgepompt. U krijgt dan minder snel een lekke band. Ook kost het minder inspanning als u fietst met banden die goed op spanning zijn. Als u een e-bike heeft, gaat de accu daardoor langer mee.
 • Zorg dat de ketting schoon is. Smeer de ketting af en toe met kettingolie.
 • Controleer of alle schroeven en bouten nog goed zijn aangedraaid.
 • Controleer de remmen.
 • Controleer de verlichting.

De accu kunt u niet onderhouden, maar u kunt er wel veel aan doen om de accu zo lang mogelijk goed te laten werken. Daarvoor is het belangrijk dat u de accu regelmatig gebruikt. Zorg dat de accu niet helemaal leeg raakt en laad de accu op tijd weer bij. Bewaar de accu niet op een koude plek. Onderweg kunt u ervoor zorgen dat u zolang mogelijk doet met uw accu, bijvoorbeeld door altijd de juiste versnelling te gebruiken.

Wat als u toch pech krijgt?

Ook met een fiets die goed onderhouden is kunt u pech krijgen. Een lekke band komt veel voor, maar er kunnen ook problemen ontstaan door een kapotte ketting, gebroken spaken of een rem die uitvalt. Bij een e-bike kan de trapondersteuning uitvallen of er kunnen problemen zijn met de accu.

Sommige problemen kunt u zelf verhelpen, als u een beetje handig bent. U moet dan wel pechspullen bij u hebben, zoals een plaksetje, een reserve binnenband en een fietspomp. Maar problemen kunnen ook ingewikkelder zijn. Ook heeft u vaak speciaal gereedschap nodig, dat u niet altijd bij u heeft.

Als u niet verder kunt fietsen, is het de vraag wat u kunt doen. De fiets laten staan en zelf naar een bushalte lopen? Met de fiets aan de hand naar een fietsenmaker lopen? Of een taxi bellen, die u en uw fiets weer thuisbrengt? Als u een verzekering heeft voor pech onderweg kunt u altijd hulp inroepen.

Pechhulp voor de fiets

Er zijn verschillende mogelijkheden om pechhulp voor onderweg te regelen. Soms is pechhulp een onderdeel van de fietsverzekering. Bij Interpolis bijvoorbeeld hoort de pechhulpservice standaard bij de fietsverzekering. U betaalt er niets extra’s voor. Ook is er geen eigen risico. Er zijn ook verzekeraars die een aparte verzekering voor pechhulp aanbieden. Het is verstandig om te kijken welke hulp u nodig heeft en wat de verzekering aanbiedt. Daarbij kunt u letten op de volgende punten.

 • Geldt de fietspechhulp voor elk type fiets en voor elk type e-bike?
 • Helpt de pechhulp u overal? Of geldt de pechhulpverzekering alleen in een bepaalde straal vanaf uw huisadres?
 • Hoe snel is de pechhulp ter plaatse?
 • Brengt de pechhulp u alsnog op de plaats van bestemming?
 • Wat gebeurt er met uw fiets? Wordt die direct gerepareerd? Of brengt de pechhulp uw fiets naar de fietsenmaker?
 • Komt de pechhulp ook als u uw fietssleutel kwijt bent?
 • Komt de pechhulp ook bij een ongeval met de fiets?
 • Komt de pechhulp ook bij een lekke band?
 • Komt de pechhulp ook als u niet op uw eigen fiets rijdt?
 • Is er een maximum aan het aantal keren dat u de pechhulp mag bellen?
 • Zijn er bijkomende kosten voor de fietspechhulp? Wie betaalt bijvoorbeeld de kosten voor vervangende onderdelen? Geldt er een eigen risico?
 • Helpt de pechhulp ook als u uw fietssleutel kwijt bent?

Voor wie is pechhulp geschikt?

Iedereen die regelmatig de fiets gebruikt voor lange afstanden, kan veel plezier hebben van pechhulp voor onderweg. Denk aan fietstochten in de natuur, maar ook als u de fiets gebruikt om naar uw werk of naar afspraken te gaan.