Zo helpt een tablet iemand met dementie

Mensen met dementie kunnen veel plezier beleven aan een tablet. Dit apparaat helpt hen bijvoorbeeld om contact te maken met anderen en om bezig te zijn met hun interesses. Op welke manier kunt u een tablet het best gebruiken? Wetenschappelijk onderzoeker en arts David Neal van Amsterdam UMC vertelt.

Tablets kunnen mensen met dementie op verschillende manieren helpen. Wetenschappelijk onderzoek toont dat aan. “Iedereen kent de tablet natuurlijk van beeldbellen via Skype of Facetime. Dat is ook een heel belangrijke toepassing voor mensen met dementie, want voor hen is eenzaamheid vaak een probleem,” zegt David Neal.

“Ten tweede helpt de tablet om betekenisvol bezig te zijn. Hoe, dat verschilt van persoon tot persoon. De één houdt bijvoorbeeld van geschiedenis, de ander van natuur. Voor iedereen is er wel een interessante app te vinden. Ten slotte kun je tablets inzetten om te helpen bij de dagindeling. Iemand die op een tablet kan zien wat hij of zij moet doen op een dag, kan beter voor zichzelf zorgen."

Hoe beginnen?

Een tablet is voor de meeste mensen makkelijker te bedienen dan een computer of laptop, omdat er geen muis en geen toetsenbord aan te pas komt. Een tablet is ook makkelijker in het gebruik dan een smartphone, omdat het scherm groter is. Er bestaan speciale tablets voor senioren, maar gewone tablets kunnen ook geschikt zijn. Die hebben bovendien als voordeel dat ook andere mensen die op bezoek komen daarmee vertrouwd zijn. Hoe gebruiksvriendelijk een tablet ook is, toch zal de één er sneller mee leren omgaan dan de ander. Dat heeft natuurlijk ook te maken met of iemand eerder een smartphone of tablet heeft gebruikt. Is dat niet het geval, dan zal de uitdaging groter zijn, zegt David Neal. “Toch heb ik vaak gehoord dat mantelzorgers soms verrast zijn over wat hun naasten nog kunnen leren, ook als ze nooit eerder een tablet hebben gebruikt. Geef het dus niet te snel op. Met een beetje oefening en de juiste apps kunnen ook mensen met dementie vaak veel leren.” Neal raadt aan om te beginnen met een app die interessant is voor de persoon voor wie je zorgt. Houdt iemand van puzzelen, probeer dan eerst een puzzelspel. Het begint dus met het vinden van een geschikte, gebruiksvriendelijke app. “Ga vervolgens samen oefenen en maak daar een leuk moment van. Blijf geduldig als het niet in één keer lukt. Betrek ook anderen bij het gebruik van de tablet. Laat bijvoorbeeld kleinkinderen beeldbellen met opa of oma. Dat werkt motiverend,” zegt Neal.

Populaire apps

De volgende apps zijn makkelijk in het gebruik. Onderzoek heeft uitgewezen dat veel mensen met dementie deze apps waarderen.

Tuinvogels

Iemand die interesse heeft in de vogels die hij ziet in de tuin, wil ook weten hoe ze heten. Daarvoor is de app Tuinvogels (voor Androidtablet en iPad). Hierin kunt u heel makkelijk opzoeken welke naam de vogel heeft.

4 Plaatjes 1 Woord

Bekijk vier plaatjes en zoek de overeenkomst. Dit spel kunt u op verschillende niveaus spelen. Het is een leuke manier om te trainen op woorden te komen. U kunt het spel spelen op een Androidtablet en op een iPad.

Beeldbellen

Beeldbellen is telefoneren en kijken tegelijk. U kunt op deze manier eenvoudig contact houden met mantelzorgers, familieleden of mensen in de buurt. Facetime en Skype zijn veelgebruikte apps voor beeldbellen. Op een iPad is de app Facetime al geïnstalleerd. Op een Androidtablet kunt u bijvoorbeeld de app Skype gebruiken om te beeldbellen. Ook voor iPads is Skype beschikbaar, zodat u ook met een iPad kunt beeldbellen met iemand die alleen Skype heeft.

Dementie en Herinneringen

Foto’s en muziek van vroeger maken vaak veel los bij mensen met dementie. De app Dementie en Herinneringen (voor Androidtablet en iPad) zit vol met foto’s van herkenbare voorwerpen en situaties uit verschillende tijdperken in de vorige eeuw. Met de oude geluidsfragmenten kunnen veel ouderen meezingen.

Meer apps vinden

Het valt niet altijd mee om de juiste apps te vinden voor iemand met dementie. Iedereen heeft andere interesses en iedereen heeft andere wensen op het gebied van gebruiksvriendelijkheid, is de ervaring van David Neal. Daarom is het soms even zoeken naar geschikte apps. Neal onderzoekt voor Amsterdam UMC een mogelijke oplossing hiervoor. Het zoekprogramma FindMyApps kan misschien een oplossing zijn. Dit programma bevat 250 gebruiksvriendelijke apps, die zijn geselecteerd voor mensen met dementie, waarin u kunt zoeken op interessegebied. Vindt u het leuk om mee te doen aan dit onderzoek? U kunt zich aanmelden en krijgt u als u wilt een tablet te leen om gedurende drie maanden apps te gebruiken.