Zo houdt u uw fietsconditie in de winter op peil

In de zomer is het makkelijk. Mooi weer nodigt uit tot mooie fietstochten. In de winter is dat anders. Het is vaak koud en nat en soms nog glad ook. Hoe houdt u dan uw fietsconditie op peil?

Als u in de winter niet aan uw fietsconditie werkt, is het in het voorjaar lastiger om weer met fietsen te beginnen. Als u voor de zomer nog met gemak een wat langere tocht maakte, zal dat in het voorjaar zwaarder aanvoelen. Dat is jammer, het is fijner om op de eerste zonnige dag weer lekker op pad te gaan. Als u uw fietsconditie op peil houdt, kan dat.

Stoelfiets

Een makkelijke manier om te blijven ‘fietsen’ is de stoelfiets. Dat is een fitnessapparaat waarmee u aan uw fietsconditie werkt terwijl u op een stoel zit. Dat is goed voor uw gewrichten en voor uw spieren. De stoelfiets bestaat uit een paar trappers die kunnen ronddraaien. U kunt de stoelfiets overal neerzetten en gebruiken. Bijvoorbeeld bij de bank als u tv-kijkt of een boek leest, onder de eettafel als u ontbijt, luncht of dineert of onder uw werk- of hobbytafel als u bezig bent. Trainen op een stoelfiets is geschikt voor iedereen, ook als u minder fit bent.

Er zijn verschillende soorten stoelfietsen. Bij de eenvoudigste modellen kunt u niets instellen, bij de iets duurdere modellen kunt u zelf bepalen hoe zwaar u trapt. Eenvoudige stoelfietsen zijn te koop vanaf ongeveer 30 euro.

De hometrainer

De hometrainer is een handig apparaat om uw fietsconditie op peil te houden. U houdt daarmee uw knieën, enkels en heupen soepel zonder dat u ze zwaar belast. Ook houdt u uw spieren sterk en als u een beetje doortrapt, gaat ook uw hartslag omhoog.

Wilt u een hometrainer kopen, let er dan op dat het apparaat stevig en stabiel is. Verder moet u het stuur en het zadel kunnen verstellen. Het is verstandig om het apparaat vooraf te proberen. Let er dan op of het zadel lekker zit. Er zijn ook hometrainers met een lage instap te koop. Dat is makkelijker bij het opstappen. Sommige hometrainers kunnen verbinding maken met trainingsapps op uw computer, tablet of smartphone. De prijzen van hometrainers beginnen bij ongeveer 200 euro voor een eenvoudig model.

De fietstrainer

Bent u een sportieve fietser en heeft u een racefiets of een mountainbike? Dan kunt u ook een fietstrainer gebruiken waar u uw eigen fiets in zet. Het voordeel van de fietstrainer is dat u gewoon op uw eigen fiets zit. Er zijn twee soorten fietstrainers.

Bij de eerste soort klemt u het achterwiel in de trainer. Als u fietst, draait het achterwiel op een cilinder. Met een apparaatje op het stuur kunt u het fietsen lichter of zwaarder maken. Dit type heet ‘wheel-on fietstrainer’ en kost gemiddeld 150 tot 200 euro.

Bij de tweede soort zet u de fiets zonder achterwiel in de fietstrainer. Dit type fietstrainer kan verbinding maken met een app. Met de app regelt u ook of u licht of zwaar trapt. Dit type heet ‘direct-drive fietstrainer’ en is te koop vanaf ongeveer 500 euro.

Tip: u kunt ook een tweedehands fitnessapparaat kopen. Op Marktplaats vindt u een groot aanbod van tweedehands hometrainers, fietstrainers en andere fitnessapparaten. Ook thuiszorgwinkels verkopen weleens tweedehands trainingsapparaten.

Trainingsapps

Op internet vindt u veel verschillende trainingsapps voor binnen sporten. Een trainingsapp kan heel motiverend werken, omdat de app een trainingsprogramma voor u maakt. De fietstrainers Zwift en Tacx laten bovendien videobeelden zien. Daardoor lijkt het alsof u door het Limburgse Heuvelland fietst of de Alpe d’Huez beklimt. Bijna alle apps kennen een gratis proefperiode. Daarna moet u een maandabonnement nemen. De kosten variëren van 5 tot 15 euro per maand. De meeste trainingsapps werken met een opzegtermijn van één maand. U zit er dus de zomer niet aan vast.

Maak het leuk!

Thuis sporten kan saai zijn. De trainingsapps kunnen dit voor een deel verhelpen. Maar ook televisie kijken tijdens het trainen is een goede oplossing. U kunt dan al sportend uw favoriete programma’s bekijken. Voor u het weet heeft u uw uurtje fietsen er alweer op zitten! Ook als u naar muziek of podcasts luistert zijn de trainingsuurtjes makkelijker vol te houden.

Sportschool

Heeft u geen zin om thuis te sporten of vindt u een trainingsapparaat kopen te duur? Kijk dan eens bij de sportschool bij u in de buurt. Sportscholen bieden allerlei verschillende programma’s aan, ook voor senioren. Een bijkomend voordeel is de gezelligheid. Na het sporten kunt u nog even een kop koffie drinken en een praatje maken.

Spieren sterk houden

Om in het voorjaar weer fit op de fiets te kunnen stappen, is het niet nodig om de fietsbeweging te blijven maken. U kunt ook op andere manieren aan uw spierkracht werken. U kunt oefeningen doen speciaal voor uw beenspieren, maar nog beter is om uw hele lichaam te trainen. Meer ideeën hiervoor vindt u in het artikel 8 tips voor een betere conditie. U hoeft niet altijd de deur uit voor een goede training. Ook binnen kunt u oefeningen doen voor een goede conditie en sterke spieren.