Genieten van muziek
Voor veel mensen is muziek een prettige afleiding. Niet alleen om naar te luisteren, maar ook om op te dansen, zoals een lezer schrijft:
“Ik ben een Biodanza-facilitator en weet dat het goed is voor je lijf en hersenen om door ritmisch te dansen dingen los te laten en daardoor blij te worden. Dat geeft een ontspannen gevoel en neemt stress weg.”
Anderen schrijven dat de platenspeler nu weer op volle toeren draait. Zij vinden het heerlijk om met meer aandacht naar muziek te luisteren en herinneringen op te halen.
Hobby's beoefenen
Veel mensen hebben hun oude hobby weer opgepakt of zijn een nieuwe hobby gestart. Poppenhuizen maken bijvoorbeeld:
“Het is een heerlijke hobby, waarin ik al mijn vaardigheden kan uiten. Ik maak poppenhuizen voor volwassenen. Laatst heb ik meegewerkt aan het grootste poppenhuis van Leeuwarden. Op deze manier vliegen mijn dagen voorbij en hoef ik niet zoveel na te denken over het missen van menselijke contacten.”
Veel mensen beginnen weer met naaien en maken bijvoorbeeld zelf kleding. Kleuren en kaarten maken is populair, net als het bakken van brood of gebak. Een geliefde bezigheid is verzamelen, bijvoorbeeld oude ansichtkaarten, postzegels en bidprentjes.
Een lezer schrijft dat hij een nieuw hulpmiddel tegen het eenzaamheidsvirus heeft gemaakt, waarmee op een veilige manier spelletjes gespeeld kunnen worden.
“Het ´Rocos´ (Roois corona scherm) is een kruislings opgezet scherm van plexiglas (1,50 meter x 0,50 meter), dat met 4 blokjes eronder op tafel kan worden gezet. Hierdoor kunnen 4 personen elkaar op speelafstand bereiken. Natuurlijk blijft de 1,50 meter in stand, maar als deze afstand tijdens het spel even wat kleiner moet zijn, kan dat op een veilige manier. Het Rocos-scherm kan wellicht een hulpmiddel bieden aan verpleeghuizen en horeca.”
Online leren
Sommige lezers beginnen met een online les of workshop, zoals pianospelen via een online cursus van Cor Bakker. Anderen gebruiken het aanbod aan online lessen van gemeentes, de bibliotheek en de universiteit. Ook bewegen doen veel lezers nu met behulp van internet, bijvoorbeeld een online yogales.
Tuinieren
Lezers met een tuin genieten daar in deze periode nog meer van. Ze tuinieren vaker en leven meer in hun tuin. Een lezer schrijft dat de tuin inmiddels hun ‘Groene Kamer’ is geworden. En deze lezeres heeft haar groentetuin weer in ere hersteld:
“Deze tijd is voor niemand leuk. Maar ik heb van de nood een deugd gemaakt. Ik ben bijna 86 jaar en had al een paar jaar geen eigen groentetuin meer. Ik heb de grond weer ontgonnen. Dat was een heel werk. Daarna heb ik spinazie, pluksla, tomaten en warmoes gezaaid. Vandaag heb ik de eerste spinazie gegeten! Het was lekker en je weet ook dat er geen verkeerde dingen op zitten. Verder houd ik ook het gras kort en steek ik de randjes netjes en het onkruid weg. Dat houdt me bezig en ik kijk er met plezier naar.”
Opruimen en weggeven
Opruimen is een populaire bezigheid deze maanden. Een lezer schrijft:
“Wij kwamen bij het opruimen oude foto’s, kaarten en prenten tegen die beter tot hun recht komen bij bijvoorbeeld andere familieleden. Die hebben we daarom bij die familieleden bezorgd. Dat is een aanrader. De familieleden zijn dankbaar, het levert een vernieuwd of extra contact op met hen en je hebt zelf een opgeruimd huis.”
Denken aan een ander
Mensen die alleen thuis zitten zijn erg blij met contact op afstand. Een lezeres stuurt daarom gezellige mailtjes:
“Sinds een maand stuur ik iedere ochtend een mailtje naar enkele dames. Het is een berichtje met een opmerking, gedachtespinsel of kort verhaaltje. Ieder ochtend is er dus een contactmoment via de mail. Dat wordt gewaardeerd.”
Online contact houden is voor veel mensen een uitkomst. Op die manier kunt u ook allerlei activiteiten samen doen op afstand, zoals een spelletje spelen of een serie kijken.
Even een ommetje maken
Veel mensen geven aan te genieten van een kleine wandeling.
“Heerlijk om nu langs de grachten in Amsterdam te slenteren, te genieten van de mooie gevels en het uitbundige bladerengroen.”
“Ik pas de afstand aan mijn fysieke toestand aan. Ik ben kort begonnen en bouw stap voor stap op. Bij thuiskomst voel ik me tevreden en weet ik dat ik iets gedaan heb dat goed is voor lichaam en geest. Ik neem wel een parapluutje mee, die kan makkelijk in de rugzak, samen met de boterhammetjes en de thermosfles.”
Ook de hond uitlaten voor de oudere buurvrouw of een boodschap halen voor een ander wordt nu vaker gedaan.
Een ommetje maken is extra leuk met de Ommetje-app. Daarmee kunt u bijvoorbeeld een wandelcompetitie starten met anderen, ook als u niet samen loopt. Na iedere wandeling krijgt u een interessant feit over de hersenen van hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder.
Relativeren
Veel lezers geven aan dat ‘het wel meevalt’. Het sociale leven missen ze wel, maar daar komt rust voor terug. Door minder vaak boodschappen te doen, ontstaat er extra tijd voor zelfgekozen bezigheden. Een lezer schrijft ter relativering: “De oorlog toen, was zoveel erger dan corona nu.”