Zo kunt u eenvoudig het geluid van uw televisie versterken

Kijkt u graag televisie, maar kunt u slecht verstaan wat er gezegd wordt? Kost het u moeite om uw favoriete programma te volgen? De televisie harder zetten, is dan de eerste stap. Maar er zijn meer mogelijkheden om het geluid van de televisie te versterken. Wij zetten een aantal manieren voor u op een rij.

Geluid van de televisie aanpassen

Misschien zet u de televisie regelmatig even wat harder om alles beter te horen. Dat kan helpen. Maar het kan ook helpen om de geluidsinstellingen aan te passen, waardoor u alles beter kunt verstaan. Moderne televisies hebben vaak verschillende standaardinstellingen voor het geluid. Bijvoorbeeld een speciale instelling voor films, of één voor praatprogramma’s. In de handleiding van uw tv kunt u vinden hoe u de instellingen aanpast. Probeer verschillende instellingen uit om te ontdekken welke u het prettigst vindt.

Heeft u de handleiding van uw televisie niet meer? Via Google kunt u zoeken naar uw merk en type tv plus het woord ‘handleiding’. Veel handleidingen kunt u zo online vinden.

Soundbar versterkt geluid

De luidsprekers van een tv zijn klein en de geluidskwaliteit is niet altijd goed. Een soundbar versterkt en verbetert het geluid. Een soundbar is een luidspreker in de vorm van een balk die u voor de tv kunt zetten. Deze soundbar laat het geluid van de tv horen. U kunt het geluid van een soundbar harder zetten dan het geluid van de tv. Soundbars verschillen in uitvoering en in prijs. Denkt u erover om een soundbar te kopen? Laat u dan goed voorlichten in een elektronicawinkel.

Koptelefoon voor beter geluid

Een koptelefoon speelt het geluid direct in het oor af. Zo kunt u praatprogramma’s beter verstaan. Een koptelefoon kan een goede oplossing zijn als u slechter hoort, maar nog geen hoortoestel nodig heeft.

Er zijn verschillende soorten koptelefoons. Veel modellen hebben een schelp die u over de oren draagt. Andere modellen draagt u in het oor, net als hoortoestellen. Oorschelpen zitten vaak prettiger, zeker als u ze voor langere tijd wilt dragen. Ook is er verschil in de verbinding met de televisie. Koptelefoons met een snoer hebben een stabiele verbinding met de televisie. Het risico dat het geluid wegvalt is klein. Bij een draadloze verbinding is er een groter risico dat de verbinding wegvalt. Er zijn ook koptelefoons die storende geluiden en ruis dempen. Dit heet noise cancelling. Daarmee heeft u minder last van het geluid van buiten en kunt u het geluid van de tv duidelijker horen.

Kijkt u samen tv en wil één van beiden een koptelefoon gebruiken? Het verschilt per televisie hoe u dit kunt regelen. Kijk in de handleiding of vraag hulp van een specialist.

Hoortoestel met ringleiding verbinden

Een ringleiding is een systeem om geluid te versterken. Veel mensen kennen de ringleiding van de kerk of concertzaal. Een ringleiding is gemaakt van speciale kabels, die een soort lus vormen. Binnen die lus ontstaat een magneetveld. Hieraan kunt u uw hoortoestel koppelen. U gebruikt hiervoor de T- of MT-stand. U kunt ook thuis een ringleiding gebruiken in de vorm van een losse lus die u om uw nek draagt. Met dit systeem heeft u minder last van achtergrondgeluid. Daardoor hoort u de televisie duidelijker.

Hoortoestel met tv verbinden

Nieuwere hoortoestellen hebben soms bluetooth. Dit is een techniek om uw gehoorapparaat draadloos met uw tv of soundbar te verbinden. U hoort het geluid van de programma’s dan via uw hoortoestel. U kunt dit alleen gebruiken als ook uw tv en/of soundbar bluetooth heeft. Uw hoorspecialist kan u er meer over vertellen. Audiciens bieden ook tv-streamers aan. Dit zijn kastjes van hetzelfde merk als uw hoortoestel. Ze sturen het tv-geluid direct naar uw hoortoestel.

Ondertiteling via Teletekst

Programma’s van Nederlandse zenders hebben vaak ondertiteling via Teletekst. U kunt deze ondertiteling starten via pagina 888 op Teletekst. Teletekst verdwijnt dan uit beeld en de ondertitels verschijnen bij uw programma. Weet u niet precies hoe u Teletekst kunt openen? Kijk dan in de handleiding of vraag iemand om u te helpen. Ondertiteling is soms ook beschikbaar op buitenlandse zenders. Het hangt af van de zender of er wel of geen ondertitels beschikbaar zijn bij een programma.