Wonen zoals u dat wilt
Met uw telefoon, tablet of computer kunt u op veel verschillende manieren contact houden met familie, vrienden en kennissen. Kent u deze mogelijkheden al?
Via WhatsApp kunt u contact houden met bijna iedereen die een smartphone heeft. U kunt berichten sturen naar personen en groepen, maar u kunt ook foto’s, video’s, documenten en spraakberichten versturen en ontvangen. U kunt met elkaar bellen via WhatsApp, als u wilt ook beeldbellen met één, twee of drie personen. U leest meer over deze mogelijkheden in het artikel Zo wordt u snel handiger met digitaal contact.
Heeft u een iPad of iPhone, dan is het heel handig om de app Facetime te gebruiken om te beeldbellen. U kunt hiermee een videogesprek voeren met andere bezitters van een iPad, iPhone of Apple-computer. Op SeniorWeb.nl vindt u veel informatie over deze app en over de andere apps en programma’s die in dit artikel worden besproken.
Met WhatsApp en Facetime kunt u eenvoudig beeldbellen met uw smartphone of tablet, maar er zijn nog veel meer aanbieders. U kunt hiervoor ook Skype, Google Meet, Zoom of Teams gebruiken. Zoom en Teams worden veel gebruikt voor zakelijke vergaderingen, maar zijn ook geschikt om met een groep vrienden of met familie af te spreken. U heeft voor deze programma’s een account nodig.
Facebook is een sociaal netwerk waar mensen berichten, foto’s en video’s met elkaar delen. Sociale media zijn een goede manier om op afstand in contact te blijven met anderen. U kunt op Facebook berichten, foto's en filmpjes plaatsen. U kunt zien wat anderen hebben geplaatst en daarop reageren. Facebook wordt ook veel gebruikt door groepen, zoals bewoners van een bepaalde buurt, leden van een vereniging of lotgenoten. U kunt met Facebook Messenger ook privé berichten sturen naar uw contacten.
Twitter is een manier om informatie te ontvangen en te delen met anderen. Een tekstbericht is maximaal 280 tekens lang. U kunt ook foto’s, plaatjes en video’s versturen en ontvangen. Via Twitter kunt u mensen volgen die u niet persoonlijk kent, zoals politici, journalisten en bedrijven. U kunt op hen reageren, uw reactie is dan voor iedereen zichtbaar. Voor contact met vrienden en familie is Twitter minder geschikt.
Instagram is bedoeld voor het delen van foto’s en video’s. U kunt uw eigen foto’s en video’s delen met de mensen die u volgen. En u kunt foto’s en video’s van bekenden én onbekenden bekijken. Instagram wordt ook veel gebruikt door bedrijven.
TikTok is een app waarin u korte video’s kunt maken, delen en bekijken. De filmpjes duren hooguit een minuut. U vindt op TikTok veel filmpjes van kinderen en jongeren die zingen, dansen of playbacken. Zij kunnen hun filmpjes mooier maken met filters en effecten. U kunt de filmpjes op uw smartphone bekijken, maar ook op uw computer. Leuk om samen met uw kleinkinderen naar te kijken of van hen te leren hoe u zelf filmpjes kunt plaatsen.
Naast WhatsApp zijn er ook speciale buurtapps, waarmee u eenvoudig contact kunt houden met de buurt. Voorbeelden zijn Nextdoor en Hoplr. Als één van deze apps in uw buurt wordt gebruikt, kunt u via de app hulp vragen of aanbieden of bepaalde spullen met elkaar delen.