Zo leuk is luisteren naar podcasts

Luistert u graag naar de radio? Dan is een podcast misschien ook iets voor u. Een podcast is een soort radioprogramma waarnaar u kunt luisteren waar en wanneer u maar wilt, vaak gratis en zonder reclame.

Sommige radioprogramma’s zijn ook als podcast te vinden op internet. Dat heeft als voordeel dat u naar het programma kunt luisteren via uw computer, laptop, tablet of smartphone op een tijdstip dat het u uitkomt. Er zijn ook speciale podcasts, die niet op de radio komen. Dat zijn bijvoorbeeld luisterverhalen, documentaires, sportprogramma’s, achtergrondverhalen van kranten of een luchtige en komische luistershow. Soms zijn twee of meer mensen in gesprek, soms hoort u een monoloog afgewisseld door muziekfragmenten. Er zijn podcasts over allerlei onderwerpen, zoals nieuws, hobby’s, sport, film, geschiedenis, boeken, tuinieren en koken. De meeste podcasts worden als serie aangeboden. U kunt zich erop abonneren, zodat u automatisch nieuwe afleveringen krijgt. Dat is meestal gratis.

Hoe werkt een podcast?

U kunt via uw computer, tablet of smartphone luisteren naar een podcast. Op uw computer vult u in uw zoekbalk als zoekterm ‘podcast’ in. U ziet dan een lange lijst van aanbieders. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij de podcasts van NPO Radio 1 of op podcastluisteren.nl. U kunt hier podcasts uitzoeken op trefwoord en op interesse. Op uw tablet en smartphone kunt u podcasts luisteren via een app. Hierin kunt u zoeken op thema, bijvoorbeeld nieuws, kunst en cultuur of gezondheid. Heeft u een iPhone of iPad? Daar staat de podcast-app al standaard op. Heeft u een smartphone of tablet met Adroid als besturingssyteem? Dan kunt u daarop een gratis podcast-app installeren, zoals Google Podcasts. De website van NPO Radio 1 legt met filmpjes stap voor stap uit hoe u een podcast-app installeert en hoe die werkt.

Hoe luistert u?

Luisteren naar een podcast kan op verschillende manieren. Het makkelijkst is luisteren via de speaker van de computer, tablet of smartphone, maar dit geeft meestal niet het mooiste geluid. U kunt ook een koptelefoon of oordopjes op het apparaat aansluiten, met een snoertje of draadloos. Of u sluit een speciale draadloze speaker aan, waarmee het apparaat via bluetooth verbinding maakt. In dit artikel op SeniorWeb leest u meer over bluetooth.

6 leuke podcasts

  • Houdt u van koken? Dan valt er heel wat te luisteren, bijvoorbeeld Smaakmakers met Zegert van der Linde. Hij is radiomaker en hobbykok en praat iedere maand met een andere kookliefhebber.
  • Parel Radio zendt prachtige radio-documentaires en hoorspelen uit, geselecteerd door bevlogen radiomakers.
  • In De moestuin podcast deelt William van den Brink ervaringen en tips uit zijn moestuin.
  • Kop over Kop is de wielerpodcast van Eurosport. Sander Valentijn bespreekt alle ins en outs van het wielrennen voor liefhebbers van wielersport.
  • De Brand in het Landhuis is een waargebeurd verhaal over een grootgrondbezitter van wie de kunstcollectie verdween toen hij na een brand in zijn landhuis om het leven kwam. Spannend en goed voor uren luisterplezier.
  • Bent u geïnteresseerd in geschiedenis en cultuur? Neem dan een kijkje bij de podcasts van de Belgische klassieke zender Klara. U vindt hier prachtige verhalen van meestervertellers, zoals de tiendelige serie De Zonnekoning. Hierin vertelt Johan op de Beeck op een meeslepende manier het levensverhaal van Lodewijk de Veertiende. Of luister podcasts over Napoleons maîtresses, over Europa van Geert Mak of over de Bourgondiërs van Bart van Loo.