Zo maakt u er thuis een vakantie van

In de zomer lijkt het alsof iedereen op vakantie gaat, maar thuis vakantie vieren kan net zo fijn zijn. Met deze tips maakt u er ook thuis een vakantie van.

Gun uzelf rust

Thuis vakantie vieren begint met uzelf wat vrijheid geven. Let eens wat minder op de klok bijvoorbeeld. Sta wat later op als u dat prettig vindt. Laat huishoudelijke klussen even liggen. In de vakantie staat ontspanning en plezier op de eerste plaats.

Eet alsof u op vakantie bent

Om Italiaans, Frans, Turks of Thais te eten hoeft u niet in het land zelf te zijn. Er zijn voldoende websites waar u veel leuke recepten kunt vinden uit allerlei landen. Zo maakt u eenvoudig zelf een gerecht uit uw favoriete vakantieland. Kookt u liever niet zelf of kunt u dat niet (meer) zo goed? Laat dan een maaltijd bezorgen. Ook hier is tegenwoordig van alles mogelijk. Het wordt extra leuk als u ook muziek uit dat land opzet. Zo komt u helemaal in de vakantiesfeer.

Maak het ook buiten gezellig

Haal de vakantie naar de tuin of het balkon. Wat geeft u een vakantiegevoel? Een paar nieuwe plantjes misschien? Of een tuinbankje, een comfortabele ligstoel of een kleurige parasol? Nodig op een zwoele zomeravond andere thuisblijvers uit en geniet van uw eigen vakantieterrasje! Of begin een nieuwe hobby vanuit uw tuin of balkon: vogels kijken. Als u erop gaat letten, is er altijd wel een vogel te zien.

Even ergens anders zijn

De routine onderbreken kan al een vakantiegevoel geven. Iets doen wat u anders nooit doet bijvoorbeeld. Zorg bijvoorbeeld voor de huisdieren en planten van kennissen of vrienden die wel op vakantie zijn. Doe mee aan activiteiten van het buurtcentrum. Ga uit winkelen in een ander winkelcentrum dan u gewend bent. In het artikel Leuke uitstapjes voor iedereen vindt u veel voorbeelden, ook als u hulp nodig heeft.

Samen met de kleinkinderen

Heeft u kleinkinderen die vrij zijn van school maar niet op vakantie zijn? Neem ze mee naar de kinderboerderij, het zwembad of het strand, een speeltuin of het bos. Bij minder mooi weer is samen pannenkoeken bakken altijd leuk. Of zoek een leuk museum uit of een familiefilm.  

Trakteer u zelf op een dagje wellness

Een verwendagje voelt aan als vakantie. Boek een dag in een spa- of welnesscentrum en laat u masseren, neem een sauna, ontspan en laat u mooi maken. Gezellig om samen met een vriend(in) te doen.

Ga picknicken

Vul een mand of tas met hapjes en drankjes, zorg voor een groot kleed en/of een paar campingstoeltjes en zoek samen met vrienden, kleinkinderen of alleen met een goed boek een mooie plek in de natuur op. U kunt natuurlijk ook gewoon een bestaand bankje of een picknickbank benutten. Die staan vaak op de mooiste plaatsen.

Maak een fietstocht of ga wandelen

Bij mooi weer is het heerlijk om een mooie fiets- of wandeltocht te maken. Dat kan in de buurt, maar ook wat verder weg. Neem bijvoorbeeld de trein naar een minder bekende omgeving om te gaan wandelen of fietsen met een gehuurde OV-fiets. Er zijn een heleboel apps die routes aanbieden en die u op uw smartphone kunt downloaden. Een voorbeeld is IVN Routes, die zowel fiets- als wandelroutes aanbiedt. Maar ook zijn er de fiets- en wandelapps van de ANWB en Route.nl. Of kijk op de website van Nederland Fietsland en Wandel.nl. Gebruikt u een rolstoel of scootmobiel? Ook dan kunt u de natuur in op geschikte wandelpaden.

Maak een mini-stedentrip

Ontdek een stad die u nog niet kent met de trein. De voorpret begint met het opzoeken van bezienswaardigheden, musea en leuke terrassen. Doe ideeën op in de bibliotheek of thuis op de computer. Zo heeft u ook iets te vertellen als de vakantiegangers in uw omgeving weer terugkomen van hun buitenlandse bestemmingen. Tien tegen één dat u net zoveel nieuws heeft ontdekt als zij.