Zo plant u een korte fietsvakantie in Nederland

Voor mooie natuur en interessante cultuur hoeft u niet naar het buitenland op vakantie. Ook Nederland heeft veel te bieden, vooral als u met de fiets door het land trekt. Tijdens een meerdaagse fietsroute kunt u nieuwe plaatsen ontdekken zodat u een echt vakantiegevoel krijgt. Met de tips in dit artikel stippelt u uw eigen fietsvakantie uit.

Fietsen is een prima manier om in een rustig tempo een streek te verkennen. U ziet meer van de omgeving dan vanuit de auto, terwijl u toch een aardige afstand kunt afleggen. Nederland heeft een dicht netwerk van uitstekende en goed bewegwijzerde fietspaden, zodat u zonder verdwalen een mooie tocht kunt maken. Gaat u met de e-bike? Dan kunt u vaak onderweg uw accu even opladen bij een café of restaurant. U kunt oplaadpunten zoeken via de website Fietsoplaadpunten.

Een streek kiezen

Weet u al waar u naartoe wilt? Een gebied met veel water en weilanden of liever met bossen en zandgronden? Wilt u de zee zien of trekt u de Limburgse heuvels in? Of wilt u een bepaalde stad of streek bezoeken vanwege de historie? U kunt ideeën opdoen op de website van Nederlandfietsland, bijvoorbeeld door te kijken naar de Langeafstand Fietsroutes. Deze routes lopen bijvoorbeeld langs Hanzesteden, langs de kust of langs de Maas. Weet u in welke provincie(s) of in de buurt van welke plaats(en) u wilt fietsen, dan kunt u ook zoeken naar voorgeplande fietsroutes op de website van de Fietsersbond.

Naar het beginpunt

Een route beginnen vanuit huis is het makkelijkste. U pakt uw fietstassen in en u kunt vertrekken. Maar wilt u verder weg van huis, dan kunt u ook met de auto of met de trein naar het vertrekpunt rijden. Gaat u met een trein van NS, dan koopt u een dagkaart voor uw fiets in de NS-app. Deze is alleen geldig buiten de spits. Ook verwacht NS van u dat u uw reis aanmeldt. In regionale treinen van andere vervoerders kunnen andere regels gelden. Soms kunt u uw fiets daarin gratis meenemen.

Route uitstippelen

Het uitstippelen van een leuke fietsroute kan veel voorpret geven. Bedenk eerst hoeveel kilometer u ongeveer wilt fietsen op een dag. Houd daarbij rekening met rustpauzes en reserveer tijd om onderweg een bezienswaardigheid te kunnen bezoeken of een korte wandeling te maken. Kiest u voor een route met wegwijzers, dan kunt u eenvoudig de bordjes volgen. Het is wel verstandig om vooraf overnachtingen te reserveren op de juiste afstand van elkaar, dan weet u zeker dat u aan het eind van de dag een slaapplek heeft. U kunt ook zelf uw route uitstippelen, bijvoorbeeld met de Routeplanner van de Fietsersbond. Op deze website kunt u een begin- en een eindpunt invullen en vervolgens geeft de routeplanner een route aan. U kunt zelf kiezen welk type route u wilt, bijvoorbeeld een natuurroute, een snelle route of een route via knooppunten. Dat laatste is erg handig, omdat u dan onderweg de wegwijzers kunt volgen naar de verschillende knooppunten op de route. U kunt de routes ook downloaden als gps, zodat u kunt navigeren met uw mobiele telefoon. En u kunt de routebeschrijvingen en kaarten printen. U kunt ook vragen om bijzondere plekken langs de route  aan te geven. Hiervoor klikt u op Locaties/POI. Zo kunt u bijvoorbeeld oplaadpunten, horeca en overnachtingsplekken vinden. De Routeplanner van de Fietsersbond is er ook als app. In het artikel De leukste fietsapps vindt u nog meer apps voor het uitstippelen van een route en onderweg makkelijk uw route vinden.

Overnachtingsplekken vinden

U kunt onderweg overnachten in een hotel of in een bed and breakfast. Wilt u een accommodatie vinden die graag fietsers ontvangt, dan kunt u letten op het label Fietsers welkom! van de Stichting Landelijk Fietsplatform. Vrienden op de Fiets is een netwerk van overnachtingsadressen in binnen- en buitenland. U logeert bij mensen thuis voor 22,50 euro per persoon. U kunt vooraf telefonisch reserveren. Het aanbod is heel gevarieerd en verschilt van een logeerkamer in een rijtjeshuis tot een vrijstaand tuinhuis met eigen douche en toilet. De aanbieders van de slaapplaatsen zijn vaak zelf ook fietsers. U kunt er uw fiets veilig stallen en uw e-bike opladen. Om een slaapplaats te kunnen reserveren moet u lid zijn van Vrienden op de Fiets. Dit kost 8 euro per jaar. Houdt u van meer vrijheid, dan is een trekkershut misschien iets voor u. Een trekkershut is een houten huisje, meestal met stapelbedden, een tafel en stoelen en een eenvoudig keukenblok. Er zijn ook luxere trekkershutten met een eigen douche en wc. De meeste trekkershutten staan op campings. U kunt 750 trekkershutten vinden via de website Trekkershutten.nl. Kunt u geen trekkershut vinden in het gebied waar u fietst? Sommige campings bieden ook accommodaties aan die u kunt huren voor één of meer nachten.

Goed voorbereid op weg

U heeft meer plezier van uw fietsvakantie als u op pad gaat met een fiets die geschikt is voor het terrein waar u gaat fietsen. Gaat u naar de Zuid-Limburgse heuvels, dan heeft u versnellingen en misschien ook elektrische ondersteuning nodig. Maar ook op de Veluwe, de Utrechtse Heuvelrug en in Twente kunt u heuvels tegenkomen. Laat uw fiets voor de vakantie nakijken door de fietsenmaker. Fietsenmakers hebben het in de vakantieperiode vaak druk, dus plan uw onderhoudsbeurt op tijd. Gaat u op pad? Neem dan in ieder geval een fietspomp en een bandenplaksetje mee, voor als u een lekke band krijgt. Denkt u ook na over het afsluiten van een fietsverzekering. Een goede e-bike bijvoorbeeld is populair onder fietsendieven. Als u niet voor akelige verrassingen wilt komen te staan, is het verstandig een goede fietsverzekering af te sluiten. Deze keert uit bij diefstal, maar ook bij schade aan uw fiets en de accessoires van uw fiets. Met een verzekering bij pechhulp onderweg hoeft u nooit bezorgd te zijn dat u onderweg ergens strandt. U kunt dan altijd een hulpdienst bellen. Als het nodig is, komt er iemand naar u toe om uw fiets te repareren of om u en uw fiets naar huis of naar de fietsenmaker te brengen.