Zo regelt u reizen buiten uw eigen regio met taxidienst Valys

Als u minder mobiel bent, kunt u voor korte ritten de Regiotaxi gebruiken. Maar misschien wilt u af en toe verder weg, bijvoorbeeld naar familie in een ander deel van het land. Voor dat soort reizen is er Valys.

Als u niet zelfstandig kunt reizen kunt u voor reizen buiten uw eigen regio gebruikmaken van Valys. U kunt Valys gebruiken voor een bezoek aan familie of vrienden, maar ook om naar het strand of het museum te gaan. Valys brengt u naar bestemmingen die verder dan 25 kilometer of 5 OV-zones van uw huis liggen. Wilt u naar een bestemming dichterbij huis reizen, dan kunt u de Regiotaxi gebruiken.

Ook voor u?

Als u met Valys wilt reizen, heeft u een Valyspas nodig. U kunt een Valyspas aanvragen als u aan één van de volgende voorwaarden voldoet.

Hoe regel ik het?

Een Valyspas vraagt u aan via de website van Valys. U kunt een digitaal formulier invullen of u kunt een aanvraagformulier printen en opsturen. Verder moet u met documenten aantonen dat u aan de voorwaarden voldoet. U moet bijvoorbeeld een kopie meesturen van uw pas voor de Regiotaxi of van uw gehandicaptenparkeerkaart.

Het kan acht dagen tot twee weken duren voordat u de pas ontvangt. Heeft u eenmaal een Valyspas, dan blijft deze altijd geldig.

Wat kost het?

Een Valyspas kost eenmalig 6,80 euro (2023). Voor een rit met Valys betaalt u 22 cent per kilometer. U kunt 700 kilometer per jaar voor dit tarief reizen. Dit heet het kilometerbudget. Reist u meer kilometers per jaar, dan betaalt u daarvoor 1,53 euro per kilometer. Krijgt u uw Valyspas halverwege het jaar, dan heeft u recht op een deel van het kilometerbudget. Krijgt u bijvoorbeeld begin juli een Valyspas, dan heeft u recht op de helft van het kilometerbudget.

Als u ernstige chronische beperkingen heeft, kunt u een kilometerbudget van 2350 kilometers krijgen. Dat heet een Hoog Persoonlijk Kilometer Budget (HPKB) en dit geldt voor de rest van uw leven. De eisen voor het hoge budget zijn streng. Kunt u bijvoorbeeld niet zelfstandig met de trein reizen, maar wel als iemand u helpt, dan krijgt u het hoge budget niet.

Valys combineren met de trein

U kunt Valys ook combineren met de trein. Dat is handig als u langer en vaker wilt reizen, want alleen de taxikilometers tellen mee voor uw budget. Op de website van Valys of via het telefoonnummer van Valys kunt u een reis boeken. U wordt op tijd met de taxi naar het station gebracht, neemt daar zelf de trein en kunt op het station van aankomst weer overstappen op de taxi.

Voor mensen die niet zelf naar de trein kunnen lopen, heeft Valys een speciale service, Valys Begeleid. De taxi haalt u thuis op en brengt u naar het station. Daar staat een reisassistent klaar om u van de taxi naar het perron te begeleiden. Als u moet overstappen, dan staat er ook iemand klaar op het overstapstation. Bij aankomst brengt een reisassistent u naar de taxi, die u naar uw bestemming brengt. Als het nodig is, kan op alle plekken een rolstoel voor u geregeld worden. Valys Begeleid is aanwezig is op alle stations waar NS Reisassistentie aanwezig is.

Wie en wat mag mee?

Er mogen twee mensen met u meereizen. Elke medepassagier betaalt ook 22 cent per kilometer. Een geleidehond mag gratis mee. Ook een klein dier dat op schoot kan, mag mee. Een groter dier niet. U kunt een rollator, scootmobiel of rolstoel meenemen en een beperkte hoeveelheid bagage.