Zo reist u online de wereld door

Reizen en naar het museum gaan is niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld omdat het niet mag of wordt afgeraden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Gelukkig kunt u thuis de hele wereld naar u toehalen. Op internet kunt u kunst en cultuur bewonderen, concerten bijwonen, verre reizen maken en de natuur bekijken alsof u er middenin staat. Het enige wat u nodig heeft is een computer, tablet of smartphone en een internetverbinding.

Reizen

Maak een reis rond de wereld zonder de deur uit te gaan op Google Earth. Via dit programma heeft u toegang tot een virtuele wereldbol, waarop u naar elke plek op aarde kunt reizen, tot aan het kleinste dorp toe. U kijkt mee naar satellietbeelden van hoog in de lucht tot op straatniveau. U ziet landschappen en gebouwen niet alleen van bovenaf, maar ook driedimensionaal. Zo kunt u ook uw eigen huis van alle kanten bekijken.

Google Arts & Culture

Google Arts & Culture is een online verzameling van afbeeldingen, kunstwerken en video’s uit de hele wereld. U kunt rondkijken in beroemde gebouwen zoals het Louvre in Parijs, Uffizi Gallery in Florence of het Acropolis museum in Athene. Of bekijk beroemde schilderijen van heel dichtbij, zoals de Toren van Babel van Pieter Bruegel. Ook kunt u 360-graden films bekijken van zeemonsters en dinosaurussen, zodat u ze van alle kanten kunt zien.

Musea in Nederland

Een groot deel van de collectie van het Rijksmuseum kunt u op internet bewonderen. U kunt ongeveer achtduizend topstukken tot in de kleinste details bekijken. Ook vindt u veel achtergrondinformatie over schilderijen, zoals het Melkmeisje van Vermeer of Het vrolijke huisgezin van Jan Steen. Beluister bijvoorbeeld geluidsfragmenten uit de audiotour.
Ook andere musea in Nederland hebben hun collecties of delen hiervan online gezet en bieden virtuele rondleidingen aan. Neem daarvoor een kijkje op het Thuismuseum. U vindt hier filmpjes van rondleidingen door Nederlandse musea zoals Museon, het Spoorwegmuseum, het Anne Frank Huis, het Nederlands Volksbuurtmuseum en nog veel meer. U ziet de meesterwerken en hoort de verhalen erachter. Of bezoek de zes mooiste hunebedden in Drenthe. Het is alsof u er met uw neus bovenop staat.

Voor natuurliefhebbers

Bent u een natuurliefhebber, kijk dan mee met de webcam van het Nationaal Park de Hoge Veluwe. U kunt er zomaar vanuit uw stoel een everzwijn of een hert zien. Ook Natuurmonumenten brengt de natuur thuis en heeft negentien verschillende natuurgebieden digitaal toegankelijk gemaakt via Google Streetview. Met de 360-graden beelden vanaf uw computer, tablet of smartphone is het alsof u er zelf loopt. Van het noordelijke onbewoonde eiland Griend tot op de Sint-Pietersberg in het zuiden.

Muziek, ballet, opera

Op de website van het Concertgebouworkest kunt u gratis concerten meebeleven. Ook voor de voorstellingen van het Nationaal Ballet en de Nationale Opera hoeft u de deur niet meer uit. U kunt een paar gratis voorstellingen bekijken en u kunt voor een redelijk bedrag kaarten bestellen voor andere online voorstellingen. Ook voor de online dansvoorstellingen van het Nederlands Danstheater kunt u kaarten kopen.

Podcasts

Heeft u genoeg van het kijken naar een scherm? Beluister dan een leuke podcast. Dat is een soort radioprogramma dat u op ieder moment kunt beluisteren, waar u maar wilt, gratis en zonder reclame. Op NPO Radio1 vindt u podcasts in verschillende categorieën, van een serie over de Showbizzmoord tot de podcast Blauw Bloed  of Boer zoekt Vrouw. De meeste podcasts zijn series, die u achter elkaar kunt beluisteren.