Zoekt u een maatje? Zo vindt u er één

Samen is gezelliger dan alleen. Zoekt u iemand om af en toe samen koffie te drinken, een spelletje te doen of een ommetje te maken? Er zijn verschillende manieren om een maatje te vinden. Of misschien wilt u zelf wel een maatje worden van iemand die hulp nodig heeft.

Overal in het land bestaan maatjesprojecten. Een maatje is een vrijwilliger die graag iets voor een ander wil betekenen. Een maatje kan gezelschap geven, een handje helpen in huis of een praatje maken via de telefoon of door beeldbellen.

Maatjes gezocht

Maatjes gezocht is een campagne van het Oranje Fonds. Er worden door het hele land vrijwilligers gezocht om maatje, coach of mentor te worden. De maatjes worden gekoppeld aan mensen die een maatje zoeken. Op de website kunt u aangeven of u een maatje zoekt of een maatje wilt zijn. Als u uw woonplaats invult, ziet u een lijst van maatjesprojecten in uw buurt. Als u klikt op een project, kunt u zich aanmelden als maatje of u geeft aan dat u een maatje zoekt. Ook kunt u hier zelf een maatjesproject aanbieden. Op vrijwilligersplatform NL voor elkaar kunt u ook buddy worden of een buddy vragen.

Humanitas

Stichting Humanitas helpt mensen die zich alleen voelen om zelf een sociaal netwerk op te bouwen. Dat begint met een vrijwilliger of maatje met wie u eropuit gaat. Voor een wandeling, samen naar de winkel, naar het museum of het park. Humanitas biedt ook Vriendschappelijk Huisbezoek aan, waarbij iemand aan huis komt voor een praatje. Ook vrijwilligersorganisatie UVV organiseert maatjes voor mensen die behoefte hebben aan gezelschap, een luisterend oor of wat praktische hulp.

Contactcirkel

Heeft u behoefte aan een veilig gevoel? Sluit u dan aan bij een contactcirkel van het Rode Kruis. Als deelnemer van een contactcirkel hoort u bij een groep mensen van drie tot tien personen, die erop letten dat iedereen veilig is. In de cirkel bellen, sms’en of mailen de deelnemers elkaar dagelijks in een vaste volgorde, om te informeren of alles goed gaat. Zo heeft u steeds met dezelfde persoon contact. Als u niet reageert, alarmeert de cirkel iemand om even een kijkje bij u te komen nemen. Neem contact op met het Rode Kruis in uw gemeente om hieraan deel te nemen.

We Helpen

Op de website WeHelpen kunt u in uw buurt mensen vinden die een handje willen helpen of die zelf met iets geholpen willen worden. Het kan om van alles gaan, zoals hulp bij boodschappen doen, een muur verven, een ritje naar het ziekenhuis of gewoon een keer in de week koffie drinken. Het is ook mogelijk om met anderen een groep aan te maken om samen een vriend of familielid te helpen. De hulp is altijd vrijwillig. WeHelpen heeft ook  een app met de naam Whapp. Daarmee kunt u uw vraag meteen naar iemand in de omgeving sturen.

Vrienden zoeken

Op zoek naar vriendschap? Neem dan eens een kijkje op de website Vraag elkaar. Hier kunt u mensen in uw buurt vinden om samen mee te wandelen of te fietsen, een spelletje te doen, naar het theater te gaan of wat dan ook. U kunt zelf een vraag plaatsen op de website of reageren op het aanbod van iemand anders.

Fietsmaatjes

Samen genieten op de fiets. Fietsmaatjes maakt het mogelijk. Vrijwilligers fietsen met mensen die niet meer zelfstandig kunnen fietsen. Op duofietsen met elektrische trapondersteuning kunt u samen op pad. U kunt zich opgeven als vrijwilliger om iemand te begeleiden of als deelnemer op de website van fietsmaatjes.

Hulp in de buurt

Buren zijn vaak heel belangrijk als het gaat om praktische hulp en sociaal contact. In veel buurten bestaan WhatsApp-groepen of gebruiken buren een speciale buurtapp. Ook zijn er Facebookgroepen waarin mensen hulp kunnen vragen en aanbieden. De vragen kunnen uiteenlopen van een boodschap meenemen uit de supermarkt tot het voorstel om samen een wandeling te maken.