Zomertijd, collegetijd!

Denkt u weleens: dáár zou ik graag meer over willen weten? Of verlangt u af en toe terug naar uw tijd in de schoolbanken? Misschien is Hoger Onderwijs Voor Ouderen dan iets voor u, kortweg HOVO.

Mensen die blijven leren voelen zich gelukkiger dan mensen die dit niet doen. Nederlandse onderzoekers toonden dat al in 2011 aan. Studeren op latere leeftijd vergroot bovendien het zelfvertrouwen en het houdt de hersenen vitaal. Redenen genoeg dus om de sprong naar de collegebank te wagen.

Wat is HOVO precies?

HOVO is in 1986 opgericht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Per jaar zijn er ongeveer 1.000 verschillende cursussen, colleges en lezingen. Jaarlijks schrijven zich hiervoor zo’n 25.000 mensen in. Elke HOVO-instelling is aangesloten bij een hogeschool of universiteit in Nederland. Docenten aan die hogeschool of universiteit geven ook de lessen en colleges bij HOVO.

Wat kan ik bij HOVO doen?

U kunt bij HOVO terecht voor lezingen, cursussen, colleges, leergangen (een reeks cursussen verspreid over een langere periode) en studiereizen. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld filosofie, geschiedenis, kunstgeschiedenis, cultuur, psychologie, mens en maatschappij en religie. Het aanbod verschilt per HOVO-instelling.

Zijn er toelatingseisen?

De enige eis is de leeftijd. U moet minimaal 50 jaar zijn. Verder zijn er geen eisen. Het niveau van alle colleges en cursussen is vergelijkbaar met het eerste leerjaar aan HBO of universiteit. De docenten zorgen ervoor dat de colleges en cursussen voor alle deelnemers te volgen zijn.

Kan ik ook via internet cursussen volgen?

Nee. HOVO biedt geen online collegeprogramma aan. Een belangrijk onderdeel van elke les is namelijk discussie, zowel met elkaar als met de docent. In de collegebanken ontmoet u bovendien nieuwe mensen. Ook dat is een belangrijke functie van HOVO.

Waar vind ik de HOVO-instellingen?

Omdat alle HOVO-instellingen zijn aangesloten bij een hogeschool of universiteit, vindt u de locaties door het hele land. Op de website van HOVO kunt u onder ‘locaties’ de plaatsen vinden. Klik op een plaats om naar de website van de betreffende instelling te gaan. Daar vindt u het cursusaanbod van die locatie.

Wanneer kan ik colleges volgen bij HOVO?

De meeste colleges zijn overdag, sommige cursussen zijn ’s avonds of in het weekend. Het collegeprogramma van HOVO loopt het hele jaar door. Daarnaast is er de zomeracademie (colleges en lezingen in de zomervakantie) en sommige instellingen organiseren ook een winteracademie.

Wat kosten de colleges bij HOVO?

De kosten lopen uiteen en zijn onder meer afhankelijk van het aantal colleges. Een kleine indicatie: er zijn al lezingen voor 35 euro. Het zomerprogramma De economie van oorlog (HOVO Rotterdam) bijvoorbeeld bestaat uit drie hoorcolleges en kost 130 euro. De cursus Cultuur in het oude Egypte (HOVO Utrecht) bestaat uit zes bijeenkomsten en kost 192 euro, plus een syllabus à 6 euro.