1. Stel een lagere limiet in op uw pinpas
Als u veel geld op uw rekening heeft, kan er ook veel afgehaald worden. U kunt de schade beperken door een lagere daglimiet te kiezen voor uw pinpas. U kunt dit zelf online regelen. Of hiervoor contact opnemen met uw bank.
2. Maak roodstaan onmogelijk
Als u kunt roodstaan op uw bankrekening, loopt u het risico dat er meer geld van uw rekening wordt opgenomen dan u heeft. Wilt u dat niet, dan kunt u de mogelijkheid om rood te staan ook beperken of opheffen. Probeert iemand dan toch om meer geld te pinnen, dan weigert de geldautomaat de uitbetaling. U regelt dit eenvoudig zelf.
3. Open een boodschappenrekening
Geeft u uw pinpas wel eens uit handen omdat iemand anders uw boodschappen doet? Een gevolg hiervan kan zijn dat degene die voor u naar de winkel gaat ook voor zichzelf betalingen doet of geld opneemt. Daarom is het beter om in dit geval een aparte rekening te openen voor de boodschappen. Op deze rekening maakt u elke maand geld over, maar niet meer dan nodig is, bijvoorbeeld 200 euro. Dit kunt u ook automatisch inplannen met behulp van internetbankieren. Zo beperkt u de schade in geval van misbruik.
4. Geef contant geld mee
Geef contant geld mee als er iemand anders boodschappen voor u haalt. Geef uw bankpas niet mee en houd uw beveiligingscodes geheim.
5. Vraag een bonnetje
Als iemand anders uw boodschappen doet, vraag dan vooraf om de bon van de boodschappen mee te nemen. Zo kunt u nakijken of er geen artikelen zijn gekocht die niet voor uzelf zijn.
6. Leer internetbankieren
Wie kan internetbankieren, heeft bij bankzaken de touwtjes in handen. Via de computer kunt u op ieder moment van de dag controleren hoeveel geld er op uw rekening staat. Zo kunt u dagelijks of wekelijks uw af- en bijschrijvingen controleren, zodat u misbruik snel ontdekt. SeniorWeb legt uit hoe dat moet. Ook kunt u in veel SeniorWeb Leslocaties in het land een cursus Rabobank-internetbankieren volgen.
7. Leer mobiel bankieren
Vindt u het te veel gedoe om iedere keer de computer op te starten? Of wilt u ook onderweg uw bankzaken kunnen regelen? Dan is het een uitkomst als u ook weet hoe de app van de bank werkt. Deze kunt u installeren op uw smartphone of tablet. Vervolgens kunt u overal waar u een internetverbinding heeft bij uw bankrekening.
8. Vraag papieren rekeningafschriften
Is internetbanieren niet aan u besteed, dan kunt u vragen om papieren rekeningafschriften. Tegen een kleine extra betaling kunt u deze blijven ontvangen.
9. Zet overschotten op een spaarrekening
Het is veiliger om niet te veel geld op uw betaalrekening te hebben staan. Wat er niet op staat, kan er ook niet vanaf worden gehaald. Boek daarom het geld dat u deze maand niet nodig heeft over naar een spaarrekening.
10. Denk na over een bancaire volmacht
Kunt u zelf uw bankzaken niet meer regelen? Dan kan een bancaire volmacht de oplossing zijn. U geeft dan een of meer vertrouwde personen toegang tot uw bankrekening. Bij de meeste banken kunt u als volmachtgever zelf bepalen wat de gemachtigde wel en niet mag doen. Soms is alleen meekijken genoeg. Maar soms is het ook prettig als een ander uit uw naam betalingen kan doen. Toegang tot uw spaarrekening en een eventuele effectenrekening is niet altijd nodig. Het is verstandig om twee of meer gemachtigden te kiezen. De één controleert dan de ander.
Bewindvoering gaat nog een stapje verder. Daarbij neemt een bewindvoerder uw geldzaken volledig over.
11. Blokkeer het gebruik van uw creditcard
Heeft u een creditcard maar gebruikt u hem eigenlijk nooit? Dan is het beter om het gebruik te blokkeren, zodat een ander er ook geen misbruik van kan maken.
Vraag het de bank
Banken vinden het belangrijk om financieel misbruik te bestrijden. De bank zal u dan ook graag helpen als u hier vragen over heeft.