12 vragen die u altijd moet stellen bij de koop van een appartement

Bij het kopen van een appartement zijn andere zaken van belang dan bij het kopen van een ‘gewoon’ huis. Deze checklist helpt u op weg!

Checklist

Dit moet u altijd vragen bij de koop van een appartement.
  1. Is de Vereniging van Eigenaren (VvE) actief of niet
  2. Kan ik een kopie van de splitsingsakte, het splitsingsreglement en eventueel het huishoudelijk reglement inzien
  3. Kan ik een kopie van de jaarstukken en een kopie van de begroting van de VvE ontvangen
  4. Kan ik een kopie van de notulen van de vergaderingen van de VvE krijgen
  5. Mag ik een kopie van het meerjarenonderhoudsplan.
  6. Hoe groot is het reservefonds?
  7. Is er een professionele beheerder? Wie houdt daar toezicht op?
  8. Is de VvE ingeschreven bij de Kamer van Koophandel?
  9. Welke verzekeringen heeft de VvE afgesloten?
  10. Hoe hoog zijn de servicekosten?
  11. Heeft de verkoper achterstanden in de servicekosten?
  12. Gaat het alleen om koopappartementen of ook huur?

1. Is de Vereniging van Eigenaren (VvE) actief of niet

Een appartementencomplex heeft altijd een Vereniging van Eigenaren. Dat moet, want u koopt niet alleen uw eigen appartement, maar wordt mede-eigenaar van de gemeenschappelijke ruimten en zaken als het dak. Maar wat als het dak lekt? Dan is dat niet voor rekening van de bovenste bewoner(s), maar voor alle bewoners van het pand. Om zulke zaken goed te regelen, is een VvE onmisbaar. En een belangrijke factor voor het woongenot. Sommige VvE’s zijn zeer actief, andere nauwelijks. Informeer naar de stand van zaken, want bij de koop van een appartement wordt u lid van deze Vereniging.

2. Een kopie van de splitsingsakte, het splitsingsreglement en eventueel het huishoudelijk reglement

Hoe de appartementen precies verdeeld zijn, ligt vast in deze akten en reglementen. Kortom: wat is van wie? Daarnaast is er als het goed is een huishoudelijk reglement. Daarin staat bijvoorbeeld wat er wel en niet mag in de portieken. Maar vaak ook wat er wel en niet mag achter uw eigen voordeur. Bijvoorbeeld als uw wilt verbouwen. Of huisdieren wel of niet zijn toegestaan. Allemaal zaken die u moet weten voordat u een appartement koopt. Bij vraag 3 tot en met 9 duikt u nog wat dieper de VvE in. U kunt natuurlijk aan de verkopende makelaar vragen stellen, maar wij raden u aan dat altijd te controleren aan de hand van de onderliggende stukken. Daarbij is de begroting belangrijk, net als het reservefonds en het onderhoudsplan. Deze stukken vertellen u namelijk meer over de huidige stand van zaken: of er met enige regelmaat onderhoud uitgevoerd is, en wat u nog te wachten staat. Een VvE met weinig geld in kas, achterstallig onderhoud en geen onderhoudsplan, kan in de toekomst voor veel problemen zorgen. Want wie draait er straks voor de extra kosten op? Veel VvE’s besteden hun taken uit aan een professionele beheerder. Dat heeft veel voordelen, want dergelijke organisaties hebben ervaring en nemen bewoners veel gedoe uit handen. Maar let wel op! Het blijft als bewoners belangrijk om toezicht te houden op het beheer van het pand en alles wat daar mee te maken heeft. Ook als het wordt uitbesteed. Sommige VvE’s  hebben verzekeringen (denk aan opstal), waardoor u  zelf geen verzekering hoeft af te sluiten.

10. Hoe hoog zijn de servicekosten?

Als u een appartement koopt, krijgt u te maken met ‘servicekosten’’. Deze worden door alle bewoners betaald. Bijvoorbeeld voor het schoonmaken van het portiek en om geld te reserveren voor onderhoud. Informeer altijd naar de hoogte van de servicekosten en wat er voor dat geld gedaan wordt.

11. Heeft de verkoper achterstanden in de servicekosten?

Een belangrijke vraag, want als koper neemt u deze openstaande rekeningen over. Tekent u voor de koop terwijl er nog rekeningen open staan dan kan de VvE deze bij u innen. Dat kunt u voorkomen door er bij de koop over te onderhandelen.

12. Alleen koopappartementen?

Veel kopers vergeten dit te vragen, maar het is goed om te weten of uw buren kopers of huurders zijn. En voor de toekomst is het ook goed om te weten of u het appartement eventueel mag verhuren. Daarvoor is soms toestemming van de VvE nodig.