13 vragen over op het station inchecken met bankpas of creditcard

Als u met het openbaar vervoer wilt reizen, heeft u niet per se een trein- of buskaart nodig. Bij de meeste vervoerders kunt u nu in- en uitchecken met uw bankpas of creditcard. In de trein reist u dan in de tweede klas. Reizen met uw bankpas heet OVpay. Maar hoe werkt dat precies?

1. Met welke betaalpassen kan ik reizen?

Als u een betaalpas heeft waarmee u contactloos kunt betalen, kunt u met deze pas ook gebruikmaken van de bus of de trein. Ook als u een betaalpas of creditcard van Mastercard of Visa heeft of uw betaalpas op uw smartphone of smartwatch gebruikt, kunt u reizen met uw betaalpas. U hoeft uw bankpas niet te activeren of geschikt te maken voor reizen met het OV en u hoeft zich ook nergens aan te melden.

2. Wat moet ik doen om te kunnen reizen met mijn betaalpas?

U checkt op dezelfde manier in als met een OV-chipkaart. U houdt uw betaalpas tegen de kaartlezer, bijvoorbeeld op de incheckpaal of het incheckpoortje. Op de plaats van bestemming checkt u op dezelfde manier weer uit. Het is belangrijk dat u alleen het pasje tegen de kaartlezer houdt en niet uw hele portemonnee.

Als u bent ingecheckt bij NS, kunt u in de trein stappen en reizen in de tweede klas. Als u controle krijgt, laat u aan de conducteur de pas zien waarmee u bent ingecheckt. De conducteur kan vervolgens zien waar en wanneer u heeft ingecheckt. Uw bankgegevens kan de conducteur niet te zien.

3. Bij welke vervoerders kan ik reizen met mijn bankpas?

Eind 2023 kan dat bij alle vervoerders in heel Nederland. Welke vervoerders precies meedoen, kunt u zien op de website van OVpay.

4. Hoe zit dat met overstappen?

Als u overstapt naar een andere vervoerder moet u uitchecken bij de ene vervoerder en inchecken bij de andere vervoerder. Als beide vervoerders OVpay al hebben ingevoerd, is dat geen probleem. U betaalt dan niets extra’s voor het overstappen. Als één van beide vervoerders nog niet meedoet met OVpay, kunt u beter uw OV-chipkaart gebruiken. Anders is er een kans dat u meer betaalt.

5. Wanneer worden de kosten afgeschreven?

U betaalt de kosten de volgende dag. U kunt de afschrijving controleren via internetbankieren of mobiel bankieren. De afschrijving heeft altijd een betaalkenmerk dat begint met NLOV en daarna 14 cijfers en letters. Alle reiskosten die u maakt op een dag, worden in één keer van uw rekening afgeschreven.

6. Hoe kan ik zien wat een losse reis heeft gekost?

Als u met de NS reist, kunt u uw betaalpas koppelen aan MijnNS. Dan kunt u op MijnNS zien welke reizen u heeft gemaakt en wat iedere reis heeft gekost. U kunt uw betaalpas ook koppelen aan OVpay.nl. Dan kunt u online of in de app van OVpay zien welke reizen u heeft gemaakt en hoeveel die hebben gekost. U ziet de kosten meteen na het uitchecken.

7. Wat zijn de voordelen en nadelen van reizen met een betaalpas?

Een voordeel van het reizen met uw betaalpas is dat u geen kaartje meer hoeft te kopen voordat u gaat reizen of saldo moet laden op uw OV-chipkaart. U heeft met uw betaalpas altijd uw openbaar-vervoerbewijs bij de hand. Ook hoeft u pas achteraf te betalen.

Het nadeel is dat u geen gebruik kunt maken van korting. Als u vaker met de trein reist, heeft u misschien een abonnement waarmee u korting krijgt in de daluren. Voor dit abonnement heeft u een OV-chipkaart nodig. Als u incheckt met uw bankpas, loopt u deze korting mis.

Ook kunt u alleen reizen in de tweede klas. Wilt u eerste klas reizen, dan moet u extra betalen. U moet dat kunnen aantonen met een vervoerbewijs, zoals een OV-chipkaart.

Ook als u nog andere diensten wilt gebruiken, zoals een OV-fiets, een fietsenstalling op het station of reizigerskorting op een P+R terrein, heeft u nog een OV-chipkaart nodig.

8. Kunnen mijn partner en ik ook samen reizen met één betaalpas? En op dezelfde rekening?

U kunt niet samen reizen op hetzelfde pasje. U moet allebei uw eigen pasje hebben waarmee u in- en uitcheckt. U kunt wel allebei uw eigen pasje van dezelfde en/of-rekening gebruiken.

9. Heb ik mijn pincode nodig?

Nee, u hoeft nergens uw pincode in te toetsen. De limiet voor contactloos betalen geldt ook niet. U kunt dus onbeperkt reizen met uw betaalpas, als u genoeg saldo heeft. De limiet voor contactloos betalen blijft wel bestaan voor andere betalingen.

10. Wat gebeurt er als ik rood sta?

U kunt dan wel inchecken. Maar als de kosten een dag later niet kunnen worden afgeschreven, kunt u niet meer inchecken totdat de kosten zijn betaald. Als u met uw bank heeft afgesproken dat u rood kunt staan, dan kunt u deze limiet gewoon gebruiken.

11. Wat moet ik doen als ik per ongeluk heb ingecheckt met mijn betaalpas?

Als u bij NS heeft ingecheckt, kunt u binnen een uur nog uitchecken op hetzelfde station. Dan wordt er geen geld afgeschreven. Als u al onderweg bent of als u pas na langer dan een uur kunt uitchecken, kan het zijn dat er wel geld wordt afgeschreven. U kunt dan geld terugvragen. Bij andere vervoerders kunt u geld terugvragen via het reisoverzicht van OVpay.

12. Wat gebeurt er als ik vergeet uit te checken?

Als u vergeet uit te checken bij NS, wordt er 20 euro van uw rekening afgeschreven. Bij andere vervoerders kan dit een ander bedrag zijn. Dit bedrag kunt u binnen 6 dagen gedeeltelijk terugvragen via het reisoverzicht van OVpay.

13. Is het wel veilig om met mijn betaalpas te reizen?

Ja. Reizen met uw bankpas is net zo veilig als contactloos betalen. Uw gegevens zijn goed beschermd. Uw bank kan niet zien hoe u reist en de conducteur kan uw bankgegevens niet zien.

Wordt uw betaalpas gestolen of bent u uw betaalpas verloren? Neem dan meteen contact op met uw bank en laat de pas blokkeren. Dit kan vaak ook via de app van de bank.