5 misverstanden over het afsluiten van een hypotheek op latere leeftijd

Veel mensen denken dat het afsluiten van een hypotheek op latere leeftijd niet mogelijk is. Dat is een misverstand. Ook als u al wat ouder bent, is het vaak mogelijk om (opnieuw) een hypotheek af te sluiten. Ook als u nooit eerder een hypotheek heeft gehad, maar altijd heeft gehuurd.

Er bestaan veel misverstanden over het afsluiten van een hypotheek op latere leeftijd. We zetten er een paar op een rij.

1. Na mijn 65e mag ik geen hypotheekrente meer aftrekken

Aftrek van hypotheekrente is niet gebonden aan leeftijd. Iedereen die hypotheekrente betaalt voor een lening die is afgesloten voor de eigen woning en de hypotheek aflost, mag maximaal 30 jaar de rente aftrekken van de belasting. Deze regel is ingegaan in 2001. Heeft u voor 1 januari 2001 al hypotheekrente aftrokken, dan heeft u tot 1 januari 2031 voor het laatst recht op hypotheekrenteaftrek. Als u nu uw eerste huis koopt en een hypotheek afsluit die u volgens een geleidelijk terugbetaalschema moet aflossen, mag u de hypotheekrente de komende 30 jaar aftrekken.  

2. Als ik bijna met pensioen ga krijg ik geen hypotheek meer

Vaak kunt u gewoon een hypotheek afsluiten. Waar het om gaat is dat uw inkomen nu en in de toekomst hoog genoeg is om uw woonlasten te betalen. Ongeveer tien jaar voordat u de AOW-leeftijd bereikt, kijkt de bank ook naar het inkomen dat u gaat ontvangen als u gepensioneerd bent. Het inkomen na pensionering is bijna altijd lager. De bank moet controleren of u uw woonlasten na uw pensioen nog kunt betalen. U kunt in veel gevallen een hypotheek krijgen als u bijna met pensioen gaat of al met pensioen bent. Als u nu een goed inkomen heeft en na uw pensionering een stuk minder, kan het zijn dat u in het begin extra moet aflossen, zodat u ook uw maandlasten nog kunt betalen als u met pensioen gaat. Daardoor zijn uw woonlasten in het begin hoger en na uw pensionering lager.

3. Ik moet mijn hypotheek verplicht in 30 jaar aflossen

De looptijd van hypotheken is standaard 30 jaar, maar u kunt ook voor een kortere looptijd kiezen. Die 30 jaar heeft te maken met de hypotheekrenteaftrek. U mag hypotheekrente alleen aftrekken als u de hypotheek in 30 jaar tijd aflost. Maar aflossen in 30 jaar is geen verplichting. Bij veel aanbieders kunt u ook voor een deel van uw financiering een aflossingsvrije hypotheek afsluiten. Dan lost u niet of gedeeltelijk af. Dit kan wel gevolgen hebben voor de hypotheekrenteaftrek en het bedrag dat u maximaal kan lenen.

4. Als ik op latere leeftijd een huis wil kopen, heb ik veel eigen geld nodig

Of u nu jong of oud bent, u kunt niet meer hypotheek krijgen dan 100 procent van de waarde van het huis. U heeft naast de koopprijs altijd extra kosten. Daar heeft u dus eigen geld voor nodig. Het gaat dan om de kosten van de notaris, een bouwkundige keuring die u misschien wilt laten uitvoeren en de overdrachtsbelasting bijvoorbeeld. U kunt rekenen op 4 tot 6 procent extra kosten. Heeft u uw oude huis nog niet verkocht, maar wilt u wel uw overwaarde gebruiken voor uw nieuwe huis? Dan kunt u aan de bank vragen om dit bedrag tijdelijk voor te schieten. Op die manier hoeft u niet te wachten tot de verkoop van uw woning, maar kunt u de overwaarde alvast gebruiken. Dit heet een overbruggingshypotheek.

5. Ik moet alle overwaarde van mijn oude huis gebruiken voor mijn nieuwe huis

Als u al langer geleden een huis heeft gekocht, is uw huis waarschijnlijk meer waard geworden. Dit noemen we overwaarde. Deze overwaarde kunt u gebruiken om een ander huis mee te kopen. Maar misschien wilt u van het geld liever een mooie reis maken of uw kinderen een extraatje geven. Ook dat kan. Uw keuze kan wel gevolgen hebben voor uw hypotheekrenteaftrek. Wilt u daar meer over weten, maak dan een afspraak met een financieel adviseur.