5 redenen om te sparen, ook als de rente laag is

De spaarrente is al een tijdje erg laag. Dat maakt sparen minder aantrekkelijk dan het vroeger was. Toch blijft het verstandig om te sparen. Dit zijn 5 redenen om geld opzij te zetten op een spaarrekening, ook als u geen of heel weinig rente krijgt.

1. Geld beschikbaar voor die momenten waarop u iets extra’s nodig heeft

Met een gevulde spaarrekening heeft u altijd een buffer achter de hand voor als het nodig is. U heeft daarvoor een spaarrekening nodig waarvan u het geld vrij kunt opnemen. Als u een onverwachte uitgave moet doen, kunt u er dan altijd bij. Ook kunt u uw spaargeld gebruiken om dure maanden door te komen of om uw inkomen aan te vullen.

2. Sparen geeft rust

De gedachte dat u geld achter de hand heeft, kan rust en zekerheid geven. Als u spaart, loopt u weinig risico. Dat kan een voordeel zijn in vergelijking met andere manieren om geld opzij te zetten, zoals beleggen. Als u belegt, kan de waarde van uw beleggingen dagelijks op en neer gaan.

3. Sparen kan schulden voorkomen

Als u spaargeld heeft, komt u minder snel in de financiële problemen. Een onverwachte rekening kunt u vanuit uw spaargeld betalen. Dat voorkomt dat u een betalingsachterstand oploopt en verhogingen en misschien zelfs boetes moet betalen. Een betalingsachterstand is vaak een eerste stap naar meerdere  schulden. Als u zorgt voor een goede buffer op uw spaarrekening, voorkomt u dat u schulden opbouwt.

4. Sparen is makkelijk

Iedereen kan sparen. U hoeft er geen speciale kennis voor te hebben. U kunt een spaarrekening openen bij uw eigen bank en daar geld naar overmaken dat u niet direct nodig heeft. Vindt u het lastig om maandelijks geld opzij te zetten? Dan kunt u met automatisch overboeken gemakkelijk maandelijks automatisch geld laten overmaken naar uw spaarrekening. Zo spaart u zonder dat u er erg in heeft een leuk bedrag bij elkaar.

5. Sparen is veilig

Als u spaart loopt u nauwelijks risico om geld te verliezen. Uw spaargeld is tot 100.000 euro beschermd tegen verlies door een eventueel faillissement van de bank. De Nederlandsche Bank staat hiervoor garant. Het garantiebedrag van 100.000 euro geldt per persoon en per bank. Als u bij één bank meer rekeningen heeft, moet u het tegoed op deze rekeningen bij elkaar optellen. Als u een gezamenlijke rekening heeft, hoeft u daarvan maar de helft mee te tellen voor uzelf.

Nadelen van sparen

Een nadeel van sparen is dat bij een lage rente de beloning voor sparen maar klein is. Of dat uw spaargeld minder waard wordt, terwijl het op een spaarrekening staat. De inflatie zorgt ervoor dat u na verloop van tijd steeds minder kunt kopen voor 1 euro. Als u veel spaargeld heeft, kan het voorkomen dat u rente moet betalen over uw spaargeld. Informeer daarom altijd bij uw bank naar de voorwaarden. Een alternatief voor sparen is beleggen.