Verzekeringen zijn bedoeld om uzelf en uw spullen te verzekeren tegen risico´s waarvan u de schade niet zelf kunt of wilt dragen. Verandert er iets in uw leven, dan is het verstandig om na te gaan hoe u verzekerd bent en om te bepalen of het nodig is om uw verzekeringen aan te passen.
1. Uw kinderen gaan de deur uit
Als er minder mensen in huis zijn, zijn er meestal ook minder spullen. Zo heeft ieder gezinslid waarschijnlijk een eigen telefoon en misschien ook een eigen computer. Dat kan gevolgen hebben voor uw inboedelverzekering. De grootte van het gezin kan ook gevolgen hebben voor uw rechtsbijstandsverzekering, uw aansprakelijkheidsverzekering of reisverzekering. Goed dus om dit even na te kijken. Omdat iedere verzekeringsmaatschappij zijn eigen voorwaarden heeft, kunt u dit het beste zelf doen aan de hand van uw polis. U kunt natuurlijk ook contact opnemen met uw adviseur om te vragen of er aanpassingen nodig zijn.
2. Verhuizen
Verhuist u naar een andere koopwoning? Dan heeft dat gevolgen voor de woonhuisverzekering. Deze verzekering dekt schade aan uw huis. De premie is van meerdere factoren afhankelijk en voor ieder huis anders. Heeft u tijdelijk twee huizen in bezit omdat u bijvoorbeeld uw oude woning nog niet verkocht heeft, dan heeft u ook tijdelijk twee woonhuisverzekeringen nodig. Bespreek met uw adviseur wat de mogelijkheden zijn. Verhuist u naar een appartement, dan krijgt u te maken met een Vereniging van Eigenaren (VVE). Meestal heeft de VVE voor het hele appartementencomplex een opstalverzekering afgesloten. Vraag dit na.
Het is verstandig om ook meteen naar de inboedelverzekering te kijken. Als u verhuist naar een ander postcodegebied kan de premie veranderen. Daarom is het goed om te kijken of de oude verzekering nog aansluit bij uw wensen. Controleer ook of spullen tijdens de verhuizing op twee plaatsen verzekerd zijn. Heeft u spullen (tijdelijk) opgeslagen? Vraag dan na of uw eigendommen ook daar zijn verzekerd. Een verhuizing kan ook gevolgen hebben voor uw autoverzekering. Voor autoverzekeringen verschillen de premies per woonplaats. Misschien gaat u daardoor dus meer of minder betalen na de verhuizing.
3. Echtscheiding
Een echtscheiding heeft gevolgen voor alle verzekeringen. Bent u polishouder van de verzekeringen? Dan moet u de verzekeringen aanpassen, zodat uw ex-partner niet meer verzekerd is. Dat kan gevolgen hebben voor de premie. Is uw partner polishouder? Dan moet u zelf nieuwe verzekeringen afsluiten. Voor de autoverzekering kan dat grote gevolgen hebben, omdat de schadevrije jaren alleen voor de polishouder gelden. De partner die een nieuwe autoverzekering afsluit, begint bij nul schadevrije jaren. U kunt de verzekeraar wel vragen of u de schadevrije jaren onderling mag verdelen of overdragen aan de ander. Heeft u een overlijdensrisicoverzekering die is bedoeld om uw partner een uitkering te geven wanneer u zou overlijden? Dan kunt u deze verzekering bij echtscheiding opzeggen.
4. Samenwonen
Als u gaat samenwonen, kunt u van twee inboedelverzekeringen naar één. Het is verstandig om hier samen naar te kijken en op basis daarvan de juiste inboedelverzekering te kiezen. Als u samen in een koopwoning gaat wonen, heeft u een woonhuisverzekering nodig. Gaat u samen een auto gebruiken? Kijk dan in uw verzekeringsvoorwaarden na of hier specifieke regels voor gelden. Heeft u allebei een rechtsbijstandverzekering en/of een aansprakelijkheidsverzekering? Dan kan het voordelig zijn om voortaan samen één polis te gebruiken. Vraag uw adviseur naar de mogelijkheden. Wilt u uw partner verzorgd achterlaten na uw overlijden? Dan kunt u overwegen om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.
5. Als u bij uw zoon of dochter gaat inwonen
Gaat u bij uw zoon of dochter wonen, bijvoorbeeld in een kangoeroewoning? Ook dat heeft gevolgen voor uw verzekeringen. Kijk in ieder geval goed naar de woonverzekeringen. Heeft u twee voordeuren maar woont u op hetzelfde adres? Of heeft u twee huisnummers? In beide situaties is het verstandig om uw verzekeringen na te kijken. Vraag uw adviseur wat in uw geval nodig is.
6. Overlijden
Na een overlijden moet de langstlevende alle polissen aanpassen en de overleden partner als verzekerde laten uitschrijven. Bij de autoverzekering ligt het ingewikkelder als de auto op naam van de overleden partner staat. U moet de auto dan eerst overschrijven op uw eigen naam voordat u de verzekering kunt overschrijven. De schadevrije jaren kunt u meestal zonder problemen naar uzelf laten overdragen. Heeft u een overlijdensrisicoverzekering die is bedoeld om uw partner een uitkering na te laten bij uw overlijden? Dan kunt u deze verzekering opzeggen.