Wonen zoals u dat wilt
Sinds enkele jaren kunt u een dynamisch energiecontract afsluiten. Als u zo'n contract heeft, worden de gasprijzen dagelijks aangepast en de stroomtarieven veranderen zelfs ieder uur. Sommige mensen kiezen hiervoor, omdat ze hopen dat ze dan minder geld kwijt zijn aan energie dan met een vast of variabel contract. Dat kan een voordeel zijn, maar er zijn ook nadelen aan steeds wisselende prijzen. De antwoorden op 6 veelgestelde vragen.
Een dynamisch energiecontract is een energiecontract waarbij de gas- en stroomtarieven per dag of per uur veranderen. Dat is een verschil met een variabel contract, waarbij de prijzen maar een paar keer per jaar worden aangepast. Bij een vast contract staan de prijzen voor langere tijd vast.
Bij een dynamisch energiecontract wordt de prijs bepaald aan de hand van vraag en aanbod. Is er veel vraag en weinig aanbod, dan stijgt de prijs. Is er weinig vraag en veel aanbod, dan gaan de prijzen naar beneden. Als de zon schijnt en als het hard waait, kan de stroomprijs zelfs negatief worden. U krijgt dan geld als u stroom verbruikt. De gasprijs wordt één keer per dag vastgesteld, de stroomprijs ieder uur. Als u een dynamisch energiecontract heeft, betaalt u deze marktprijzen plus een vergoeding voor het energiebedrijf. Daarnaast betaalt u dezelfde aanvullende kosten als bij een vast of variabel energiecontract. Denk aan netbeheerkosten en overheidsheffingen.
De afgelopen jaren was de gemiddelde prijs van een dynamische energiecontract vaak lager dan de gemiddelde prijs van een vast of variabel contract, volgens de Consumentenbond. Heeft u een contract met vaste prijzen voor een bepaalde tijd? Dan betaalt u een opslag voor de zekerheid dat de prijzen in die periode gelijk blijven. Bij een dynamisch energiecontract hoeft u die opslag niet te betalen. Daardoor kan een dynamisch energiecontract goedkoper zijn.
Met een dynamisch energiecontract heeft u voor een deel zelf invloed op de kosten. Als u een elektrische auto heeft, kunt u deze opladen in de uren dat de stroomprijs het laagst is. Of u kunt dan de vaatwasser en de wasmachine aanzetten. Om te profiteren van dit voordeel, moet u de stroomprijs de hele dag in de gaten houden.
Ja. Als energieprijzen stijgen, gaan dynamische tarieven direct mee omhoog. Die stijging voelt u meteen in uw portemonnee. Er geldt ook geen maximumprijs, alleen het tijdelijke prijsplafond (2023). In een onzekere markt kan de prijs dus alle kanten uitgaan. De energierekening zal iedere maand anders zijn. Bovendien heeft u een slimme meter nodig. Alleen daarmee kan het energiebedrijf zien hoeveel stroom u in een bepaald uur heeft gebruikt.
Als u zonnepanelen heeft, wekt u zelf stroom op. Deze opgewekte stroom wordt verrekend met de stroom die u afneemt. Dat heet salderen. Bij een dynamisch contract gebeurt dit per uur. De afrekening gebeurt één keer per jaar. Wekt u meer stroom op dan u verbruikt, dan krijgt u hiervoor een vergoeding van uw energiebedrijf. Ook deze vergoeding verandert elk uur.
Op zonnige dagen met veel wind kan de stroomprijs negatief zijn. U gaat dan betalen als u zonnestroom levert. Op zo'n moment is het verstandig alle stroom zelf te gebruiken, bijvoorbeeld door een elektrische auto op te laden en/of apparaten aan te zetten. U kunt de zonnepanelen ook tijdelijk uitschakelen, maar doet dat NOOIT zomaar. Neem contact op met de installateur over hoe u dat het beste kan doen. De procedure verschilt per installatie.
Vanaf 1 januari 2023 is het prijsplafond ingevoerd. Voor de eerste 1200 kubieke meter gas per jaar betaalt u maximaal 1,45 euro per kubieke meter. Voor de eerste 2900 kilowattuur (kWh) stroom per jaar, betaalt u niet meer dan 40 cent per kWh. Bij een dynamisch contract wordt dit maximale verbruik per jaar omgerekend naar een maximum verbruik per maand. Verbruikt u niet meer dan dit maximum en heeft u een dynamisch contract? Dan betaalt u niet meer voor uw energie dan de bedragen die bij het prijsplafond horen. Uw energiebedrijf kan u hier meer over vertellen.
Dat hangt af van het energiebedrijf. Er zijn verschillende aanbieders van dynamische contracten. U vindt ze bijvoorbeeld via energievergelijkers op internet of via de zoekfunctie.