Wonen zoals u dat wilt
Er is veel meer vraag naar huizen dan dat er huizen te koop worden aangeboden. Voor veel mensen die op zoek zijn naar een nieuwe woning is het daardoor lastig om een huis te kopen. Om meer kans te maken op een woning, bieden ze een hoger bedrag dan de vraagprijs. Dat heet overbieden. Dit is wat u moet weten.
Meer bieden dan de vraagprijs komt inmiddels in het hele land voor. Het aantal woningen dat boven de vraagprijs wordt verkocht, loopt snel op en dat geldt ook voor de bedragen waarmee wordt overboden.
Als u gaat bieden op een huis, moet u eerst de waarde van de woning inschatten. Bij het WOZ-waardeloket kunt u de WOZ-waarde opzoeken. Dit is gratis. Bij het Kadaster kunt u een overzicht van koopsommen binnen een postcodegebied opvragen. Dat kost een paar euro. Houd er rekening mee dat huizen tegenwoordig vaak boven de getaxeerde waarde worden verkocht.
De vraag of overbieden slim is, is niet eenvoudig met ja of nee te beantwoorden. Het hangt af van uw persoonlijke situatie. Het risico bestaat dat u het te veel betaalde geld niet terugkrijgt als u over een aantal jaar besluit het huis weer te verkopen en de prijzen misschien weer gedaald zijn. Uw besluit om wel of niet te overbieden, kan afhankelijk zijn van de vraag of u eigen geld heeft dat u hiervoor wilt gebruiken. Starters lopen extra risico omdat ze meestal een groter deel van de aankoopprijs moeten lenen. Als u meer eigen geld heeft omdat u een ander huis verkoopt, loopt u minder risico.
De bank financiert tot maximaal 100 procent van de waarde van de woning. Als u meer biedt dan de vraagprijs, loopt u het risico dat de koopprijs hoger is dan de taxatiewaarde. Het deel boven de taxatiewaarde, plus de bijkomende kosten, kunt u niet financieren met een hypotheek. Voor dit deel heeft u eigen geld nodig. De taxatiewaarde wordt bepaald door een taxateur die is ingeschreven in het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT). Het taxatierapport moet goedgekeurd zijn door het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI).
Na het tekenen van de koopovereenkomst heeft u altijd drie dagen bedenktijd. Binnen die drie dagen kunt u de koopovereenkomst zonder dat u hiervoor een reden opgeeft, ongedaan maken. Daarnaast kunt u ontbindende voorwaarden in het contract opnemen. Als u daar een beroep op doet, kunt u in bepaalde situaties nog onder de koop uit. De belangrijkste ontbindende voorwaarde die vaak wordt opgenomen is dat het u lukt om het huis te financieren. Lukt het u niet om een hypotheek te krijgen van de bank, dan mag u de koopovereenkomst ontbinden. U kunt ook afspreken dat u eerst een bouwkundige keuring laat doen. Als daar gebreken uit komen met herstelkosten boven een bepaald bedrag, mag u het koopcontract ook ontbinden.
Er zijn kopers die een bod doen zonder ontbindende voorwaarden. Ze hopen dat ze daardoor meer kans maken om het huis te kunnen kopen. Daar zitten risico’s aan. Als het niet lukt om de woning te betalen, moet u in dat geval een boete van tien procent betalen aan de verkoper.
Bij kopen op inschrijving doen de mensen die een huis willen kopen een bod met een online formulier. De makelaar en de verkoper krijgen een overzicht van de biedingen en kiezen een koper. Als de verkoop definitief rond is, kunnen de andere bieders zien wat het verschil was tussen hun bod en het winnende bod. Voor de mensen die meedoen met kopen op inschrijving is niet altijd duidelijk hoe het koopproces verloopt en welke regels daarbij gelden. Ze krijgen soms het idee dat er een spelletje met ze gespeeld wordt. De overheid wil daarom het proces verbeteren. Eind 2021 is een branchevereniging van makelaars begonnen met online bieden. Hierbij is ook ‘open bieden’ mogelijk. Daarbij ziet u de bedragen die anderen hebben geboden. Het huis wordt niet altijd verkocht aan de hoogste bieder. Het maakt ook uit welke voorwaarden een koper stelt.
U kunt zonder of met een aankoopmakelaar een huis kopen. U maakt zelf deze keuze. Een aankoopmakelaar kan handig zijn bij het vinden en kopen van een huis. Een aankoopmakelaar kent de woningmarkt in de omgeving goed en weet wat er te koop is. Zeker in een gewilde regio kan dat een voordeel zijn. Met een aankoopmakelaar heeft u een expert aan uw kant die met een deskundig oog naar de woningen kijkt. Dat kan ook handig zijn in het contact met de makelaar van de verkoper. Een aankoopmakelaar bespaart u tijd, energie en regelwerk. Daar betaalt u wel voor. Heeft u zelf veel ervaring en ziet u er niet tegenop om veel zelf te doen, dan kunt u ook een woning kopen zonder aankoopmakelaar. U kunt ook alleen voor bepaalde taken een aankoopmakelaar inschakelen. U kunt bijvoorbeeld zelf woningen zoeken. Heeft u een huis gevonden dan kunt u een makelaar vragen om mee te gaan bij de bezichtiging. De makelaar kan ook voor u onderhandelen over de koopprijs en u begeleiden bij de koop.