6 vragen over stijgende rente

Langzaam maar zeker gaat de rente omhoog. Dat betekent dat sparen meer gaat opleveren en dat geld lenen duurder wordt. Zes vragen over de hogere rente en de gevolgen voor uw portemonnee.

1.Wat gebeurt er met de spaarrente?

De spaarrente is sinds december 2022 weer aan het stijgen. Ook voor 2023 wordt een stijging verwacht. Het geld dat u op een spaarrekening zet, gaat dus meer opleveren.

2. Moet ik mijn spaargeld lang vastzetten?

Als u spaart, kunt u kiezen tussen een vrij opneembare spaarrekening en een spaardeposito. Van een vrij opneembare spaarrekening kunt u uw spaargeld op ieder moment opnemen. Op een spaardeposito staat uw spaargeld voor langere tijd vast. Voor beide manieren van sparen stijgt de rente. De rente die u krijgt op een spaardeposito is bijna altijd hoger. Daar staat tegenover dat u langere tijd niet bij uw geld kunt, bijvoorbeeld twee, vijf of tien jaar. In die periode blijft het rentepercentage gelijk. Meestal is het rentepercentage hoger als u het geld langer vastzet.

3. Welke andere manieren zijn er om geld opzij te zetten?

Als u een goede buffer heeft en daarnaast geld overhoudt, dan kunt u overwegen om te gaan beleggen. Als u een eigen woning heeft, kunt u geld dat u overhoudt ook gebruiken om uw huis te verbeteren of te verduurzamen of om uw hypotheek af te lossen. Als u pensioen opbouwt, kunt u het geld ook gebruiken om uw pensioen aan te vullen. Lees ook deze tips om meer uit uw geld te halen.

4. Wat gebeurt er met mijn hypotheek als de rente omhoog gaat?

Dat ligt eraan hoelang uw rentevaste periode nog duurt. Als uw hypotheekrente nog voor lange tijd vaststaat, bijvoorbeeld tien jaar, dan verandert er in die periode niets aan uw hypotheekrente. Maar als uw rentevaste periode bijna afloopt, kunt u met de hogere rente te maken krijgen.

Is de rentevaste periode van uw hypotheek bijna afgelopen? Dan kunt u uw hypotheek verlengen en de rente vastzetten op het percentage dat nu geldt. U heeft dan weer langere tijd zekerheid over uw woonlasten.

Is uw rentevaste periode nog niet afgelopen, maar wilt u niet het risico lopen dat de rente nog verder stijgt? Dan kunt u uw hypotheek oversluiten. Dat heeft voordelen en nadelen. Als u tijdens de rentevaste periode uw lening opzegt, dan berekent de bank een vergoedingsrente. De hoogte van de vergoedingsrente hangt af van het renteverschil en de resterende looptijd. Oversluiten bij uw eigen bank is meestal goedkoper dan naar een andere bank gaan, omdat u bij de nieuwe bank allerlei kosten betaalt. Als u overweegt uw hypotheek over te sluiten, kunt u het beste een afspraak maken met een hypotheekadviseur.

5. Wat betekent de hogere rente voor mijn pensioen?

Pensioenfondsen berekenen doorlopend hoeveel geld ze in kas moeten hebben om alle deelnemers in de toekomst een pensioen te kunnen geven. Toen de rente heel laag was, groeide het geld in de 'pensioenpot' heel langzaam. Daardoor hadden veel pensioenfondsen moeite om de pensioenen op hetzelfde niveau te houden. Nu de rente stijgt, groeit de 'pensioenpot' sneller. Daardoor ontstaat ruimte om de pensioenpremies te verlagen of de pensioenen te verhogen.

6. Wat is het gevolg voor mijn lijfrente?

Bouwt u zelf een pensioen op via een lijfrenteverzekering of bankspaarrekening? Dan moet u op de afgesproken einddatum het opgebouwde kapitaal omzetten in een pensioenuitkering. Hoe hoger de rente is op dat moment, hoe hoger uw pensioenuitkering. De afgelopen jaren waren de uitkeringen erg laag. Nu de rente weer aan het stijgen is, kunt u een hogere uitkering kopen. Als u de uitkering nog niet nodig heeft, kunt u ook wachten met het kopen van een uitkering en hopen dat de rente verder stijgt. Hoe lang u mag wachten, ligt aan het moment waarop u de verzekering of bankspaarrekening heeft afgesloten. Dit kan tot maximaal vijf jaar nadat u de AOW-leeftijd heeft bereikt.