7 eenvoudige maatregelen voor een lagere energierekening

U hoeft niet altijd grote investeringen te doen om energie en geld te besparen. Ook met kleine, eenvoudige maatregelen kunt u de energierekening verlagen. Deze maatregelen leveren al snel geld op.

1. Vervang gloeilampen door ledlampen

Gloeilampen en halogeenlampen worden niet meer gemaakt omdat ze te veel stroom verbruiken. Ledlampen zijn veel zuiniger, terwijl ze net zo goed licht geven. U kunt nu ook ledlampen kopen die gezellig, warm licht geven en die u ook kunt dimmen. Op de verpakking kunt u zien hoe warm het licht is dat de lamp geeft. Dat kunt u zien aan het getal met daarachter de letter K (van Kelvin). De meeste ledlampen zijn 2700K. Dat is vergelijkbaar met de warmte van het licht van een gloeilamp. Hoe minder Kelvin, hoe warmer het licht. Omdat ledlampen erg zuinig zijn, kunt u geld besparen door gloeilampen en halogeenlampen te vervangen, ook als ze nog niet kapot zijn. Het jaarlijkse stroomverbruik van een ledlamp van 4,5 Watt is 50 cent. Een gloeilamp van 40 Watt geeft net zoveel licht en kost 5 euro per jaar aan stroom. Een verschil van 4,50 euro. Vermenigvuldig dat met het aantal lampen in uw huis en u weet hoeveel geld u kunt besparen op de energierekening. Vervang de lampen die het vaakst branden het eerst. Een ledlamp van 4,5 Watt kost enkele euro's. Wilt u weten met welke ledlamp u een gloeilamp het beste kunt vervangen? Op de website van de Consumentenbond vindt u een overzicht van de lichtopbrengst van gloeilampen. Kies een ledlamp met ongeveer dezelfde lichtopbrengst. Laat lampen niet onnodig branden in een ruimte waar u niet bent. Ook daarmee kunt u energie besparen.

2. Breng radiatorfolie aan

Radiatorfolie is een dunne folie die u tegen de buitenmuur achter de radiator plakt. Hierdoor blijft de warmte binnen en bespaart u energiekosten. Radiatorfolie is te koop bij de bouwmarkt. Als u voor alle radiatoren in huis folie koopt, kost dat gemiddeld 20 euro. De besparing kan oplopen tot 30 euro per jaar. U kunt radiatorfolie gemakkelijk zelf aanbrengen, bijvoorbeeld door het met magneetjes of tape op de achterkant van de radiator te plakken. Er zijn nog veel meer manieren om te voorkomen dat warmte uit uw huis ontsnapt, bijvoorbeeld door tochtstrips. Lees hier meer over energiezuinig wonen.

3. Doe de verwarming een uur eerder uit

Een goed geïsoleerd huis koelt langzaam af. Daar kunt u gebruik van maken door een uur voordat u naar bed gaat de verwarming lager te zetten. U merkt er weinig van en het bespaart zo'n 20 euro per jaar. U kunt op meer manieren geld besparen door zuiniger te stoken. Sluit in het stookseizoen alle deuren in huis en verwarm alleen de kamers waar u veel bent. Dat bespaart gemiddeld 250 euro per jaar. U kunt ook de thermostaat een graad lager zetten dan u gewend bent. Dat bespaart 100 euro. Als u in beweging bent, is 19 graden vaak warm genoeg. Een trui of vest aantrekken helpt ook. Gaat u overdag weg, zet dan de thermostaat op 15 graden. Ook kunt u de verwarming in de slaapkamer uitzetten. Dat bespaart 80 euro per jaar. Vindt u het te koud, dan kunt u met een kruik of elektrische deken het bed opwarmen.

4. Was zuiniger

Veel mensen hebben een zuinige wasmachine, maar weten niet hoe ze zuinig kunnen wassen. Voor normale was is het eco-progamma de zuinigste oplossing. Daarmee gebruikt u een kwart minder energie. Wasgoed dat niet zo vuil is kunt u op 30 graden wassen. Dat is veel zuiniger dan wassen op 60 graden. Was altijd met een volle trommel. U hoeft dan minder vaak te wassen en per kilo wasgoed verbruikt u minder energie. Gebruikt u een droger, centrifugeer dan altijd op de hoogste stand. Nog zuiniger is het natuurlijk om de was buiten aan de lijn of binnen te drogen. U kunt daarmee 23 tot 77 euro per jaar besparen, afhankelijk van uw type droger.

5. Voorkom sluipverbruik

Sommige apparaten verbruiken ook energie als ze op stand-by of 'uit' staan. Een deel van die apparaten werkt niet zonder stand-by, zoals de cv-ketel en de deurbel. Andere apparaten kunt u gewoon uitzetten om energieverbruik te voorkomen. Nieuwe apparaten verbruiken minder energie in ruststand dan oude apparaten. Apparaten met een uitknop kunt u uitzetten in plaats van op stand-by. Is dat niet mogelijk, dan kunt u de stekker eruit trekken als u het apparaat een tijdje niet gebruikt. Heeft u enkele apparaten bij elkaar, zoals computer, beeldscherm en printer? Of een tv en een dvd-speler? Dan kunt u een stekkerdoos gebruiken met een aan/uit-schakelaar. Dan zet u alles in een keer uit. De Consumentenbond schat de gemiddelde besparing op 75 euro per jaar als u alle elektrische apparaten echt uitzet. Wilt u weten hoeveel stroom een apparaat verbruikt op stand-by? Koop dan voor 10 à 15 euro een energiemeter bij de bouwmarkt of elektronicazaak. Heeft u een apparaat met een hoog verbruik dat u niet kunt uitzetten? Dan kunt u het beter vervangen door een nieuw exemplaar.

6. Douche met minder water

Heeft u al een waterbesparende douchekop of spaardouche? Daarmee gebruikt u ongemerkt tot 20 procent minder water. Tegelijkertijd bespaart u energie, omdat het water dat u bespaart ook niet hoeft te worden opgewarmd. Zo kunt u in totaal 45 euro per jaar besparen. Weet u niet zeker of u al een spaardouche heeft? Laat het water van de douche dan een minuut lang in een emmer stromen. Als er 7 liter of meer in de emmer zit, kunt u met een nieuwe douchekop geld besparen. Een waterbesparende douchekop kunt u zelf kopen, bijvoorbeeld bij de bouwmarkt.

7. Vervang uw koelkast door een zuiniger exemplaar

Deze tip kost wel wat geld, maar dat verdient u uiteindelijk wel terug. Een moderne koelkast met energielabel A+++ verbruikt veel minder energie dan een oude koelkast. Een model A+ bijvoorbeeld heeft meer dan twee keer zoveel stroom nodig dan een A+++ koelkast. Oudere koelkasten met een lager energielabel gebruiken nog meer energie. Volgens Milieu Centraal is het bijna altijd verstandig een oudere koelkast te vervangen door een nieuw, zuinig exemplaar. Een A+++ koelvriescombinatie verbruikt 36 euro aan stroom per jaar, een tafelmodel A+++ verbruikt 18 euro. Vervangt u een koelvriescombinatie van 15 jaar oud, dan bespaart u 50 euro (220 kWh) per jaar. Een 25 jaar oude koelkast vervangen levert 80 euro (340 kWh) besparing per jaar op. Een zeer zuinige koelvriescombinatie is te koop vanaf 600 euro. Ook bij andere elektrische apparaten is het goed om op het energielabel te letten.

Nog meer ideeën

Bent u benieuwd wat u nog meer kan doen? Op de website Iedereen doet wat kunt u nog meer ideeën vinden en een test doen om uw mogelijkheden om energie te besparen te ontdekken.