7 tips om geld te besparen op uw verzekeringen

Wanneer heeft u voor het laatst naar uw verzekeringen gekeken? De kans is groot dat dat alweer een tijdje geleden is. Toch is het verstandig om af en toe na te kijken of uw verzekeringen nog wel bij u passen. Misschien kunt u daarmee besparen op de premie. Neem dus even de tijd en ontdek hoe slim u verzekerd bent.

1. Dubbele verzekering

Heeft u een doorlopende reisverzekering én een zorgverzekering met een dekking voor zorg in het buitenland? Dan bent u misschien dubbel verzekerd. U betaalt in dat geval extra premie, terwijl daar geen extra vergoeding tegenover staat. Dat is zonde van het geld. Hetzelfde kan gebeuren met pechhulp. Dat kan verzekerd zijn in de reisverzekering en de autoverzekering, maar ook via een speciale pechhulpservice. Het is slim om dat na te kijken om te voorkomen dat u dubbel verzekerd bent.

Als u al uw verzekeringen onderbrengt bij één verzekeraar, vermijdt u het risico op dubbele dekkingen. De verzekeringen sluiten dan goed op elkaar aan.

2. Uitvaartverzekering naast een overlijdensrisicoverzekering

Een uitvaartverzekering en een overlijdensrisicoverzekering hebben geen dubbele dekkingen. De uitvaartverzekering is alleen bedoeld voor het betalen van de uitvaart. De overlijdensrisicoverzekering is bedoeld voor het verzorgd achterlaten van een partner of andere nabestaande. Als u overlijdt tijdens de looptijd van de verzekering, krijgt uw nabestaande geld om bijvoorbeeld de vaste lasten mee te kunnen betalen. Het kan dus verstandig zijn om beide verzekeringen te hebben.

3. Zonnepanelen verzekeren

Heeft u zonnepanelen op uw dak? Deze zijn in veel gevallen verzekerd in uw opstalverzekering. Het is verstandig om dat na te kijken. Zonnepanelen zorgen ervoor dat de waarde van uw huis stijgt. Misschien moet het bedrag waarvoor u bent verzekerd worden verhoogd. Bij de woonhuisverzekering van Interpolis zijn de zonnepanelen automatisch meeverzekerd.

4. Telefoon verzekeren

Voor een nieuwe telefoon kunt u vaak een losse verzekering afsluiten, maar dat is lang niet altijd nodig. Een telefoon valt vaak onder een verzekering die u al heeft. Als uw telefoon uit uw huis wordt gestolen of thuis schade oploopt, kan dit onder de dekking van uw inboedelverzekering vallen. Dit kunt u nakijken in de voorwaarden van uw inboedelpolis. Er kan een maximum vergoeding en/of een eigen risico gelden voor telefoons en andere apparatuur. Als u op vakantie bent, kan de telefoon onder de reisverzekering vallen. Voor schade buitenshuis kunt u soms een speciale verzekering afsluiten, een soort uitbreiding op uw inboedelverzekering. Die geldt ook voor andere kostbare bezittingen die u vaak meeneemt binnen Nederland, bijvoorbeeld een laptop, koptelefoon of zonnebril.

5. Eigen risico voor de autoverzekering

Wilt u besparen op de premie voor uw autoverzekering? Dan kunt u misschien een eigen risico afsluiten. Als u dan schade heeft, moet u de kosten van het eigen risico zelf betalen. In ruil daarvoor betaalt u een lagere premie. Kies alleen voor een eigen risico als u genoeg geld achter de hand heeft om de schade te kunnen betalen.

6. Doorlopende of kortlopende reisverzekering

Gaat u meerdere keren per jaar op vakantie of maakt u naast uw vakantie vaak korte uitstapjes met één of meer overnachtingen? Dan is het vaak voordelig om een doorlopende reisverzekering af te sluiten, die het hele jaar geldig is. Een doorlopende reisverzekering vergoedt niet alleen de schade op vakantie, maar ook tijdens weekendjes weg en dagtrips naar het buitenland. Gaat u niet zo vaak weg? Dan is een kortlopende reisverzekering per vakantiereis goedkoper.

7. Controleer uw verzekeringen één keer per jaar

Het is slim om regelmatig stil te staan bij uw verzekeringen. Kies daarvoor een vast moment in het jaar. Het eind van het jaar is heel geschikt, omdat u dan ook naar uw zorgverzekering moet kijken als u die eventueel wilt aanpassen. Maar er kunnen ook in de loop van het jaar redenen zijn waarom een aanpassing van uw verzekering nodig is, bijvoorbeeld als uw kinderen het huis uitgaan, als u verhuist of als er iemand bij u intrekt.