Wonen zoals u dat wilt
Heeft u geen idee hoeveel geld er iedere maand binnenkomt en hoeveel u uitgeeft? Heeft u weleens te weinig geld om een rekening te betalen? Heeft u graag wat geld achter de hand voor onverwachte uitgaven, maar weet u niet hoe u dat moet regelen? Deze tips helpen.
Een financieel gezond leven leiden heeft niet zoveel te maken met een hoog inkomen. Het is vooral belangrijk dat uw inkomsten en uitgaven bij elkaar passen. Als u een goed overzicht heeft over uw inkomsten en uitgaven, is het makkelijker om uw geldzaken onder controle te houden en te besparen op uw uitgaven. Zo kunt u misschien ook sparen voor een reservepotje. Met deze tips zet u stappen naar een financieel gezonder leven.
Het is makkelijker om inzicht te krijgen in uw geldaken als u een manier kiest die bij u past. Misschien vindt u het prettig om al uw inkomsten en uitgaven in een kasboekje te noteren. Als u handig bent met Excel of een ander programma, dan vindt u het misschien prettiger om op de computer alles bij te houden. Ook de app van uw bank is een handig hulpmiddel bij uw geldzaken. Het maakt niet uit welke manier u kiest, als u maar een goed overzicht heeft.
Wilt u niet meer dan een bepaald bedrag uitgeven aan bepaalde kostenposten? Dan kunt u hiervoor een budget bepalen. U bepaalt bijvoorbeeld dat u per maand 50 euro uitgeeft aan ‘uitjes’. U moet dan wel goed bijhouden hoeveel u die maand heeft uitgegeven aan die kostenpost. U kunt dat doen door iedere uitgave te noteren in uw eigen kasboek óf u kunt het bijhouden in de app van uw bank. In de Rabo App bijvoorbeeld kunt u met de functie ‘Inzicht’ uw bij- en afschrijvingen automatisch indelen in categorieën. Met de functie Rabo Budgets kunt u een maandbudget bepalen voor al uw categorieën. De app houdt automatisch bij of u binnen uw budget blijft.
Komt u geld tekort aan het eind van de maand of wilt u graag (meer) geld overhouden om te kunnen sparen? Als u goed inzicht heeft in uw geldzaken, kunt u makkelijker zien waar er kansen liggen om te besparen. Misschien geeft u aan sommige kostenposten meer geld uit dan u dacht, bijvoorbeeld aan abonnementen of aan eten en drinken buiten de deur. Misschien kunt u ook besparen op de volgende kostenposten.
Is het gelukt om aan het einde van de maand geld over te houden? Dan kunt u dit geld opzijzetten voor een bepaald doel. Het helpt om één of meer spaardoelen te kiezen en daar een bedrag aan te koppelen. Dat maakt het makkelijker om door te sparen tot u het doel heeft bereikt. U kunt bijvoorbeeld sparen voor een buffer, voor een nieuwe e-bike of voor een verbouwing.
Heeft u een bankrekening waarbij u gratis online spaarpotjes kunt openen? Deze kunt u goed gebruiken voor uw spaardoelen. U kunt de spaarpotjes zelf een naam geven en vaak ook een eigen plaatje. U kunt automatisch geld naar uw spaarpotje overmaken, zodat uw spaarpotje aangroeit zonder dat u er moeite voor hoeft te doen.
Het kost tijd om inzicht te houden in uw geldzaken. Daarom is het goed om iedere week een geldmoment in te plannen. Bekijk uw inkomsten en uitgaven in de app van de bank of in internetbankieren. Zo ziet u of er onverwachte afschrijvingen zijn en kunt u controleren of alles klopt. Als u te weinig geld op uw betaalrekening heeft om alle rekeningen te betalen, kunt u misschien geld overschrijven van uw spaarrekening naar uw betaalrekening. Heeft u een meevaller, dan kunt u het extraatje op uw spaarrekening zetten.
Wilt u meer weten over een financieel gezonder leven? De Wegwijzer van Rabobank geeft u concrete tips en adviezen. Eerst beantwoordt u een paar vragen over uw financiën. Aan de hand van uw antwoorden krijgt u advies over welke stap u kunt zetten naar een financieel gezonder leven.