8 momenten om naar uw hypotheek te kijken

Een hypotheek sluit u af voor een lange periode. Vaak is de looptijd wel 30 jaar. In die tijd kan er veel veranderen in uw leven, zoals uw gezinssituatie, uw inkomen en uw woonwensen. Controleer daarom op deze 8 momenten of uw hypotheek nog wel bij u past.

1. Renteverlaging

De hypotheekrente is laag. Als uw rente al lange tijd vaststaat, is de kans groot dat u méér rente betaalt dan mensen die nu een hypotheek afsluiten. Misschien is het daarom gunstig om uw hypotheek over te sluiten. Dan betaalt u minder rente en gaan uw woonlasten omlaag. Maar oversluiten is niet altijd gunstig. Het hangt onder andere af van de hypotheekvorm en de looptijd.

2. Rentevaste periode loopt af

Een hypotheek heeft een rentevaste periode van bijvoorbeeld 10 of 20 jaar. Als het einde van de rentevaste periode eraan komt, moet u nieuwe afspraken maken over de rente. Ook mag u aan het einde van de rentevaste periode uw hypotheek boetevrij aflossen.

3. Einde van de looptijd

Misschien heeft u uw hypotheek nog niet (helemaal) afgelost aan het einde van de looptijd. Bij de Rabobank loopt uw aflossingsvrije hypotheek gewoon door. Maar het is wel belangrijk om te kijken wat dit financieel betekent. Kunt u uw woonlasten straks nog betalen? Ook als u met pensioen bent en een lager inkomen heeft? En ook als u geen hypotheekrente meer kunt aftrekken? Dat mag sinds 2001 maximaal 30 jaar. Dus als u toen al hypotheekrente aftrok, mag dat in 2030 voor het laatst.

4. Verbouwing

Wilt u uw huis comfortabeler maken, zodat u zo lang mogelijk in uw eigen huis kunt blijven wonen? Ook dat is een moment om naar uw hypotheek te kijken. Als uw huis meer waard is dan uw hypotheek, heeft u overwaarde. Misschien kunt u daarmee een verbouwing financieren. Hetzelfde geldt als u uw huis wilt verduurzamen, bijvoorbeeld door het beter te isoleren.

5. Verhuizen

Als u gaat verhuizen, kunt u uw hypotheek meeverhuizen naar uw nieuwe huis. Dat betekent dat dezelfde voorwaarden en renteafspraken blijven gelden. Maar u kunt bij een verhuizing ook een nieuwe hypotheek afsluiten. Omdat de hypotheekrente nu erg laag is, is dat vaak de goedkoopste oplossing. Misschien verhuist u naar een kleinere en goedkopere woning. Dan gaat de overheid ervan uit dat u de overwaarde op uw oude huis gebruikt voor uw nieuwe huis. Over dat bedrag heeft u dan geen hypotheekrenteaftrek meer. Lees hierover meer op de website van de Belastingdienst.

6. Uw partner overlijdt

Vaak is aan een hypotheek een levensverzekering gekoppeld. Deze verzekering keert uit als de verzekerde overlijdt. De hypotheek wordt dan (gedeeltelijk) afgelost. Dat betekent dat  uw maandlasten omlaag gaan. Het is verstandig om op zo’n moment nog eens goed naar de hypotheek te kijken. Is dit nog steeds de beste hypotheekvorm nu uw situatie ingrijpend is veranderd?

7. U gaat scheiden

Als u samen met uw partner een eigen huis heeft, heeft een echtscheiding altijd gevolgen voor de hypotheek. Gaat u allebei verhuizen? Of blijft een van de twee partners in het huis wonen? Waarschijnlijk is er dan geld nodig om de andere partner uit te kopen. En kan de partner die in het huis blijft wonen met één inkomen de woonlasten betalen? Allemaal vragen waarbij u een goed advies nodig heeft.

8. Uw inkomen daalt

De meeste mensen hebben na hun pensionering een lager inkomen. Het is verstandig om daar vóór die tijd al bij stil te staan. Misschien wordt het straks lastig om uw woonlasten te blijven betalen. Na uw pensioen verandert ook het belastingtarief waarvoor u de hypotheekrente kunt aftrekken. Misschien valt uw hypotheekrenteaftrek in 2031 wel helemaal weg, omdat u bij een hypotheek die in 2001 al bestond maximaal 30 jaar recht heeft op aftrek. Laat u hierover goed adviseren.

Praat eens met een hypotheekadviseur

De hypotheek versneld aflossen, nieuwe afspraken maken over de hypotheekvorm of over de rente, er is vaak meer mogelijk dan u denkt. Een hypotheekadviseur kan bijvoorbeeld nagaan of uw huidige hypotheekvorm nog wel bij uw situatie past. Of een berekening maken om te zien of oversluiten voor u financieel aantrekkelijk is.