Veel mensen vinden het moeilijk om over geld te praten of schamen zich over hun financiële situatie, vooral als er problemen zijn of als ze zich zorgen maken. Toch is het juist dan goed om met anderen na te denken over mogelijke oplossingen. Ook als u geen zorgen heeft, kan het fijn zijn om te praten over de financiële keuzes. Heeft u het wel eens gehad over deze onderwerpen?
1. Woonwensen voor later
Hoe wilt u later wonen? Wilt u een fijne gelijkvloerse woning in de buurt van uw kinderen? Of wilt u samen met leeftijdgenoten wonen? Of wilt u uw eigen woning verbouwen, zodat u er met nog meer plezier kunt blijven wonen? Misschien kan er wel meer dan u denkt. Of u de keuze kunt maken die u wilt, hangt ook af van uw financiële mogelijkheden. Misschien heeft u een eigen huis met overwaarde, waarmee u geld vrij kunt maken. Maar er kunnen ook andere oplossingen zijn. Daarvoor is het belangrijk dat u ideeën opdoet. Anderen kunnen u daarbij helpen.
U kunt bijvoorbeeld praten over uw woonwensen met uw kinderen. Het is fijn als ze weten wat voor u belangrijk is, zodat ze u kunnen steunen in uw keuze. U kunt er ook over praten met leeftijdgenoten. Wat zijn hun ideeën voor later? Welke woonvorm spreekt hun aan? En hoe denken zij over de kosten? Over het financieren van uw woonwensen kunt u natuurlijk ook praten met uw bank.
2. Geld overhouden voor zorg
Als u zorg nodig heeft, betaalt de zorgverzekering of de overheid mee. Zo kunt u bijvoorbeeld wijkverpleging inschakelen of een schoonmaakhulp. Voor deze vormen van zorg heeft u een indicatie nodig. U krijgt dan de zorg die u minimaal nodig heeft. Misschien heeft u hier niet voldoende aan of vindt u het prettig meer ondersteuning te krijgen. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld particuliere hulp inschakelen. Misschien denkt u dat u geen geld heeft om extra zorg te betalen of dat u geen behoefte heeft aan extra zorg. Of misschien heeft u hier nog helemaal niet over nagedacht. Het kan fijn zijn om hier eens over te praten, bijvoorbeeld met leeftijdgenoten. Krijgt u nu nog geen of weinig zorg, praat er dan eens over met mensen die wel zorg krijgen. Hun verhalen kunnen u helpen om uw mening te vormen over later. Misschien is het verstandig om nu vast geld te reserveren voor de zorg die u misschien later nodig heeft. Als u geld wilt reserveren voor zorg, kan het ook goed zijn om daarover te praten met uw kinderen. Als zij weten wat uw wensen zijn voor later, kunnen ze u helpen om die wensen uit te laten komen.
3. Geld schenken
Heeft u genoeg geld voor later? Wilt u een ander een plezier doen met geld dat u over heeft? Dan denkt u er misschien over na om te schenken. Het kan een goed gevoel geven om te zien dat uw zoon of dochter het geld goed gebruikt. U kunt ook geld schenken aan een goed doel. Vindt u het lastig om een goede keuze te maken? Dan helpt het vaak om uw gedachten uit te spreken en ideeën van anderen te horen.
U kunt over geld schenken praten met iemand die in dezelfde situatie zit, bijvoorbeeld een vriend, vriendin of familielid. Misschien hebben zij al geld geschonken of hebben ze zich verdiept in de mogelijkheden. Of misschien denken ze er net als u over na en kunt u elkaar helpen om uw gedachten op een rij te zetten. U kunt ook praten met een deskundige, bijvoorbeeld met een notaris of een adviseur van de bank. Die kan u bijvoorbeeld helpen om gebruik te maken van belastingvrijstellingen of om geld te schenken dat vastzit in een eigen huis.
4. Belasting besparen
Vindt u belastingzaken ingewikkeld? U bent niet de enige. Belastingregels voor aftrekbare zorgkosten en hypotheekrenteaftrek bijvoorbeeld zijn niet eenvoudig. Daardoor weet u misschien niet of u belasting kunt besparen. Belastingvrijstellingen en regels voor aftrekbare kosten zijn bedoeld om het betalen van belastingen eerlijker te verdelen. Het is dus goed om er gebruik van te maken, maar dan moet u wel weten wat er mogelijk is. Dat geldt ook voor de regels voor belastingvrij schenken en erven.
Over belastingzaken kunt u bijvoorbeeld praten met een belastingadviseur. Als u lid bent van een ouderenbond of vakbond, kunt u ook daar hulp krijgen. Of vraag eens aan familie of kennissen hoe zij hun belastingzaken regelen. Waar halen zij hun informatie vandaan? Zo kunt u op goede ideeën komen. Weet u zelf veel over belastingen? Misschien kunt u anderen dan een tip geven, bijvoorbeeld uw kinderen. Iedereen heeft met belastingen te maken, dus het is leerzaam om erover te praten.
5. Toeslagen ontvangen
Heeft u recht op zorgtoeslag? Misschien denkt u van niet, omdat u er vorig jaar ook geen recht op had. Maar als er iets is veranderd in uw situatie, bijvoorbeeld uw inkomen, kunt u er toch recht op hebben. Hetzelfde geldt voor huurtoeslag, als u in een sociale huurwoning woont. Het kan ook zijn dat u geen toeslag aanvraagt, omdat u vindt dat u die niet nodig heeft. Of omdat u denkt dat aanvragen moeilijk is. Toeslagen zijn er als steuntje in de rug voor mensen met een minder hoog inkomen. Dan is het jammer als u er geen gebruik van maakt.
Weet u eigenlijk wie er in uw omgeving toeslagen krijgen? Het kan erg nuttig zijn om daarover te praten. Misschien kan iemand in uw omgeving u helpen om toeslag aan te vragen. Of misschien kunt u een ander op een idee brengen.
6. Sparen voor later
Heeft u vroeger goed gespaard? Heeft u gezorgd voor een goed pensioen? Hoe dacht u daar vroeger over en hoe kijkt u er nu tegenaan? Misschien bent u blij dat u vroeger geld opzij heeft gezet of misschien vindt u nu dat u meer had moeten sparen. Dat zijn ervaringen waarmee u een ander misschien kunt helpen.
Praten over geld voor later is een goed onderwerp om het met uw kinderen over te hebben. Zij kunnen veel van u leren. U kunt hen bijvoorbeeld vertellen van welke financiële keuze u spijt heeft of over welke keuze u juist heel tevreden bent. Dat kan gaan over het afsluiten van een hypotheek, over uw pensioen en over sparen en beleggen.
7. Geldzaken digitaal regelen
Bent u goed met de computer? Weet u hoe u kunt bankieren op uw smartphone? Of heeft u vragen over digitaal bankieren? Vraagt u zich bijvoorbeeld af of het wel veilig is? Iedereen heeft in deze tijd te maken met zulke vragen. Het kan dus ook heel verstandig zijn om daar met anderen over te praten.
Als u vragen heeft over geldzaken regelen op de computer of smartphone, kunt u daar misschien met een zoon of dochter over praten. Misschien wil hij of zij u meer leren over internetbankieren en mobiel bankieren. Het kan ook zijn dat u het prettiger vindt om daar met leeftijdgenoten over te praten. Vraag gewoon eens aan familie of vrienden hoe zij hun bankzaken regelen. U kunt daar misschien veel van leren.
8. Geldzaken regelen als u het niet meer kunt
Kunt u uw geldzaken nu nog prima zelf regelen, maar maakt u zich weleens zorgen over later? Misschien regelt uw partner de geldzaken en vraagt u zich af hoe dat moet als u er alleen voor komt te staan. Of u vraagt zich af hoe u uw geld moet beheren als uw gezondheid achteruitgaat of als u gaat dementeren. Daar zijn oplossingen voor en het kan goed zijn om daarover te praten voordat het echt nodig is.
Als u een partner heeft, is het goed om in ieder geval met hem of haar hierover te praten. Het is belangrijk dat u allebei weet welke bankrekeningen er zijn, hoe uw financiën geregeld zijn en of u bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering heeft afgesloten. Ook is het goed om met elkaar te praten over wat uw wensen zijn als één van beiden niet meer in staat is zijn geldzaken te regelen. U kunt hier ook over praten met een zoon of dochter. Misschien wil hij of zij u nu of later helpen bij uw geldzaken.