Wonen zoals u dat wilt
Gaat u op reis naar een land met de euro? Daar betaalt u meestal net zo gemakkelijk met uw betaalpas als in Nederland. Gaat u naar een land met een andere munt? Dan zijn er een aantal zaken waar u op moet letten.
Het is altijd belangrijk uw pincode geheim te houden en als u uw code moet intoetsen ervoor te zorgen dat niemand kan meekijken. U kunt ook in het buitenland contactloos betalen. Dit kan handig zijn omdat u dan uw pincode niet nodig heeft. Uw pincode kan dus ook niet afgekeken worden. Controleer voor de zekerheid regelmatig uw bankrekening. Dat kunt u doen in de app voor mobiel bankieren op uw smartphone. Gebruik hiervoor geen openbaar netwerk. Dat kan onveilig zijn. Gebruik liever de internetbundel van uw telefoonabonnement. Het kan handig zijn om altijd contant geld bij u te hebben. Dan kunt u altijd betalen, ook als u de situatie niet vertrouwt.
Het kan handig zijn om een creditcard mee te nemen. Een betaalpas wordt in het buitenland niet overal geaccepteerd. Met een creditcard heeft u een extra mogelijkheid om in het buitenland te betalen en hoeft u niet op zoek naar een geldautomaat voor contant geld.
Een creditcard is vooral nuttig bij het reserveren van een hotel en het huren van een auto. Een hotel kan op een creditcard een bedrag reserveren voor de hotelrekening en een autoverhuurbedrijf kan een bedrag reserveren voor de borg. Ook voor grote aankopen is een creditcard handig, omdat de kaart vaak een gratis aankoopverzekering heeft.
In landen met de euro, is betalen met betaalpas en creditcard gratis. Als u de creditcard gebruikt in landen waar een andere muntsoort dan de euro wordt gebruikt, rekent de bank een opslag bovenop de wisselkoers. Deze opslag is bij de creditcard vaak hoger dan bij de betaalpas. Contant geld opnemen is met de creditcard ook duurder. De betaalpas is daarom meestal het gunstigste betaalmiddel.
Uw betaalpas staat standaard ingesteld op Europa. Dat betekent dat de pas buiten Europa niet werkt. Gaat u op reis buiten Europa, stel dan de betaalpas in op Wereld. Dat kan in de app van de bank of via internetbankieren. Voor iedere betaalpas moet u dit apart instellen.
Met een betaalpas kunt u per week een maximum bedrag betalen. Dat heet een limiet. In de app van de bank of via internetbankieren kunt u die limiet verhogen of verlagen. Op vakantie kan een hogere limiet handig zijn.
Ook voor contactloos betalen is er een limiet. Gaat u over die limiet heen, dan moet u de pincode invoeren. Ook deze limiet kunt u via de app van de bank of internetbankieren verhogen of verlagen.
Let op: betalen met buitenlands geld is duurder dan betalen met euro's in een euroland. Dat komt omdat u moet betalen voor het omwisselen van euro’s in een vreemde valuta. Als u contant geld opneemt, is dat meestal niet gratis. Dat maakt contant betalen duurder dan betalen met een betaalpas. Het is ook duurder om vaker kleinere bedragen op te nemen dan één keer een groot bedrag. Het nadeel van een groot bedrag is dat de schade bij verlies en diefstal veel groter is. Soms rekent de plaatselijke bank ook kosten. Dit staat in het scherm van de geldautomaat vermeld.
Betaalt u in een winkel, hotel of restaurant buiten de eurozone, dan kunt u de vraag krijgen of u de betaling in euro's of in lokale valuta wilt doen. Kies dan voor lokale valuta. U betaalt dan alleen kosten voor geld wisselen aan uw eigen bank in Nederland. Die kosten zijn bijna altijd lager dan de wisselkoers die een winkel, hotel of restaurant in rekening brengt.
U kunt buitenlands geld online bestellen bij GWK Travelex. U haalt de bestelling af bij een vestiging bij u in de buurt. Er zijn vestigingen op de grotere NS-stations en luchthavens. Buitenlands geld dat u na de vakantie overheeft, kunt u bij GWK Travelex weer omwisselen. Haal niet teveel contant geld, want voor geld wisselen in Nederland betaalt u meer dan voor pinnen in het buitenland.
Bewaar uw betaalpas en creditcard niet op dezelfde plaats. Als u op vakantie gaat met uw partner en u heeft een gezamenlijke rekening, neem dan allebei de betaalpas mee. Het voorkomt verlies of diefstal natuurlijk niet, maar u heeft dan wel meerdere mogelijkheden om te betalen.
Wordt uw betaalpas en/of creditcard gestolen? Blokkeer die dan direct, bijvoorbeeld in de app van de bank op uw smartphone. Heeft u geen smartphone of is die ook gestolen? Bel dan de alarmlijn van de bank. Zoek dat nummer thuis al op en neem het mee. Als u uw betaalpas terugvindt, kunt u de pas in de app van de bank meestal ook weer deblokkeren.
Bij de meeste banken kunt u noodgeld aanvragen als uw betaalpas en creditcard zijn gestolen en er geen andere manier is om aan geld te komen. U belt de alarmlijn van de bank, u geeft uw gegevens door en de bank maakt binnen enkele dagen geld over. Deze service is niet gratis. Voor het ophalen van het noodgeld heeft u een geldig legitimatiebewijs nodig. Noodgeld is niet in alle landen mogelijk.