9 handige online hulpjes voor wonen en geldzaken

Wanneer krijgt u AOW? Hoeveel kunt u lenen voor uw nieuwe huis? Hoe kunt u langer zelfstandig wonen? En hoeveel dagen is het nog tot uw verjaardag? Voor het antwoord op deze en heel veel andere vragen zijn er handige online hulpmiddelen. We zetten er 9 op een rij.

1 Wanneer krijg ik AOW?

Wilt u weten wat uw AOW-leeftijd is? Vul uw geboortedatum in en kijk wanneer u voor het eerst AOW gaat ontvangen.

Bereken uw AOW-leeftijd

2 Hoeveel bespaar ik met een nieuwe hypotheek?

Als u uw hypotheek oversluit, kunt u misschien besparen op uw woonlasten. Wilt u weten of u kunt besparen en hoeveel? Vul dan uw hypotheekgegevens in op de OversluitCheck. U ziet dan wat uw maandlasten kunnen worden als u de hypotheek oversluit.

Doe de oversluitcheck

3 Hoeveel erfbelasting moet ik betalen?

Wilt u weten hoeveel erfbelasting u moet betalen over een erfenis? Vul op de website van Berekenhet in wat u erft en wat uw relatie is tot de persoon van wie u erft. U ziet dan direct hoeveel u moet betalen aan erfbelasting.

Berekenhet: erfbelasting

4 Welke isolatiemaatregelen kan ik nemen?

Wilt u weten hoe u uw huis beter kunt isoleren? Dat kan met de isolatiescan. U vult uw postcode en huisnummer in en een paar gegevens over uw woning en als u wilt uw gasverbruik. U krijgt dan een overzicht van de isolatiemaatregelen die u kunt nemen en hoeveel u daarmee kunt besparen. Ook kunt u direct een offerte aanvragen.

Doe de isolatiescan

5 Hoeveel kost het als ik isolatiemaatregelen betaal met het verhogen van mijn hypotheek?

Heeft u extra geld nodig om uw huis te isoleren? Misschien kunt u hiervoor uw hypotheek verhogen. Met de ophoogcheck kunt u alvast uitrekenen hoeveel dat kan gaan kosten. Vul het bedrag van de isolatiemaatregel in en zo nodig ook de extra verbouwingskosten. Ook vult u in of uw huis door de isolatie het energielabel A++ krijgt. Daarna geeft de rekenhulp aan hoeveel u per maand kunt gaan betalen hiervoor. Voor een precieze berekening en advies kunt u contact opnemen met een adviseur.

Doe de ophoogcheck

6 Hoe hoog wordt mijn eigen bijdrage voor zorg?

Wilt u weten hoe hoog de eigen bijdrage is die u moet betalen als u thuis of in het verpleeghuis zorg krijgt uit de Wet langdurige zorg (Wlz)? Dat kunt u uitrekenen op de website van het CAK. U heeft hiervoor gegevens nodig over uw inkomen en spaargeld van uw belastingaangifte van twee jaar geleden. Als u alles heeft ingevuld, ziet u hoe hoog de eigen bijdrage is die u moet betalen.

Bereken uw eigen bijdrage

7 Hoe goed past mijn huis bij mij?

Wilt u weten of uw huis de komende jaren nog bij u past? Beantwoord dan de vragen van de 50Plus WoonTest. Na het invullen heeft u een beter idee of uw huis ook de komende jaren nog bij u past, of dat er bepaalde aanpassingen nodig zijn. U krijgt handige tips, waarmee u direct aan de slag kunt.

Doe de 50Plus WoonTest

8 Welke woning past bij mij?

Denkt u er wel eens over na in wat voor soort huis u zou willen wonen? Met de woonwijzer kunt u verschillende woningen kiezen en te weten komen welke woonvormen goed of slecht bij u passen. U kiest drie woningtypen en u vult vragen in over uw woonwensen. Daarna geeft de woonwijzer aan welke van de drie woningtypen het best bij uw past en waarom.

Doe de woonwijzer

9 Hoe veilig is mijn huis?

Wilt u weten of uw huis veilig is? Dat kunt u nagaan met de Veiligheidsmeter. U geeft antwoord op vragen die te maken hebben met het risico op brand, op inbraak en op waterschade. Na het invullen van de vragen kunt u zien hoe veilig uw huis is in vergelijking met anderen. In de Inbraakbarometer kunt u zien hoe groot het inbraakrisico is in uw postcodegebied.

Vul de Veiligheidsmeter in

Bekijk de Inbraakbarometer