Aangifte 2019: de belangrijkste aftrekposten op een rij

U heeft tot 1 mei de tijd om uw belastingaangifte over 2019 te doen. Vergeet de belangrijkste aftrekposten niet!

De Belastingdienst vult een groot deel van de aangifte automatisch in, bijvoorbeeld uw pensioen en de WOZ-waarde van uw woning. Maar in een vooraf ingevulde aangifte ontbreken veel aftrekposten. Aftrekposten zorgen ervoor dat u minder inkomstenbelasting hoeft te betalen, ze leveren u dus geld op. Vergeet ze daarom niet.

Zorgkosten

Sommige zorgkosten kunt u aftrekken. Denk aan vervoer naar het ziekenhuis, of bepaalde medicijnen en hulpmiddelen. Voorwaarde is wel dat uw zorgverzekeraar deze kosten niet vergoedt. Verder moeten de kosten voorkomen op een lijst van aftrekbare zorgkosten van de Belastingdienst. Deze lijst wordt regelmatig aangepast. Op de website van de Belastingdienst vindt u een actuele lijst met de aftrekbare zorgkosten 2019.
Zorgkosten kunt u alleen aftrekken van de belasting als ze boven een bepaalde drempel uitkomen. Deze drempel is inkomensafhankelijk en wordt berekend met een ingewikkelde formule. U hoeft dit niet zelf uit te rekenen als u online aangifte doet. Het aangifteprogramma berekent automatisch hoeveel u kunt aftrekken.

Eigen huis

Bijna iedereen weet dat de hypotheekrente in veel gevallen aftrekbaar is, maar er zijn nog andere kosten die met de hypotheek te maken hebben en die u mag aftrekken:
 
  • Als u uw hypotheek in 2019 heeft overgesloten naar een lening met een lagere rente, heeft u misschien een boeterente betaald. Deze boeterente kunt u van uw inkomen aftrekken in het jaar waarin u deze heeft betaald. U vult de boeterente op uw aangifte in bij het onderdeel 'Eigen woning' en dan onder 'Aftrekbare financieringskosten'.
  • Advies- en afsluitkosten van de bank of hypotheekadviseur.
  • Kosten van een NHG-garantie.
  • Notariskosten voor een hypotheekakte (notariskosten voor de koopakte of de overdrachtsbelasting, zijn niet aftrekbaar).
  • Taxatiekosten voor de hypotheek.

Giften

Als u geld aan goede doelen heeft gegeven, kunt u zo’n gift of schenking soms aftrekken van de belasting. De gift moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Ook moet u meer hebben gegeven dan 1 procent van uw drempelinkomen. Misschien komt u daar elk jaar net niet aan. Overweeg om giften te bundelen. U doneert dan bijvoorbeeld voor de komende vijf jaar ineens.

Pensioenpremie

Bent u zelfstandige en spaart u via een lijfrenteverzekering voor uw pensioen? De premie mag u aftrekken van de belasting. Dat mag ook als u geen of weinig pensioen heeft opgebouwd bij uw werkgever. De hoogte van uw pensioentekort bepaalt hoeveel u mag aftrekken.

Partneralimentatie

Wie partneralimentatie betaalt, mag dit als kosten aftrekken van de belasting.

Hulp bij de aangifte

Verschillende instanties helpen bij het invullen van de aangifte. Hier vindt u een overzicht.