Alles wat u moet weten over datingfraude

Jaarlijks worden duizenden Nederlanders slachtoffer van datingfraude. Achter de leuke man of vrouw met wie ze via internet contact hebben, schuilt een oplichter die uit is op hun geld. De gemiddelde schade is zo’n 13.000 euro per persoon. Zorg dat u datingfraude kunt herkennen.

Het kan iedereen overkomen. U denkt dat u via een datingsite een leuke partner heeft gevonden. Iemand die aardig is, dezelfde interesses heeft en die echt naar u luistert. Of u was niet actief op zoek naar contact, maar kwam toevallig iemand tegen op Facebook met wie het meteen klikte. U bouwt een band op en misschien wordt u zelfs verliefd. Als het vertrouwen is gewonnen, slaat de oplichter toe. Hij of zij heeft opeens een probleem en vraagt u geld over te maken. De kans is groot dat u dat geld nooit meer terugziet.

Waar loopt u risico?

Vaak wordt het eerste contact gelegd via datingsites, waar de oplichters zich met een nepprofiel inschrijven. Maar oplichters proberen ook mensen te benaderen via sociale media, zoals Facebook of Instagram. Ook als u online spelletjes speelt, moet u goed uitkijken als er mensen contact met u zoeken die u niet kent.

Hoe wordt u verleid tot betalen?

Oplichters hebben op internet een profiel dat er heel geloofwaardig uitziet. Ze gebruiken vaak foto’s van andere mensen voor hun profielfoto. Op internet zijn voldoende foto’s te vinden die hiervoor geschikt zijn.  Ze nemen ruim de tijd om hun slachtoffers te bespelen. Ze geven veel complimenten en aandacht. Ze proberen hun slachtoffers verliefd en dus kwetsbaar te maken. Als dat is gelukt, vertellen ze een verhaal over een noodsituatie. De bankpas is geblokkeerd, hij of zij is bestolen, heeft een ongeluk gehad of wacht op een grote som geld bijvoorbeeld. Vaak vraagt de fraudeur eerst om een klein bedrag over te maken. Daarna komen er steeds weer verzoeken en hoe langer u contact heeft, hoe hoger de bedragen worden.

Hoe beschermt u zich tegen datingfraude?

Internet is een plek waar u met anderen in contact kunt komen. U kunt interesses delen en fijne gesprekken voeren. Helaas zijn er ook veel oplichters actief op het internet. Het is daarom belangrijk dat u zich bewust bent van de risico’s van online ontmoetingen.

Dit zijn signalen die kunnen wijzen op datingfraude.

  • De man of vrouw schrijft en spreekt in het Engels.
  • Hij of zij verblijft in het buitenland.
  • De man of vrouw wil niet bellen of videobellen.
  • Hij of zij is meer dan aardig en geeft u veel complimenten.
  • Er is een noodsituatie en u krijgt het verzoek geld over te maken.
  • Hij of zij wil u bezoeken en vraagt om geld voor de reis.

Dit is wat u wel en niet moet doen.

  • Maak nooit geld over aan iemand die u niet persoonlijk ontmoet heeft.
  • Controleer of een foto op internet voorkomt via Google afbeeldingen.
  • Vertel uw familie en vrienden over uw contacten. De fraudeur zal willen voorkomen dat u met anderen praat, juist omdat anderen vaak dingen zien die u zelf niet ziet.
  • Twijfelt u of u te maken heeft met een oplichter? Medewerkers van de Fraudehelpdesk kunnen u helpen de situatie te beoordelen.

Wat als u slachtoffer bent?

Veel slachtoffers twijfelen op een bepaald moment of ze niet worden opgelicht, maar gaan toch door met geld overmaken. Stoppen betekent toegeven dat ze alles kwijt zijn. Niet alleen geld maar ook de persoon die zoveel aandacht voor hen heeft of waar ze misschien zelfs verliefd op zijn. De Fraudehelpdesk omschrijft het als een fuik waar iemand steeds dieper wordt ingezogen.

Achteraf schamen slachtoffers zich dat ze erin zijn getrapt. Ze zijn alle vertrouwen kwijt in zichzelf en in andere mensen. Ze zoeken daardoor niet altijd de steun en hulp die ze nodig hebben, terwijl dat juist zo belangrijk is.

Op de website van Slachtofferhulp staan tips voor slachtoffers van datingfraude. Hoe doet u aangifte? Hoe gaat u om met stress en schaamte? Als u wilt kunt u ervaringen delen met lotgenoten.

Hoe help ik een slachtoffer van datingfraude?

De gevolgen van datingfraude kunnen ernstig zijn, financieel en emotioneel. Leg de schuld niet bij het slachtoffer en zeg bijvoorbeeld niet “het was toch duidelijk dat het niet echt was”. Geef als het slachtoffer dat wil praktische ondersteuning, bijvoorbeeld bij het blokkeren van een contact op internet of in de telefoon of bij het verzamelen van bewijsmateriaal. Meer tips staan op Slachtofferwijzer.nl.

Beleggingsfraude

De Fraudehelpdesk ziet steeds vaker een combinatie van datingfraude en beleggingsfraude. De oplichter zoekt in dit geval contact met u en doet zich voor als een succesvolle investeerder. Hij of zij verleidt het slachtoffer om ook geld te beleggen in bijvoorbeeld aandelen of cryptomunten.

Meer lezen over fraude?

Op de website van de Politie of op de website van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid kunt u nog veel meer informatie vinden over datingfraude en andere vormen van internet oplichting.