Auto delen, hoe werkt dat en is het iets voor mij?

Een auto delen met buurtgenoten heeft veel voordelen. Als autobezitter krijgt u een vergoeding van de gebruikers en zo kunt u een deel van uw autokosten terugverdienen. Als gebruiker kunt u autorijden zonder dat uzelf een auto moet kopen. Maar een auto delen heeft ook nadelen. Is het iets voor u?

Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van auto delen. Het is een duurzame en vaak ook voordelige manier om te reizen. Bovendien besparen autobezitter en autogebruiker allebei kosten. Als u een auto leent, betaalt u alleen voor de periode dat u de auto gebruikt, u betaalt de brandstof en eventueel de kilometers. U zit niet vast aan kosten voor onderhoud, verzekering, wegenbelasting of een parkeervergunning. Hoe werkt auto delen, welke mogelijkheden zijn er en is het iets voor u?  

Huren van een bedrijf

De makkelijkste manier om een auto te delen is via een autodeelorganisatie. U huurt dan een auto van een bedrijf, zoals GreenWheels, MyWheels of ConnectCar. In Amsterdam zijn ook Share Now en Car2Go actief, in Rotterdam Juuve. De auto’s staan op vaste plekken in de buurt, bijvoorbeeld bij een station of op een parkeerterrein. Dat is het verschil met huren bij een traditioneel verhuurbedrijf, waar u naartoe moet om de auto op te halen. U kunt vanaf ongeveer 25 euro per dag een auto huren. De gereden kilometers komen daar nog bij. Als u vaker huurt, kunt u bij GreenWheels en Juuve een abonnement afsluiten. Dan betaalt u minder. Voor autodelen is het handig om een smartphone te hebben, zodat u apps kunt gebruiken. Op de websites van de aanbieders staat stap voor stap uitgelegd hoe het auto delen precies werkt.

Auto delen met bekenden

Heeft u een goede relatie met de buren en heeft u allebei maar af en toe een auto nodig? Dan kunt u het delen van een auto onderling regelen. U spreekt af wanneer u de auto wilt gebruiken en welke vergoeding daar tegenover staat. Het is belangrijk dat u de afspraken vastlegt. Op de website van de Vereniging Gedeeld Autogebruik vindt u meer informatie, zoals een voorbeeldovereenkomst en informatie over een deelautoverzekering.

Auto delen via een bemiddelaar

U kunt ook via internet een auto huren of verhuren. Dat kan bijvoorbeeld via SnappCar. Deze organisatie brengt autobezitters en autogebruikers bij elkaar. Ook zorgt de organisatie ervoor dat u als autobezitter wordt betaald voor het uitlenen van uw auto. U bepaalt zelf het bedrag. Wilt u uw auto verhuren, dan kunt u zich online aanmelden met de gegevens en een foto van uw auto. SnappCar controleert uw gegevens, zoals het kenteken, en ook die van de verhuurder, zoals het rijbewijs. Zo gebeurt het auto delen op een betrouwbare manier. De auto is via de bemiddelaar allrisk in binnen- en buitenland verzekerd. Als de huurder schade veroorzaakt, dan gaat dat niet van uw no-claim af. Ook regelt de bemiddelaar hulp bij pech onderweg. Met het verhuren van uw auto kunt enkele tientjes tot honderden euro’s per maand verdienen, afhankelijk van het type auto en hoe vaak u de auto verhuurt. Bent u op zoek naar een auto om te huren, dan kunt u op Ritjeweg zien welke deelauto voor u het voordeligst is.

Is auto delen iets voor u?

Auto delen levert geld en milieuwinst op. Maar auto delen is niet voor iedereen geschikt. De volgende punten helpen om te bepalen of het iets voor

Als u uw auto wilt verhuren

 • Moet u het niet vervelend vinden dat anderen in uw auto rijden.
 • Moet uw auto altijd schoon en goed onderhouden zijn.
 • Moet u zelf aanwezig zijn op het moment dat iemand de auto komt ophalen en terugbrengen. U kunt ook tegen betaling een kastje in de auto laten bouwen voor de sleuteloverdracht. Maar dan mist u wel het moment om samen met de huurder de auto te controleren op eventuele schade.
 • Moet u veel online regelen.
 • Kunt niet spontaan de auto pakken, als u verhuurafspraken heeft.

Als u een auto wilt gaan huren

 • U kunt de auto niet gebruiken wanneer u maar wilt. U moet vooraf reserveren.
 • De auto staat waarschijnlijk niet voor de deur. U moet ernaartoe lopen of fietsen.
 • U moet veel online regelen via de website of smartphone.
 • U moet meestal de sleutel ophalen bij de verhuurder. Sommige auto’s zijn zonder sleutel te openen.
 • U moet online inchecken en uitchecken op een vooraf afgesproken tijd.
 • Als u schade veroorzaakt, betaalt u een eigen risico van minstens 250 euro tot 500 euro.
 • U kunt niet zelf bepalen hoe u met de auto omgaat. U moet de auto schoonhouden en zorgvuldig met de auto omgaan.